Ένα κομμάτι θιβετιανής ροδακινόπιτας από τον Τομ Ρόμπινς

Ένας σύγχρονος Αμερικάνος συγγραφέας που οι νεανικές εμπειρίες του διαμόρφωσαν το τρελό και ανήσυχο πνεύμα του που δεν τον εγκατέλειψε ποτέ: ο Τομ Ρόμπινς.

Τα υλικά για ένα ένα επιτυχημένο μυθιστόρημα; Πασπαλίστε το σκελετό της υπόθεσης με λίγη νεραιδόσκονη και στη συνέχεια προσθέστε το πιο μυθικό λαχανικό όλων των εποχών: το παντζάρι. Αγοράστε ένα πακέτο Κάμελ και καθήστε αναπαυτικά μπροστά στην γραφομηχανή σας. Διαλέξτε ένα χαρακτήρα σαν αυτούς που εμφανίζονται στη στήλη με τα Παράξενα στον κόσμο της αγαπημένης σας εφημερίδας: έναν ευφυέστατο χρηματιστή που εγκατέλειψε τα πάντα για να μείνει στο Τιμπουκτού, έναν τρομοκράτη –παύλα- ειρηνιστή σαν τον Τρυποκάρυδο, ένα κορίτσι με ασυνήθιστα μεγάλους αντίχειρες ή κάποιον που άγγιξε τον ήλιο με το αερόστατό του;

Σίγουρα όλα τα παραπάνω φαντάζουν παράλογα σε κάποιον που δεν είχε ποτέ καμία επαφή με το έργο του Τομ Ρόμπινς. Πρόκειται για μία δύσκολη περίπτωση συγγραφέα. Προσπαθεί να σου πλασάρει τις μεγαλύτερες αλήθειες για τη ζωή μέσα από τις πιο απίστευτες ιστορίες.

Σε κάποιους δεν αρέσει γιατί γίνεται ιδιαίτερα συνειρμικός και αγγίζει τα όρια της παράνοιας. Άλλοι λατρεύουν τη γραφή του και το χιούμορ που ξεχειλίζει από τα βιβλία του. Σε κάθε περίπτωση, ο Τομ Ρόμπινς είναι ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους Αμερικάνους συγγραφείς που αναδύθηκαν από το κίνημα των hippies τη δεκαετία του ’60 και υπόσχεται να μείνει αξέχαστος σε όποιον τολμήσει να ταξιδέψει στον μαγικό του κόσμο!

Είναι ο συγγραφέας που το FBI θεωρούσε ύποπτο για κάποιες τρομοκρατικές επιθέσεις επειδή στο βιβλίο του «Τρυποκάρυδος» παραθέτει συνταγές για «σπιτικές» βόμβες. Ισχυρίζεται ότι έπειτα από την πρώτη του επίσκεψη στο Τιμπουκτού μία ηλικιωμένη γυναίκα έκανε μάγια σε αυτόν και τη γυναίκα του! Το βιβλίο του «Ακόμη και οι Καουμπόισες μελαγχολούν» μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη σε σκηνοθεσία του Gus Van Sant με πρωταγωνίστρια την Uma Therman!

Έχει δουλέψει πολλάκις ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά. Έχει μιλήσει ουσιαστικότερα από κάθε άλλο συγγραφέα για τον έρωτα τόσο μέσα από τα περισσότερα βιβλία του (με αποκορύφωμα τον «Τρυποκάρυδο», την πιο τρελή ιστορία αγάπης που μπορεί να πέσει ποτέ στα χέρια σας) και για την «ρευστή φύση του». Εξάλλου «η αγάπη είναι το μοναδικό παιχνίδι στο οποίο κερδίζουμε ακόμη και όταν χάνουμε».

Ο έρωτας δεν είναι, ωστόσο, το μοναδικό του ενδιαφέρον. Αν περάσει κάποιος με ένα μεγεθυντικό φακό τα μυθιστορήματα του θα διαπιστώσει ότι είναι ολίγον τι βουτηγμένα στη μαγεία και διακρίνονται και κάποιες μυστικιστικές τάσεις και μία μεταφυσική διάθεση από την πλευρά του συγγραφέα .

τομ ρόμπινς

Ο Τομ Ρόμπινς είναι ένας από τους πιο αντισυμβατικούς και ασυνήθιστους συγγραφείς της γενιάς του. Επηρεασμένος από την ανήσυχη εποχή των sixties και έχοντας υπάρξει και ο ίδιος κοινωνός της κουλτούρας των hippies, ο Τομ Ρόμπινς αναζητούσε για καιρό να βρει πως θα πάρει μορφή η καλλιτεχνική ένταση που υπήρχε μέσα του.

Τα πρώτα του βιβλία κυκλοφορούσαν σε εκδόσεις τσέπης και είχαν ελάχιστους αναγνώστες. Το πρώτο βιβλίο του «Αμάντα το κορίτσι της γης» αποτελεί ένα από τα αγαπημένα αναγνώσματα των 60s.

Έχει δουλέψει στην Αμερικάνικη Αεροπορία (όπου και έλαβε δίπλωμα Μετεωρολογίας) και με αφορμή αυτό το επάγγελμα έζησε για κάποιο χρονικό διάστημα στο Βιετνάμ (γενικά, είναι λάτρης της Ασιατικής κουλτούρας και αυτό είναι εμφανές σε διάφορα βιβλία του).

Είναι δύσκολο να κατατάξει κανείς σε κάποιο λογοτεχνικό ρεύμα τον Τομ Ρόμπινς γιατί ο τρόπος γραφής του είναι μοναδικός. Καταφέρνει να προφέρει τις πιο ουσιώδεις αλήθειες μέσα από τους πιο λοξούς δρόμους. Οι χαρακτήρες του είναι ως επι το πλείστον επεισοδιακές περιπτώσεις ανθρώπων (καουμπόισες, τρομοκράτες, τέως πριγκίπισσες κτλ) που στο τέλος, όμως, δίνουν ένα μάθημα ζωής στον αναγνώστη.

τομ ρόμπινς

Δεν θα ήταν δόκιμο να χαρακτήριζε κανείς τον Τομ Ρόμπινς συγγραφέα φαντασίας γιατί πραγματικά ο άξονας της θεματολογίας του δεν αντλείται αποκλειστικά από τον φανταστικό κόσμο. Θα έλεγε κανείς ότι ο Τομ Ρόμπινς προσπαθεί να δημιουργήσει συνδέσεις στα πιο αταίριαστα πράγματα και ο στόχος του είναι να γράφει για τον κόσμο εκείνο που αγαπάει την αυθεντικότητα του και το χιούμορ του.

Μερικές συμβουλές για μία ομαλή μετάβαση στον κόσμο του Τομ Ρόμπινς

Το βιβλίο που θα απολαύσετε ανεξάρτητα από το αν σας αρέσει ή όχι ο συγγραφέας: «Mπι όπως μπύρα»

To βιβλίο που θα σας μυήσει για τα καλά στον κόσμο του Τομ Ρόμπινς: «Ακόμα και οι καουμπόισσες μεγαγχολούν» και «Τρυποκάρυδος»

Μια γεύση ανατολικής προέλευσης : «Villa Incognito»

Ένα πρώιμο και όχι τόσο αντιπροσωπευτικό έργο του: «Αμάντα το κορίτσι της γης»

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την επεισοδιακή ζωή του ίδιου του συγγραφέα σε μία πρωτότυπη αυτοβιογραφία: «Θιβετιανή Ροδακινόπιτα»

Μερικά ακόμη αξιόλογα βιβλία που μας χάρισε ο Τομ Ρόμπινς: «Αγριεμένοι ανάπηροι επιστρέφουν από καυτά κλίματα», «Αγριόπαπιες πετούν ανάστροφα», «Το άρωμα του ονείρου», «Ο χορός των εφτά πέπλων»

Βιβλιοπροτάσεις: Διαβάζοντας στη Χάννα, του Μπέρνχαρντ Σλίνκ

 

 

Σχόλια