Και αυτή την εβδομάδα ερχόμαστε με νέες προτάσεις για ένα χαλαρό Σαββατοκύριακο!

Για άλλη μία εβδομάδα το Frapress έχει να σας προτείνει 4 κινηματογραφικές επιλογές και 2 βιβλία για να περάσετε το διήμερο που έρχεται! Αν δεν μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε “χαλαρές”, τότε σίγουρα θα μπορούσαμε να πούμε πως οι εναλλακτικές που σας προτείνουμε αποτελούν “food for thought”! Η επιμέλεια του άρθρου είναι προϊόν συνεργασίας του Κώστα Θωμά και της Μαγδαληνής Γκόγκου. Enjoy!

Στις κινηματογραφικές αίθουσες:

Mustang/ Οι Ατίθασες (2015) *Ταινία* ΜΓ

maxresdefault

Η ταινία διαδραματίζεται σε ένα μικρό χωριό της Τουρκίας και αφορά σε πέντε ανήλικα κορίτσια, τα οποία μεγαλώνουν με τη γιαγιά τους, το θείο τους και τη θεία τους. Καταδικασμένες από πολύ μικρή ηλικία στο θεσμό του γάμου, οι νεαρές κοπέλες θα προσπαθήσουν να αποδράσουν από την έγκλειστη κοινωνία στην οποία ζουν και τα στερεότυπα της οικογένειας.

Μέσα στο πλαίσιο επιβολής των συνοικεσίων, στο πλαίσιο της  υποτίμησης της γυναικείας φύσης και ύπαρξης και της καθοδήγηση του έρωτα προς την κατεύθυνση που ορίζει η οικογένεια, τα κορίτσια αδυνατούν να αποβάλλουν την επιδίωξη της χειραφέτησης. Η ταινία διαθέτει κλιμάκωση και μέσα στο χαρακτήρα των πρωταγωνιστριών διακρίνουμε την νεανική παρορμητικότητα, την αδελφική αγάπη, το “γιατί” και το “πώς” του αγώνα για την επιβίωση. Μια ελπιδοφόρο ταινία η οποία αποτέλεσε την επίσημη υποβολή της Γαλλίας στα Όσκαρ του 2016.

 

Στο Σπίτι:

The Baader Meinhof Complex *Ταινία* ΚΘ

2

Η κατάσταση στην Ομοσπονδιακή Γερμανία είναι τεταμένη. Το ΚΚΓ έχει κηρυχθεί παράνομο, έχει εγκαθιδρυθεί σύστημα ιδεολογικού ελέγχου σύμφωνα με το οποίο όσοι εμφορούνται από αριστερές ιδέες, αποκλείονται από τα δημόσια αξιώματα και η στρατικοποίηση της αστυνομίας έχει φτάσει στο ζενίθ.

Η ταινία ξεκινά με το Σάχη της Περσίας να επισκέπτεται το Βερολίνο. Στο δημαρχείο του Σένεμπεργκ έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες διαμαρτυρόμενοι φοιτητές που απωθούνται από τους άνδρες της αστυνομίας σε συνεργασία με την περσική μυστική υπηρεσία. Στις συγκρούσεις που ακολουθούν πέφτει νεκρός από όπλο ασφαλίτη ο φοιτητής Μπένο Όνεσοργκ. Εμπνευσμένοι από τα γραπτά της Ουλρίκε Μάινχοφ, ο Αντρέας Μπάαντερ και η Γκούντρουν Ένσλιν – μελλοντικοί σύντροφοί της, κάνουν τη πρώτη τους βομβιστική επίθεση με στόχο πολυκατάστημα της Φρανκφούρτης. Ένας έλεγχος ρουτίνας φέρνει το Μπάαντερ στη φυλακή και είναι σειρά της Ουλρίκε να αναλάβει δράση. Οργανώνει την απόδραση του μετά απ’ την οποία, όλα τα μέλη ταξιδεύουν στην Ιορδανία όπου εκπαιδεύονται σε ένα στρατόπεδο της Φατάχ. Η επιστροφή της RAF (Red Army Faction) πια στη Γερμανία σημαίνει την έναρξη του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, όχι πλέον με γραπτά, αλλά με αντάρτικο πόλης. Προκηρύξεις, βομβιστικές επιθέσεις, απαγωγές, πυροβολισμοί, φυλακίσεις, αποδράσεις και η τελική κατάληξη στα λευκά κελιά του κράτους τρομοκράτη, φτιάχνουν ένα σκηνικό δράσης που σίγουρα θα προβληματίσει.

Diaros de motocicleta/ Ημερολόγια Μοτοσικλέτας (2004) *Ταινία* ΜΓ

3

Το 1952, ο Ernesto Guevara De La Serna, φοιτητής ιατρικής, μαζί με το φίλο του Alberto Granado, αποφασίζουν να διασχίσουν τη Λατινική Αμερική με μία μοτοσικλέτα. Ακόμη κι αν δεν μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε αμιγώς πολιτική ταινία, μπορούμε να μιλήσουμε για μία καταγραφή της νεαρής ηλικίας του “μελλοντικού Τσε”, μία καταγραφή του το πώς “ο Ερνέστο έγινε Τσε”. Το ταξίδι των δύο φίλων μετατρέπεται σε μία διαδικασία συνειδητοποίησης των προβλημάτων που πλήττουν τη Λατινική Αμερική, παράλληλα με τη δίψα για ζωή που κρύβει η νεανική ηλικία. Πρόκειται για μία ταινία του 2004, η οποία όμως λόγω του βιογραφικού της χαρακτήρα, καθίσταται διαχρονική. Βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο “Ημερολόγια Μοτοσικλέτας”.

In the name of the father *Ταινία* ΚΘ

4O Τζέρι Κόνλον είναι ένας νεαρός Ιρλανδός που προσπαθεί να ξεκινήσει τη ζωή του στο Λονδίνο. Μια μέρα, μαζί με το φίλο του, έχουν την ατυχία να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από μια βομβιστική επίθεση του IRA (Irish Republican Army) σε παμπ του Γκίλφορντ, που είχε ως αποτέλεσμα 5 νεκρούς και 65 τραυματίες. Ο Τζέρι επιστρέφει στο σπίτι του στο Μπέλφαστ, όπου τον επισκέπτεται η αστυνομία και τους συλλαμβάνει όλους.

Ο Τζέρι και ο φίλος του ανακρίνονται για ώρες από τους αστυνομικούς, οι οποίοι για να αποσπάσουν κάποια ομολογία, τους απειλούν και τους εκβιάζουν. Στο δικαστήριο, ο Τζέρι και ο πατέρας του κρίνονται ένοχοι για τη βομβιστική επίθεση και καταλήγουν στη φυλακή. Εκεί ανακαλύπτει, πως μαζί τους είναι φυλακισμένος και ο πραγματικός υπαίτιος του βομβιστικού χτυπήματος και έτσι ξεκινά έναν αγώνα για να αποδείξει την αθωότητα τους. Η τελική νίκη έρχεται μετά από αρκετά χρόνια, ενώ ο πατέρας του έχει ήδη πεθάνει, σε μια δίκη, στην οποία τελικά αποδεικνύεται πως όλα αυτά τα χρόνια η αστυνομία έδινε ψεύτικα στοιχεία σχετικά με την ενοχή τους.

Βιβλία:

Μισέλ Φουκώ – Επιτήρηση και Τιμωρία  * Βιβλία* ΚΘ

michel-foucault-martine-frank.png

Πρόκειται για ένα βιβλίο στο οποίο καταγράφονται οι αλλαγές και οι διαφοροποιήσεις που έχουν σημειωθεί στα δικαστικά και ποινικά συστήματα με το πέρασμα των αιώνων. Χωρίζεται σε 4 μέρη: 1. Το βασανιστήριο 2. Η τιμωρία 3. Η πειθαρχία 4. Η φυλακή, και παρουσιάζει από μια άλλη οπτική την εξέλιξη των ποινών. Σύμφωνα με το Φουκώ, η μετάβαση από την κουλτούρα της τιμωρίας του σώματος (βασανιστήρια, εκτελέσεις κτλ) στις σύγχρονες κολαστικές μεθόδους που απευθύνονται στη ψυχή (περιορισμός της ελευθερίας), δεν οφείλονται σε ένα συνεχώς αυξανόμενο ανθρωπισμό, αλλά στη ανάγκη της εξουσίας να ανακαλύψει νέες μεθόδους υποταγής και ελέγχου της κοινωνίας στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος.

“Ιστορίες του κυρίου Κόυνερ” του Μπέρτολτ Μπρεχτ *Βιβλία* ΜΓ

Σαββατοκύριακο

Το βιβλίο περιλαμβάνει μικρές ιστορίες-ερεθίσματα από τον “φτωχό Μπ.Μπ.” (όπως αποκαλούσε τον εαυτό του ο Μπρεχτ) επηρεασμένες από τη μαρξιστική ιδεολογία, οι οποίες αντιτίθενται στο υπάρχον καπιταλιστικό σύστημα και τις αδικίες που διαπράττει και προκρίνουν τον ανθρωπισμό ως στάση ζωής. Ένα σύντομο, περιεκτικό, βαθύτατα αληθινό και ευφυές βιβλίο- ό,τι πρέπει για το διήμερο! Όπως είναι λογικό, το βιβλίο αποτελεί αντιπροσωπευτικό της ιδεολογίας του Μπρεχτ, ο οποίος σε πεζό λόγο καταγράφει όσα μπορεί να διακρίνει στην ανθρώπινη σκέψη και συμπεριφορά, τον τρόπο και το βαθμό άσκησης επιρροής των κοινωνικών συνθηκών. Κι αν, λόγω της μικρής του έκτασης, ολοκληρώσεις το βιβλίο το Σάββατο, μην προβληματίζεσαι για την Κυριακή! Οι “ιστορίες του Κυρίου Κόυνερ” επιδέχονται και μία και δύο και περισσότερες αναγνώσεις!

Ταινίες για να δείτε τον Ιανουάριο!

 

Σχόλια