Οι διακοπές έλαβαν τέλος… Θα σκεφτεί κανείς πως αυτό συνεπάγεται και το τέλος στο ακατάπαυστο φαΐ. Κι όμως ΌΧΙ θα σου πει ο Έλληνας φοιτητής. Και ο λόγος; Τα κιλά στην εξεταστική… Άλλη μια φορά οι χριστουγεννιάτικες διακοπές τελείωσαν αφήνοντάς σου όμορφες αναμνήσεις. Είναι ώρα να κατέβεις από το ροζ σου συννεφάκι, όπου χαζολογούσες τις τελευταίες 2 εβδομάδες και να προσγειωθείς στην πραγματικότητα. Μπαίνοντας στον καινούριο χρόνο (ωχ, καλή χρονιά είπαμε;) πλησιάζεις κοντά στην εξεταστική περίοδο και πρέπει να βάλεις την καθημερινότητα σου σε μια τάξη. Το διάβασμα γίνεται και πάλι συνήθεια, έστω και για ένα μήνα και σε πιάνει το κλασικό άγχος, αφού έχεις να βγάλεις ύλη τουλάχιστον 6 μαθημάτων. Η μόνη σου παρηγοριά τις μέρες που θα κάθεσαι σπίτι να διαβάζεις είναι το φαγητό. Θα σου δώσουμε μερικές συμβουλές, ώστε τα κιλά των διακοπών να μην αυξηθούν και να μην μετονομαστούν σε κιλά εξεταστικής. Πως να μην πάρεις κιλά στην εξεταστική λοιπόν; Ιδού:

1. Άσε κάτω τα εναπομείναντα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες. Είναι πραγματικά κατάρα που δεν χαλάνε γρήγορα αυτά τα γλυκά και τα τρώμε κάνα μήνα, αφού τελειώσουν οι γιορτές. Βέβαια, το ζητούμενο μας είναι να μην πάρεις κιλά στην εξεταστική, οπότε ας επανέλθουμε. Όταν σε πιάνει η λαιμαργία είτε επειδή αγχώνεσαι, είτε επειδή βαριέσαι να διαβάσεις, ευτυχώς ζούμε σε μια χώρα που παράγει φρούτα… πολλά φρούτα. Είναι καλό να εντάξεις τα φρούτα στην διατροφή σου καθώς εκτός του ότι δεν σε παχαίνουν, σου προσφέρουν απαραίτητες βιταμίνες για να κρατούν γερό τον οργανισμό σου γενικά, αλλά ιδίως κατά την διάρκεια της εξεταστικής, που είναι μια περίοδος κούρασης και στρες. Επίσης φάε ξηρούς καρπούς (ανάλατους), όπως αμύγδαλα, διότι είναι πεντανόστιμοι, αλλά και υγιεινοί. Ακόμη, μπορείς να καταπολεμήσεις τη λιγούρα σου για γλυκά τρώγοντας λίγη μαύρη σοκολάτα. Ξέρουμε πως η υγιεινή διατροφή δεν είναι ότι πιο ευχάριστο για σένα, ειδικά στην εξεταστική, αλλά η ομορφιά απαιτεί θυσίες!

2. Μην κάθεσαι όλη την ώρα στον καναπέ σου ή στις καρέκλες μιας καφετέριας. Αν δεν είσαι γραμμένος σε κάποιο γυμναστήριο ή δεν είσαι ιδιαίτερα αθλητικός τύπος, στον ελεύθερο σου χρόνο φρόντιζε να περπατάς. Αντί να κλειστείς στους 4 τοίχους της καφετέριας, κανόνισε με τους φίλους σου μια βόλτα στη θάλασσα. Θα ηρεμήσεις, θα γλιτώσεις τα λεφτά του καφέ και θα έχεις κάνει και την άσκησή σου. Αν είσαι πιο αθλητικός, τρέξε καμιά ωρίτσα στο πάρκο της γειτονιάς σου. Οι επιστήμονες λένε πως αν τρέξεις έστω και ένα χιλιόμετρο, ό,τι κι αν σε απασχολεί και σε βασανίζει από άποψη άγχους, θα σταματήσει! Επιπλέον, μην ξεχνάς τις ενδιαφέρουσες γνωριμίες που μπορείς να κάνεις σε ένα πάρκο.

3. Φρόντισε να κοιμάσαι αρκετά και σωστές ώρες, καθώς ο ύπνος είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες που καθορίζουν τον ρυθμό του μεταβολισμού σου. Φυσικά, αν ξεκουράζεσαι με σωστό τρόπο θα καταφέρεις να αποδώσεις και καλύτερα στο διάβασμα.

4. Τα καθημερινά σου γεύματα πρέπει να περιλαμβάνουν σαλάτες με διάφορα λαχανικά και όσο το δυνατό λιγότερα τηγανητά. Κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι πως από τους βασικότερους παράγοντες που παίρνουμε κιλά είναι η κατανάλωση αλατιού. Ναι, είναι τέλειο και το λατρεύεις, όμως κάνει κατακράτηση υγρών και σε πρήζει.

5. Πιες νερό! Το νερό βοηθάει τον οργανισμό σου να λειτουργεί καλύτερα σε όλους τους τομείς. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που οι διατροφολόγοι μας λένε να ξεκινάμε τη μέρα μας με ένα ποτήρι νερό. Επιπλέον, μπορείς να αντικαταστήσεις τους καφέδες, αν όχι όλους έστω τους μισούς με τσάι, διότι ο καφές σε υπερβολικές δόσεις αφυδατώνει τον οργανισμό σου και δεν τον αφήνει να λειτουργήσει όπως πρέπει. Το τσάι θα σε ενυδατώσει, αλλά και θα σε ξυπνήσει.

6. Θα σε βοηθήσει πολύ να είσαι οργανωμένος όσον αφορά το διάβασμα, αλλά και όλη την υπόλοιπη μέρα. Για περισσότερα δες εδώ.

7. Αν και ακούγεται περίεργο, το άγχος είναι ο βασικότερος παράγοντας που μπορεί να σε παχύνει στις εξετάσεις. Εξάλλου το να σαβουριάζεις βλακείες οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι αγχώνεσαι. Φυσικά, με το άγχος στη μέση, ο οργανισμός σου δεν μπορεί να λειτουργήσει με σωστό και αποδοτικό τρόπο. Επομένως, απόβαλε το άγχος σου, όσο πιο γρήγορα μπορείς, γιατί ούτε κάνει καλό στην υγεία σου, αλλά ούτε θα σε αφήσει να πετύχεις στις εξετάσεις.

Ακολούθησε, λοιπόν, αυτές τις λίγες και απλές συμβουλές. Αφού έμαθες πως να μην πάρεις κιλά στην εξεταστική, αλλά και πως να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου και την υγεία σου, είσαι έτοιμος να σκίσεις στην εξεταστική! 

Καλή τύχη!

 

 

Σχόλια