Η παράσταση «Αυγά Μαύρα» του Διονύση Χαριτόπουλου σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντωνίου  είναι καίρια, επίκαιρη και αναμετράται με τα ζητήματα διαχείρισης της μνήμης.

Μνήμη. Συλλογική, ατομική. Η μνήμη κληρονομείται από γενιά σε γενιά, δε χάνεται. Πώς διαχειριζόμαστε όμως τη μνήμη; Και τι επιλέγουμε να θυμόμαστε;

Ο Σπύρος και η Μαρία είναι δυο αδέρφια που βίωσαν τον εμφύλιο πόλεμο. Παιδιά αντάρτη, ζούσαν από μικρά στα βουνά μέχρις ότου χωρίστηκαν όταν έπιασαν τον πατέρα τους. Ο αδερφός πήγε με τη γιαγιά ενώ η μικρή βρέθηκε στην περίφημη «Παιδούπολη». Τώρα τους βρίσκουμε μέσα στο βαριά επιπλωμένο σαλόνι της Μαρίας να συζητούν για το παρελθόν σε μια προσπάθεια να αναμετρηθούν με τη μνήμη, τη συλλογική και την ατομική, το τραύμα και το πένθος που διατηρείται μέσα από τα βιώματα και τις αφηγήσεις που δημιουργεί η μνήμη.

«Ο πατέρας μας ήταν ήρωας», λέει ο Σπύρος γεμάτος  περηφάνια. «Εγώ δε γνώρισα πατέρα», αντιλέγει η Μαρία με πικρία. Για το συλλογικό ο πατέρας ήταν αυτός που αγωνίστηκε για το κοινό καλό και πάλεψε, ενώ για το ατομικό ήταν αυτός που έθεσε σε κίνδυνο την οικογένεια του και την παραμέλησε.

Το φάντασμα του εμφυλίου τους καταδιώκει και προσπαθούν να βρουν τον τρόπο για να το αντιμετωπίσουν. Η χαμένη παιδική ηλικία της Μαρίας ζει μέσα από τις μνήμες και τις αφηγήσεις του αδερφού της, ο οποίος μέσα από την αφήγηση των προσωπικών βιωμάτων εξιστορεί την πρόσφατη ελληνική ιστορία, που όπως φαίνεται ακόμα και σήμερα χρειάζεται διαχείριση. «Εγώ; Πού ήμουν εγώ;» αναρωτιέται συνέχεια η Μαρία προσπαθώντας να ανασύρει μέσα από τη λήθη τη δική της μνήμη.

Ο Αντώνης Αντωνίου και η Νατάσα Ασίκη ενσαρκώνουν με απόλυτη επιτυχία τα δυο αδέρφια. Λιτές και δυνατές ερμηνείες συμβάλλουν στη δημιουργία μιας γνήσια συγκινητικής παράστασης δίχως μελοδραματισμούς, εκβιαστικά συναισθήματα και διδακτισμούς, με τους θεατές στο τέλος να είναι βαθιά συγκινημένοι και να χειροκροτούν με την ψυχή τους.

Σκηνοθεσία.: Αντώνης Αντωνίου

Ερμηνεύουν: Αντώνης Αντωνίου, Νατάσα Ασίκη.

Σκηνικά.: Νίκος Κασαπάκης

Πληροφορίες

«Θεατρική Σκηνή»,  Νάξου 84,Κυψέλη

Τηλέφωνο : 2102236890

Τετάρτη 7 μ.μ.  Πέμπτη.-Σάββατο 9 μ.μ, Κυριακή 8 μ.μ.

Εισιτήρια : € 15 Σάβ-Κυρ, € 10 Τετ- Πέμ, φοιτ.: € 10

Σχόλια