«Η Mαλάκ και η βάρκα: To ταξίδι από τη Συρία»: Δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο παραμύθι, αλλά για μία νέα σειρά κινουμένων σχεδίων από τη UNICEF που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου
για τους πρόσφυγες που έρχονται από τη Συρία. 

Επιμέλεια: Άντζελα Νίτσκο
maxresdefault

Η Unicef  δημιούργησε τη σειρά κινουμένων σχεδίων «No Lost Generation», για τα πέντε χρόνια του εμφύλιου πολέμου στη Συρία. «Η Μαλάκ και η Βάρκα: Το ταξίδι από τη Συρία» είναι η πρώτη ιστορία της σειράς “Unfairy Tales” που παρουσιάζει τη Μαλάκ, ένα εφτάχρονο κορίτσι, στο ταξίδι που κάνει από την Συρία προς την Ευρώπη, μέσα σε μια βάρκα, διασχίζοντας τη Μεσόγειο.

unicef-united-nations-international-childrens-emergency-fund-malak-and-the-boat-600-64332

Η Μαλάκ, μαζί με την οικογένειά της ταξιδεύει προς ένα ασφαλές καταφύγιο και μας αφηγείται τα συναισθήματα και τις καταστάσεις που βιώνει. Κρύωνε και φοβόταν πως θα πνιγεί,  καθώς μέσα στη βάρκα έμπαινε νερό από τα τεράστια κύματα. Μας μιλάει κλαίγοντας για τους φίλους που είχε στη Συρία και τους οποίους τώρα έχει χάσει.

Στο τέλος της ταινίας, εμφανίζεται το πρόσωπο της αληθινής Μαλάκ, η οποία μέσω του βίντεο μας διηγήθηκε την αληθινή της ιστορία. Πώς με μια βάρκα διέσχισε τη φουρτουνιασμένη Μεσόγειο για να πάει σε ένα ασφαλέστερο μέρος μακριά από τα δεινά. Μόνο αυτή τα κατάφερε. Έμεινε μόνη της σε ηλικία μόλις 7 ετών.

Unfairy-Tales-Malak-and-the-boat-7

Επόμενη ταινία της σειράς No Lost Generation, είναι «Η Ivine και το μαξιλάρι» (Ivine and Pillow).

Η εμφύλιες συγκρούσεις στη Συρία σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF φαίνεται να έχουν επηρεάσει πάνω από 14 εκατομμύρια παιδιά σε Συρία και Ιράκ. Περισσότερα από δύο εκατομμύρια παιδιά, ζουν ως πρόσφυγες ή αναζητούν ασφαλές καταφύγιο ενώ πάνω από οχτώ εκατομμύρια παιδιά χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πάνω από 3.500 παιδιά έχασαν τη ζωή τους μέσα στους πρώτους 22 μήνες που ξεκίνησε ο πόλεμος.

Η νέα αυτή συγκινητική ταινία κινουμένων σχεδίων μας δείχνει όσα βιώνουν τα παιδιά των προσφύγων σε αυτό το ταξίδι προς ασφαλή καταφύγια και περιγράφει τον τρόμο που ζουν τα προσφυγόπουλα. Το μήνυμα που θέλει να δώσει η UNICEF στο τέλος της ιστορίας είναι πως κάποιες ιστορίες δεν πρέπει να τις ζουν τα παιδιά.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες: www.nolostgeneration.org, www.childrenofsyria.info.

Σχόλια