Ο απόλυτος οδηγός για να μάθεις μόνος σου Γάλλικα με την βοήθεια μερικών ιστοσελίδων

Λατρεύω τα Γαλλικά. Όσο τα μαθαίνω τα λατρεύω όλο και πιο πολύ. Η Γαλλία κυλάει στο αίμα μου. Αγαπώ τον αέρα αυτής της χώρας – η μελωδικότητα και η μοναδική ομορφιά της γαλλικής γλώσσας εξαπλώνεται θαρρείς σε όλες τις πτυχές της ζωής και τις ομορφαίνει: η ποίηση είναι πιο ποιητική στην γαλλική γλώσσα, η γαλλική μουσική ξυπνά πιο έντονα τα πάθη, ο έρωτας μοιάζει πιο απεγνωσμένος, μελαγχολικός, καταστροφικός και τρυφερός όταν τραγουδιέται από ή με γαλλική ψυχή.

Δεν είμαι σίγουρη πότε ακριβώς φούντωσε αυτή η μανία μου για την γαλλική γλώσσα. Πιθανώς στο Γυμνάσιο όταν μπήκα για πρώτη φορά στην διαδικασία εκμάθησής της. Δεν συνέχισα στο λύκειο, αλλά η καρδιά μου ανυπομονούσε να κατακτήσει αυτήν την υπέροχη γλώσσα. Τώρα που έχω μπει πια για τα καλά σε αυτήν τη διαδικασία θέλω να μοιραστώ μαζί σας τα μικρά μυστικά που την κάνουν όλο και πιο δική μου. Για αυτό θα αφήσω τους ρομαντισμούς και θα μιλήσω επί του πρακτέου.

Για τους αριθμούς γύρω από τη γαλλική γλώσσα, όπως το ότι ομιλείται από περίπου 220 εκατομμύρια ανθρώπους και  είναι επίσημη γλώσσα σε 29 χώρες, χάνοντας την πρωτιά σε αυτόν τον τομέα μόνο από τα αγγλικά, επισκεφθείτε αυτήν την ιστοσελίδα, μια σελίδα αφιερωμένη στον γαλλομαθή πληθυσμό. Εκτός από πληροφορίες για τα γαλλικά, η συγκεκριμένη ιστοσελίδα παρέχει και άλλες διευκολύνσεις που αφορούν στη γαλλική γλώσσα. Ρίξτε της μια ματιά.

diy γαλλικά

Οι διαθέσιμες πηγές εκμάθησης της γαλλικής γλώσσας είναι ανάλογες της δημοτικότητάς της: αμέτρητες. Η αρχή όμως είναι το ήμισυ το παντός, ειδικά για μια τόσο δύσκολη γλώσσα. Τα γαλλικά, καλώς ή κακώς έχουν σημαντικό βαθμό δυσκολίας: η ορθογραφία, η προφορά, η σύνταξη, δεν είναι καθόλου απλά και χρειάζονται μεγάλη εξοικείωση.

Πρέπει λοιπόν να ξεκινήσουμε από τα βασικά. 

Θα πρότεινα για αρχή την αγορά μιας μεθόδου εκμάθησης άνευ διδασκάλου. Υπάρχουν διάφορες στο εμπόριο, διαλέξτε όποια σας αρέσει, μόνο καλό θα ήταν να φροντίσετε να περιλαμβάνει οπωσδήποτε CD (αν και οι περισσότερες περιλαμβάνουν) , για να μπορείτε να εξασκήσετε την προφορά σας.

Επίσης, πάντοτε είναι απαραίτητη μια καλή γραμματική ( ζητήστε από τον βιβλιοπώλη κάποια που να έχει και ελληνική μετάφραση, υπάρχει, μην ακούσετε αν σας πουν ότι δεν υπάρχει- ψάξτε αλλού) και ένα πλήρες λεξικό. Ξεκινώντας το διάβασμά σας, μείνετε περισσότερο πιστοί στις αδρές γραμμές, μην υπεισέλθετε σε λεπτομέρειες, για να μην μπερδευτείτε. Ασχοληθείτε με τις λεπτομέρειες όταν πια είστε 100% σίγουροι ότι έχετε “πιάσει” τα βασικά.

Ξέρω ότι θα ήταν πολύ καλύτερο αν γινόταν να μην ξοδέψετε καθόλου χρήματα. Αυτό είναι εφικτό αλλά όχι επιθυμητό. Καλώς ή κακώς, για να διαβάσει κανείς σωστά πρέπει να σημειώσει, να υπογραμμίσει, να λύσει ασκήσεις. Παρόλα αυτά, ορίστε μερικές ιστοσελίδες που μπορούν να αναπληρώσουν ως έναν βαθμό τα βιβλία:

diy γαλλικά

Bonjour de France: υπέροχη ιστοσελίδα με θεωρία και ασκήσεις  ανά επίπεδο.

ielanguages: ένα ακόμη καλοφτιαγμένο και εύχρηστο site που καλύπτει μεγάλο μέρος των βασικών κομματιών της γαλλικής γραμματικής. Παράλληλα προτείνει και βιβλία που μπορείτε να αγοράσετε. Μην το βλέπετε μόνο σαν διαφήμιση, έχει μεγάλη ποικιλία, μπορεί να σας διευκολύνει πολύ στο να βρείτε ένα καλό βιβλίο, όταν θα έρθει εκείνη η ώρα που θα θέλετε να αγοράσετε.

Alison.com: ιστοσελίδα με διαδικτυακά μαθήματα, όπως τα Coursera και Udemy.

BBC French: υπάρχει και η σελίδα του BBC που είναι αρκετά καλή, έχει πάψει όμως να ανανεώνεται.

Internet Archive:  ευρέθη εντός αυτού του site βιβλίο γαλλικής γραμματικής στα αγγλικά, δωρεάν. Πιθανό να βρείτε και άλλες καλύτερες εκδόσεις εκεί.

French Grammar: να μια πιο σύγχρονη δωρεάν έκδοση.

French Grammar Basics: κι άλλη μια που περιλαμβάνει και ασκήσεις. Σε pdf.

Free Book Spot: το λέει και το όνομα.

 

Πολύ ωραίες ιστοσελίδες για να ξεκινήσετε, χωρίς μάλιστα να χρειάζεστε βιβλίο, αλλά θα επιμείνω ότι είναι καλύτερο να δώσετε μερικά χρήματα για βιβλία, όπως η γραμματική και ένα λεξικό, στα οποία στην τελική θα ανατρέχετε συνέχεια, παρά να χαθείτε μέσα στον χείμαρρο πληροφοριών του Διαδικτύου, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά αγχωτικό, εφόσον βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή.

Μια ακόμη σχεδόν δωρεάν λύση, είναι η βιβλιοθήκη του Γαλλικού Ινστιτούτου, στην οποία αφενός θα βρεις άπειρα βιβλία και οπτικοακουστικό υλικό, ενώ με 20 ευρώ το χρόνο (για φοιτητές) μπορείς και να δανείζεσαι βιβλία, επιστρέφοντάς τα βέβαια άθικτα.

Επιπλέον, τσεκάρετε και τα Amazon.com, Ebay.com και BookDepository.com για να βρείτε όσο το δυνατόν φθηνότερα βιβλία, αλλά περιηγηθείτε και στο κέντρο (Κολωνάκι, Ιπποκράτους, Ακαδημίας, Σίνα, Σόλωνος, Ασκληπιού) που είναι γεμάτο με ξενόγλωσσα βιβλιοπωλεία.

Έχοντας όλα τα παραπάνω εφόδια, όρεξη και χρόνο για…κάμποσο διάβασμα, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε. Ξεσκονίστε τη γραμματική και από κει και έπειτα προσπαθείστε να έρχεστε σε επαφή με τα γαλλικά όσο το δυνατόν περισσότερο. Ξεκινήστε από απλά πράγματα, όπως για παράδειγμα στίχους τραγουδιών, ή από αυτά τα δύο χαριτωμένα sites:

Duolingo

Busuu

Διαβάστε γαλλικές εφημερίδες και περιοδικά, δείτε γαλλικές ταινίες και ακούστε γαλλικό ραδιόφωνο. Αγοράστε βιβλία γαλλικής ποίησης, με πρωτότυπο και μετάφραση. Μην ξεχάσετε να αναζητήσετε κάποιον native speaker στο livemocha.com. . Θα βοηθήσει πάρα πολύ.

Τα γαλλικά είναι μια πανέμορφη γλώσσα. Εκτός από την πρακτική σημασία που έχει το να γνωρίζεις γαλλικά, χαίρεσαι και να τα μιλάς. Είναι πραγματικά μια πανέμορφη και ιδιαίτερη γλώσσα. Απόδειξη; Ξέρετε πώς ονομάζουν οι Γάλλοι τον οργασμό; La petite morte. Που σημαίνει, ένας μικρός θάνατος.


diy γαλλικά

Σχόλια