Η κινεζική, η αγγλική και η ισπανική είναι οι τρεις γλώσσες που μιλιούνται περισσότερο σήμερα στον πλανήτη. Οι αποικίες, η κουλτούρα και η οικονομία είναι μερικοί από τους παράγοντες που τις έκαναν τόσο δημοφιλείς. Όμως, θα ομιλείται κάποια απ’ αυτές περισσότερο στις επόμενες τρεις δεκαετίες; Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η γλώσσα του 2050 είναι η…

Η κινεζική, η αγγλική και η ισπανική είναι οι τρεις γλώσσες που μιλιούνται περισσότερο σήμερα στον πλανήτη και φυσικά η κατάκτηση αυτή δεν έχει να κάνει με τη γοητεία ή την ευκολία των τριών αυτών γλωσσών όσο και με πληθυσμιακά κριτήρια. Με αυτά τα δεδομένα, εάν κάποιος ρωτούσε στη συνέχεια “ποια θα είναι η γλώσσα που θα μιλιέται από περισσότερους το 2050″, κάποιος θα επέλεγε μία από τις τρεις.  Λογικό αλλά και όχι και σωστό.

 

Όπως φαίνεται, η γλώσσα που αναμένεται να κατακτήσει την πρωτιά μέσα σε διάστημα 35 ετών είναι η γαλλική!

Γιατί;

Οι δυσκολότερες ξένες γλώσσες

Γιατί ο γαλλόφωνος πληθυσμός στην υποσαχάρια Αφρική αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς και μέχρι το 2050 τα Γαλλικά εκτιμάται ότι θα μιλιούνται από 750 εκατ. ανθρώπους αντί για 220 εκατ. που τα μιλούσαν το 2010.

Η πρόβλεψη έρχεται, περιέργως ίσως, από την επενδυτική τράπεζα Natixis αλλά φαίνεται να συμφωνεί και με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών, που εκτιμά ότι ο πληθυσμός της Αφρικής θα αυξηθεί μέχρι το 2100 σε 4,5 δις ανθρώπους αντί για 800 εκατ. σήμερα.

10 εντυπωσιακοί λόγοι για να μάθεις ξένες γλώσσες

Σημειώνεται πως σήμερα, η γαλλική ως μητρική γλώσσα ομιλείται από το 3% του πληθυσμού του πλανήτη (220 εκατομμύρια ανθρώπων) ενώ είναι επίσημη γλώσσα σε 32 χώρες. Σύμφωνα όμως με τη μελέτη σύντομα θα μιλά Γαλλικά το 8% του πλανήτη ενώ οι περισσότεροι, φυσικά, ούτε θα ζουν στη Γαλλία ούτε θα έχουν τη γαλλική υπηκοότητα.

Σήμερα, το 60% του γαλλόφωνου πληθυσμού είναι κάτω των 30 ετών. Προβλέπεται ότι το 2025 οι ομιλούντες τη γαλλική γλώσσα θα φτάνουν τα 400 εκατομμύρια και τα 700 εκατομμύρια το 2050, εκ των οποίων το 80% στην Αφρική μόνο!

Με βάση τις μελέτες, η αύξηση του πληθυσμού θα φτάσει τα 50% μέχρι το 2050, κάτι που σημαίνει ότι οι γαλλόφωνοι πληθυσμοί θα αυξηθούν κατά 400%!

Διαβάστε επίσης:

 

Σχόλια