Εδώ και πολύ καιρό έψαχνα αφορμή γι’ αυτή την συνέντευξη γιατί την Ευσταθία τη θαυμάζω πολύ. Κι αυτό γιατί με ενθουσιάζει το γεγονός ότι μέσα από τα τραγούδια και την μουσική της προσπαθεί να περάσει τα δικά της μηνύματα και να εκφράσει το κάτι διαφορετικό που δεν ψάχνει ο κόσμος.

Με χαρά λοιπόν μου μίλησε για λογαριασμό του Frapress.gr! Η συζήτηση που είχα μαζί της ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα και ευχάριστη:

a6a9f404-7141-4382-855e-7373ed01200c

 

Αρχικά θα σε πάω λίγο πίσω… Πού γεννήθηκες και μεγάλωσες; Πώς ήταν τα πρώτα χρόνια;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, με αγάπη από γονείς και γιαγιά συνονόματη και έναν αδερφό μικρότερο. Κατά τα άλλα αντιπαθούσα το σχολείο και περίμενα το καλοκαίρι να πάμε στο Καρπενήσι (γενέτειρα του μπαμπά).

Η μουσική πότε έρχεται στη ζωή σου;

Η μουσική πάντα ήταν μέσα στα ενδιαφέροντά μου. Όταν ήμουν στο δημοτικό ξεκίνησα πιάνo. Βέβαια τότε προτιμούσα να ακούω Michael Jackson παρά Bach.

Τι σημαίνει για σένα η μουσική Ευσταθία;

Κάτι που ομορφαίνει τη ζωή μας.

Με το κομμάτι “Χωρίς εσένα” κατάφερες να αποσπάσεις το 3ο βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2005 και παράλληλα σε αγάπησε και ο κόσμος μέσα από αυτό. Τι θεωρείς ότι ήταν αυτό που κέρδισε το κοινό σε αυτό το τραγούδι;

Νομίζω ότι το “Χωρίς εσένα” κέρδισε τον κόσμο  λόγω της αλήθειας που έκρυβαν οι στίχοι του.  Ο κάθε άνθρωπος, της πόλης ειδικότερα, έβλεπε μέσα σ’ αυτό το τραγούδι λίγο τον εαυτό του.

Είναι γνωστός ο ιδιαίτερος και πρωτότυπος τρόπος που γράφεις τους στίχους των τραγουδιών σου. Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για σένα;

Τα πάντα είναι για μένα πηγή έμπνευσης. Συνήθως οι ξένες ιστορίες με εμπνέουν και αν κάτσεις και το καλοσκεφτείς δεν είναι και τόσο ξένες.

“Όλα αλλάζουνε και τίποτα δεν μένει” λέει ένα τραγούδι σου. Πως διαχειρίζεσαι τις αλλαγές στη ζωή σου;

Οι αλλαγές είναι γενικά κάτι σκληρό και απαιτεί μεγάλη προσπάθεια προσαρμογής από εμάς. Ακόμα και οι ευχάριστες αλλαγές  είναι δύσκολες. Όσο περνάνε τα χρόνια εκπαιδεύω τον εαυτό μου στις αλλαγές βρίσκοντας καταφύγιο στο εσωτερικό μου και αποφεύγοντας να προσκολλώμαι στα πράγματα, ώστε έτσι να μη με ενδιαφέρει και η απώλειά τους. Δεν μπορώ, όμως, να πω ότι τα καταφέρνω το ίδιο και με τις απώλειες των ανθρώπων.

Ευσταθία

 

Μέχρι σήμερα έχεις κυκλοφορήσει 4 προσωπικούς δίσκους. Με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας(η αυξανόμενη δημοτικότητα του ίντερνετ και της τεχνολογίας) θεωρείς οτι πλέον η δισκογραφία έχει ισχυρή θέση στην ελληνική μουσική;

Η δισκογραφία κάπου, κάπως θα επιβιώνει .Το θέμα είναι να επιβιώνουν και οι καλλιτέχνες…

Θα δανειστώ άλλον έναν τίτλο τραγουδιού σου και θα σε ρωτήσω…Πόσο εύκολο είναι να πούμε σε κάποιον ότι ξέρεις κάτι; “Δεν υπήρξες ποτέ”. Εσένα τι θα σε ωθήσει στο να πεις κάτι τέτοιο;

Το “Δεν υπήρξες ποτέ” (στίχοι Θανάσης Βούτσινος) μιλάει για μία διαγραφή που δε συνηθίζω να κάνω αλλά αν κάνω θα είμαι πολύ συνεπής ως προς αυτή. Η δική μου διαγραφή έχει να κάνει με το πόσο ανέντιμα έχει φερθεί ένα πρόσωπο απέναντί μου αλλά και απέναντι στους άλλους!

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι σε μία κατάσταση κρίσης όχι μόνο οικονομικής αλλά και κοινωνικής και ηθικής. Βλέπεις ελπίδα στο μέλλον εσύ προσωπικά;

Γενικά, είμαι απογοητευμένη. Πιστεύω όμως ότι αυτές οι δύσκολες καταστάσεις είναι και μια σπουδαία ευκαιρία για προσωπική αφύπνιση και πνευματική εξέλιξη. Βέβαια από την άλλη πέφτουν οι μάσκες!

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε το καινούριο σου τραγούδι με τίτλο “Διακριτικά”. Πες μου λίγα λόγια για αυτό.

Το “Διακριτικά” είναι ένα καινούριο τραγούδι σε μουσική δική μου και στίχους του Θανάση Βούτσινου. Ο Μανόλης Λιανής έχει κάνει τη μουσική παραγωγή και ο Μανώλης Καραντίνης παίζει το υπέροχο μπουζούκι του για πρώτη φορά σε δικό μου τραγούδι. Έπονται κι άλλα καινούρια που ελπίζω να τα αγαπήσετε το ίδιο.

Τι να περιμένουμε από σένα Ευσταθία στο εγγύς μέλλον;

Κάποιες συναυλίες από Οκτώβριο σε Αθήνα και Παρίσι, καθώς και θεατρικές παραστάσεις που έχω γράψει ήδη.

Σε ευχαριστώ πολύ Ευσταθία για τον χρόνο σου!

Εγώ σε ευχαριστώ Γιώργο!

Ευσταθία

 

Πέρα από τα ταλέντο της που είναι αξιοσημείωτο, διαπίστωσα ότι είναι ένας άνθρωπος πολύ προσιτός, με μία προσωπικότητα που σου κεντρίζει αμέσως το ενδιαφέρον. Αν και το είχα ακούσει πολλές φορές, πλέον μπορώ να το πω και εγώ με σιγουριά ότι η Ευσταθία είναι όντως «Πολύ καλό παιδί»!

 

 

Σχόλια