Γιατί η ατζέντα θα σε βοηθήσει να οργανώσεις τον χρόνο σου καλύτερα -και όχι μόνο.

Παραπλανητικός ο τίτλος – ίσως-, δεν ξέρω τι μαγικά μπορεί να περιμένει κανείς για να πετύχει στις εξετάσεις, αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς, μαγικά σε τέτοιες περιπτώσεις δεν έγιναν ποτέ.

Οπότε, φίλε φοιτητή, σου έχω έναν απλό και παραδοσιακό τρόπο για να πετύχεις και αν το τηρήσεις, σίγουρα θα δεις αποτελέσματα.

Ο τρόπος για τον οποίο σου μιλάω, λοιπόν, είναι η ατζέντα. Ναι, η ατζέντα και είμαι σίγουρη πως αν είσαι συνεπής θα δεις αποτελέσματα!

Ξέρω πως οι περισσότεροι μάλλον θα το δουν λίγο καχύποπτα αυτό το άρθρο, αλλά πιστεύω πως είναι καλό να του δοθεί μια ευκαιρία.

Επίσης, το να αποφασίσεις να ξεκινήσεις να κρατάς ατζέντα ως φοιτητής δεν μπορεί να γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη, αλλά σίγουρα χρειάζεται ίσως και ένα μήνα για να το συνηθίσεις και να δεις διαφορά στη καθημερινότητα σου.

Γιατί, πίστεψε με, θα δεις μεγάλη διαφορά σε πολλά πράγματα της καθημερινότητας σου αν βάλεις στη ζωή σου μια ατζέντα.

Και νομίζω πως η περίοδος της εξεταστικής είναι μια από τις καλύτερες περιόδους που μπορείς να υιοθετήσεις αυτή την πολύ καλή για σένα συνήθεια.

Ατζέντα - φοιτητής

Θα ξεκινήσω, λοιπόν, αμέσως να σου αναλύω τους 3 βασικότερους λόγους για τους οποίους πιστεύω ότι μια τέτοια προσπάθεια μπορεί να σε ωφελήσει τόσο στην εξεταστική, όσο και στην ζωή σου.

1.Καλύτερη οργάνωση του χρόνου σου / της ζωής σου!

Μπορεί να σου ακούγεται υπερβολικό, φίλε φοιτητή, αλλά δεν είναι καθόλου! Πραγματικά, αν μπορέσεις να γράψεις, έστω και σε μια λίστα, όλα εκείνα που έχεις να κάνεις για την επόμενη ημέρα, με βάση τις ώρες που πρέπει να γίνουν και τις προτεραιότητες σου, η μέρα σου θα είναι πολύ πιο στρωτή, με αισθητά λιγότερο άγχος (ειδικά αν είσαι αγχώδης).

Επίσης, θα ξεμπερδέψεις πολύ γρηγορότερα με υποχρεώσεις που είχες, απ’ ότι αν τις είχες στο κεφάλι σου, οπότε γιγαντώνονταν και τελικά μπορεί να τις αναβάλεις κιόλας.

Για αρχή σίγουρα θα σου πρότεινα να το κάνεις ανά ημέρα, αλλά πολλές φορές μπορείς να έχεις και ένα έτοιμο πρόγραμμα από την αρχή της εβδομάδας, οπότε να ξέρεις τι μπορεί «να χωρέσει» πού και να εκμεταλλευτείς καλύτερα τον ελεύθερο σου χρόνο, ειδικά όταν αυτός μπορεί να είναι περιορισμένος κάποιες φορές λόγω εξεταστικής.

2.Θέτεις προτεραιότητες και δεν ξεχνάς τίποτα!

Ευτυχώς, όντας ακόμα φοιτητής δεν έχεις πολλά να «τρέχουν» στη ζωή σου και σίγουρα δεν είναι το ίδιο σημαντικά και αγχώδη με αυτά ενός ενήλικα που εργάζεται. Αλλά, σίγουρα υπάρχουν υποχρεώσεις που πρέπει να διεκπεραιώσεις.

Αυτές μπορεί να είναι είτε τα μαθήματα στη σχολή, η εξεταστική ή να πληρώσεις εγκαίρως τους λογαριασμούς για το σπίτι σου.

Νομίζω πως σε όλους έχει τύχει να έχουν ξεχάσει να πληρώσουν ένα λογαριασμό εντός των προθεσμιών του και να τρέχουν πανικόβλητοι τις επόμενες ημέρες μην και κοπεί καμιά σύνδεση στο ίντερνετ και έχουμε άλλα.

Επίσης, όταν είσαι σε εξεταστική και μπορεί να έχεις διάβασμα, ίσως όχι πολύ για εκείνη τη μέρα, αλλά αρκετό για να σε αφήσει πίσω αν το αναβάλεις, να το αφήνουμε πίσω θεωρώντας ότι «δεν πειράζει» ή γιατί δεν έχουμε σαφές πρόγραμμα.

Έτσι, καταλήγεις σε κάποια φάση και μαζεύεις βουνά από υποχρεώσεις, μικρές ή μεγάλες και τρέχεις σαν το Βέγγο τελευταίες ημέρες ή και ώρες πριν τη λήξη των προθεσμιών.

Μάντεψε, λοιπόν, ποιος είναι ο τρόπος να τα αποφύγεις όλα αυτά… ατζέντα!

3.Με την ατζέντα τελικά βάζεις στόχους και τους πραγματοποιείς ευκολότερα!

Αυτό είναι κάτι που μάλλον θα δεις πιο μακροχρόνια, αλλά ίσως και από τα αποτελέσματα μιας εξεταστικής. Γενικά, έχοντας ατζέντα μπορείς να έχεις καλύτερη αντίληψη του χρόνου, οπότε και των κενών ωρών σου.

Σε αυτές τις ώρες, λοιπόν, μπορείς να «χωρέσεις» από έναν ολιγόλεπτο ύπνο που μπορεί να σε τονώσει πολύ μέσα στη μέρα, ειδικά αν διαλέγεις να μην κοιμάσαι πολύ τα βράδια, ως και το διάβασμα ενός βιβλίου ή μια βόλτα. Έτσι, αξιοποιείς πολύ καλύτερα τη μέρα σου και αυτό σημαίνει πως μπορείς να είσαι πολύ πιο ενεργητικός και αποδοτικός ταυτόχρονα, οπότε και να πραγματώσεις ο,τι πραγματικά έχεις στο μυαλό σου και πολλές φορές βαριέσαι να ξεκινήσεις ή καθησυχάζεις τον εαυτό σου ότι δεν μπορείς.

Αυτό, λοιπόν, το οποίο θέλω –τελικά- να σου πω είναι, πως όταν έχεις ατζέντα, καταλαβαίνεις τι μπορείς τελικά να πραγματοποιήσεις από στόχους βάσει της καθημερινότητας σου και όταν τους πραγματοποιείς το συνειδητοποιείς καλύτερα και γεμίζεις θετική ενέργεια.

Τρανό παράδειγμα για αυτό που σου λέω είναι το γυμναστήριο, το οποίο αν δεν είχες από μικρός στην καθημερινότητα σου, είναι δύσκολο να εντάξεις τώρα που είσαι 20, αλλά επίσης, και το διάβασμα σου στην εξεταστική.

black-and-white-restaurant-eating-sitting

Συνοψίζοντας, το να κρατάς ατζέντα είναι μια συνήθεια που θα σε βοηθήσει πολύ και σου προτείνω να το δοκιμάσεις τώρα που μπαίνει νέο έτος και έρχεται εξεταστική.

Μπορείς να διαλέξεις μια όμορφη «φυσική» ατζέντα, ή να προτιμήσεις αυτή που βρίσκεται στο κινητό σου. Διάλεξε αυτό που θα σε βόλευε περισσότερο, αρκεί να την ελέγχεις και να την ενημερώνεις καθημερινά.

Αν είσαι λίγο πιο καλλιτεχνική φύση, σίγουρα σου προτείνω την φυσική ατζέντα, θα με θυμηθείς στο εξής.

Παρόλα αυτά, μην ζοριστείς και μην ξεχάσεις να έχεις στη μέρα σου κάποιες ώρες χωρίς πρόγραμμα και υποχρεώσεις, είναι πολύ βασικό για να διατηρήσεις την διάθεση σου για ζωή 😉 Καλό διάβασμα και καλά αποτελέσματα!

Σχόλια