Αν μου έλεγαν ποια είναι η μεγαλύτερη αγάπη σου σε αυτή την ζωή, χωρίς δεύτερη σκέψη θα έλεγα την σοκολάτα! Αν μου έλεγαν ότι υπάρχει ένα μέρος ιδανικό για τους οπαδούς της, δεν θα τους πίστευα…
Κι όμως υπάρχει ένα μέρος που σε ξεναγεί στον παραμυθένιο κόσμο της σοκολάτας, μαθαίνοντας την ιστορίας της, τον τρόπο παρασκευής της και φυσικά γεύεσαι την λαχταριστή της γεύση. Όλα αυτά στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Εργοστάσιο και Μουσείο σοκολάτας.

Γιατί να έρθω στο Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας;

Η περιήγηση στο «Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας», είναι μια πρωτόγνωρη, αξέχαστη, βιωματική, διδακτική και γευστική εμπειρία καθώς παρακολουθείτε, μαθαίνετε, δημιουργείτε, αγγίζετε, δοκιμάζετε!

10

Στο Μουσείο του Κακάο και της Σοκολάτας μαθαίνετε τα πάντα για το εξωτικό κακαόδεντρο και βλέπετε αληθινά δείγματα καρπού και σπόρων.
Στον Ναό των Αζτέκων μαθαίνετε για τους Ινδιάνους, τον πολιτισμό τους, τους θρύλους και τις απίθανες ιστορίες του κακάο.
Στη Ζούγκλα του Αμαζονίου, μια μοναδική βιωματική εμπειρία και ξενάγηση, σε μια μικρή αλλά πραγματική ζούγκλα όπου με συνθήκες προσομοίωσης νιώθετε τη ζέστη και την αποπνικτική υγρασία.

66

Στην ξύλινη, Καλύβα του Αμαζονίου, με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα παρακολουθείτε την πορεία τού κακάο και της σοκολάτας στην Ευρώπη.
Στο Εργαστήρι Σοκολάτας συμμετέχετε στα στάδια παραγωγής (με ένα απίθανο διαδραστικό εργαστήρι για παιδιά) και συσκευασίας τής σοκολάτας και… φυσικά, δοκιμάζετε!
Στο Εργαστήρι Μπισκότου βλέπετε τη διαδικασία παραγωγής τού μπισκότου και σε ένα νέο εργαστήρι ετοιμάζετε το δικό σας γευστικό δωράκι!
Στο Εργαστήρι Γάλακτος φωτογραφίζεστε (και όχι μονο) στο παραμυθένιο σκηνικό της μικρής φάρμας.
Στον Ποιοτικό Έλεγχο, στο χημείο του Εργοστάσιου με την βοήθεια ενός «μαγικού» επιστήμονα μαθαίνετε τι να προσέχετε ως καταναλωτές και φυσικά παρακολουθείτε ένα εντυπωσιακό «σοκολατένιο» πείραμα.
Με τη Μηχανή του Χρόνου, μεταφέρεστε στα μέρη και στις εποχές που ταξίδεψε και η σοκολάτα μέσα από ένα δαιδαλώδη παιχνιδιάρικο Λαβύρινθο.
Στο χώρο με το μεγάλο μυστικό συναντάται τον μεγαλύτερο Καταρράκτη Σοκολάτας της Ευρώπης με 1200 λίτρα πραγματικής σοκολάτας να ρέουν μπροστά στα μάτια σας!
Στην Αίθουσα Εκπαίδευσης μαθαίνετε με τρόπο διασκεδαστικό και παίρνοντας δωράκια, για το σωστό βούρτσισμα των δοντιών και την υγεία του στόματος
Στη Chocko Αrt, σε ένα διαφορετικό χώρο πολιτισμού και τέχνης θαυμάζετε από κοντά γλυπτά, πίνακες ζωγραφικής, έργα τέχνης, έκθεση φωτογραφίας και comics με θέμα τη σοκολάτα.
Στους πολλούς χώρους Φωτογράφισης μπορείτε να βγείτε αναμνηστικές φωτογραφίες όλης της τάξης!
Στο Εργαστήρι Καραμέλας βλέπεται πως γίνεται η παραγωγή της χειροποίητης καραμέλας με απαραίτητη την δοκιμή «φρέσκιας» καραμέλας
Στον χώρο αναμονής μπορείτε να ξεφυλλίσετε κάποιο από τα βιβλία της Γλυκιάς Βιβλιοθήκης με θέμα τη σοκολάτα, το μπισκότο και το παγωτό.
Στο Πωλητήριο επιλέγετε και αγοράζετε τα δικά σας γευστικά σοκολατένια αναμνηστικά δωράκια.

Το πρωτότυπο αυτό εργοστάσιο και μουσείο, πραγματοποιείται στα πλαίσια της 80ης ΔΕΘ( ΔΕΘ Helexpo, Εγνατία 154, 546 36 Θεσσαλονίκη). [ 5-13 Σεπτεμβρίου]

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Σάββατο 5/9 & 12/9 :10:00 – 22:00
Κυριακή 6/9 & 13/9 : 10:00 – 22:00
Καθημερινές : 16:00 – 22:00

Η ιδέα του εργοστασίου και μουσείου, βασίζεται στο γλυκό ένστικτο που διαθέτει ο άνθρωπος από την γέννηση του και δεν είναι άλλο από τον εθισμό του στην σοκολάτα. Το «Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας» είναι ένα ξεχωριστό θεματικό πάρκο 3.500 τ.μ. κι ένα πρωτότυπο και διαδραστικό εργαστήρι. Οι επισκέπτες ( ενήλικες και παιδιά) κατά την περιήγηση τους στα τμήματα του, ταξιδεύουν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, λαμβάνοντας ξεχωριστές εμπειρίες…

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ

4

Όλα ξεκινούν από την πρώτη εικόνα. Η εξωτερική του όψη είναι σχεδιασμένη για να προκαλεί σε μικρούς και μεγάλους την λαχτάρα να γνωρίσουν τον θεαματικό κόσμο της σοκολάτας. Η πρόσοψη είναι άριστα, καλλιτεχνικά διακοσμημένη και με έντονα τα στοιχεία της σοκολάτας. Το ταξίδι των επισκεπτών, μόλις ξεκινά…

Ρεσεψιόν -Υποδοχή

Εδώ γίνεται η υποδοχή και η πρώτη ενημέρωση των επισκεπτών. Προσφέρεται όλο το πληροφοριακό κι έντυπο υλικό που χρειάζονται όσοι ξεκινούν το ταξίδι τους στον χρόνο. Στον χώρο της αναμονής, κυριαρχούν οι μεγάλες σε μέγεθος σοκολάτες και τα μπισκότα ως μοναδικά σημεία φωτογράφισης.

19

Μέσα από μια σύντομη διαδρομή και με την βοήθεια άριστα εκπαιδευμένων ξεναγών, οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να συλλέξουν στοιχεία για την ασυνήθιστη ιστορία της αγαπημένης τους σοκολάτας.

Ζούγκλα

6

Μέσα σε ένα σκηνικό πραγματικής ζούγκλας και στα ερείπια ενός ναού των Αζτέκων με ειδικές αναπαραστάσεις, περιγράφονται τα βασικά στάδια επεξεργασίας και παρασκευής της σοκολάτας. Από το δέντρο και τον καρπό, τα καζάνια και τα καλούπια, τα φύλλα μαύρης και λευκής σοκολάτας, μέχρι την τελική μορφή που γνωρίζουμε σήμερα.

Καλύβα του Αμαζονίου/ Αίθουσα προβολών

44

Στον παραδοσιακό τρόπο επεξεργασίας του κακάο, ταξιδεύει τους επισκέπτες το σκηνικό με την πασσαλόκτιστη καλύβα του Αμαζονίου. Στην ειδική αίθουσα προβολών δημιουργείται μια μοναδική ατμόσφαιρα με την απεικόνιση και παρουσίαση της ιστορίας της σοκολάτας, από τον Choco- εξερευνητή, τον γνωστό κι αγαπημένο ηθοποιό Θανάση Τσαλταμπάση.

Εργαστήριο Σοκολάτας

43

Σε αυτό τον χώρο οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή με το όνειρο! Παρακολουθούν τα στάδια της παραγωγής και συσκευασίας της σοκολάτας. Έπειτα, πάνω σε μεγάλους πάγκους που βρίσκονται στον χώρο, παίζουν με την σοκολατένια ζαχαρόπαστα, δημιουργώντας τις δικές τους κατασκευές.

Εργαστήριο Μπισκότου

37

Με το άρωμα του μπισκότου να ευωδιάζει σε όλο τον χώρο, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε μπισκοτένιες δραστηριότητες, να παρακολουθήσουν την κατασκευή των μπισκότων και να φτιάξουν τα δικά τους αναμνηστικά δώρα.

Εργαστήριο Γαλακτοκομικών

61

Σε ένα παραμυθένιο σκηνικό, η αγελαδίτσα του εργοστασίου, Μελίνα, βοηθάει τους επισκέπτες να ανακαλύψουν μια…μυστική συνταγή.

Ποιοτικός έλεγχος Σοκολάτας

36

Τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες σε αυτόν τον πολύχρωμο χώρο, μαθαίνουν την επιστήμη της σοκολάτας. Ο τρελός επιστήμονας που βρίσκεται εκεί, ο κ. Σοκολάτας Κουβερτούρας, κάνει περίεργες μίξεις και ενημερώνει για τα βασικά στοιχεία που πρέπει να προσέχουμε σε κάθε επιλογή σοκολάτας και τροφίμων!

Μηχανή του Χρόνου – Λαβύρινθος

31

Σημείο περιπέτειας και μοναδικής εμπειρίας. Οι επισκέπτες μπαίνουν στην μηχανή του χρόνου και ταξιδεύουν σε παρελθόν και μέλλον. Στο τέλος αυτού του ταξιδιού, τους περιμένουν εκπλήξεις!

Καταρράκτης Σοκολάτας

23

Το Εργοστάσιο Σοκολάτας, δημιούργησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έναν καταρράκτη σοκολάτας, 1.200 λίτρων ρευστής σοκολάτας!

Στο Εργοστάσιο υπάρχουν επίσης εκπαιδευτικοί χώροι, όπου τα παιδιά ενημερώνονται για την υγιεινή των δοντιών, το πόσο συχνά τρώμε την σοκολάτα, την παιδική παχυσαρκία αλλά και τις θεραπευτικές ιδιότητες που προσφέρει η σοκολάτα στον οργανισμό μας.

13

Επίσης, υπάρχει ένας ιδιαίτερα διαμορφωμένος χώρος ως Γκαλερί- Choco Art, με παλέτες ζωγραφικής, πινέλα, σπόρους σοκολάτας, τρούφες, γλυπτά και κατασκευές με θέμα την σοκολάτα, συνθέτοντας έναν σύγχρονο χώρο τέχνης και πολιτισμού. Η Βιβλιοθήκη της σοκολάτας, τα μαθήματα γευσιγνωσίας και το πωλητήριο είναι μερικές από τις δραστηριότητες με τις οποίες έρχεται σε επαφή ο κάθε επισκέπτης.
Τέλος, στο καφέ – σοκολατερί, μπορεί να απολαύσει κανείς καφέ, σοκολάτες κάθε είδους και πολλά γλυκά!

80

Εμείς συνομιλήσαμε με τον υπεύθυνο του εργοστασίου, Γρηγόρη Αβανίδη, ο οποίος μας έδωσε περαιτέρω πληροφορίες για την ιδέα αυτή και μας εκμυστηρεύτηκε τα επόμενα σχέδια του πρωτότυπου αυτού μουσείου.

1. Πώς σας ήρθε η ιδέα να δημιουργήσετε έναν τόσο ευφάνταστο και πρωτότυπο χώρο εδώ στη Θεσσαλονίκη;

Την ιδέα του σχεδιασμού του συγκεκριμένου Πάρκου την είχε η ομάδας μας Dream Workers εδώ και αρκετά χρόνια. Διαπιστώναμε καθημερινά την τεράστια έλλειψη θεματικών πάρκων αλλά και ποιοτικών χώρων οικογενειακής ψυχαγωγίας που έχει η Ελλάδα σε αντίθεση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πιστεύαμε ακράδαντα ότι κάποια στιγμή θα δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε αυτός ο νέος τομέας να ανθίσει και στην Ελλάδα. Επενδύσαμε πάνω σε καινοτόμες ιδέες και ερευνήσαμε δεκάδες θεματικούς άξονες ανάπτυξης σχετικών πάρκων. Η Helexpo πίστεψε σ’ αυτήν τη νέα τάση και ενέταξε στις δραστηριότητές της, πέρα από το εκθεσιακό κομμάτι και τον τομέα των θεματικών πάρκων. Κάπως έτσι και πριν από έναν χρόνο ακριβώς, γεννήθηκε το Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας.

2. Τι είναι αυτό που έχει ως στόχο το Εργοστάσιο σοκολάτας;

Νομίζουμε ότι κάλυψε εκείνο που παραπάνω αναφέραμε ως «κενό» στον τομέα της οικογενειακής «εξόδου» και των θεματικών πάρκων. Το Εργοστάσιο Σοκολάτας έχει μια ιδιαίτερη φιλοσοφία, βασίζεται στην πρωτοτυπία, στον συνδυασμό της εκπαίδευσης με την ποιοτική ψυχαγωγία και στην επιπλέον υποστήριξη της τουριστικής ανάπτυξης. Στη Θεσσαλονίκη σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτοί οι στόχοι επιτεύχθηκαν.

3. Ποια η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτή την πρωτότυπη ιδέα;

Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό το αγκάλιασμα των κατοίκων της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδος σ’ αυτό το μεγάλο εγχείρημα. Η επισκεψιμότητα από την πρώτη μέρα λειτουργίας του ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Εκτιμώ ότι αναγνωρίστηκε η μεγάλη προσπάθεια, η ιδιαίτερη αισθητική, οι πρωτότυπες ιδέες αλλά και η «ψυχή» που είχε μέσα του το Εργοστάσιο Σοκολάτας. Μέχρι στιγμής στον πρώτο κύκλο λειτουργίας του το πάρκο ξεπέρασε τις 305.000 επισκέπτες με 73.000 μαθητές από 39 διαφορετικούς νομούς της Ελλάδος. Ελπίζουμε, ευχόμαστε και προετοιμαζόμαστε ώστε ο επόμενος κύκλος λειτουργίας να έχει ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία.

4. Πόσο κοστίζει το εισιτήριο για την είσοδο των επισκεπτών στο εργοστάσιο;

Για τους επισκέπτες της ΔΕΘ το εισιτήριο στο Εργοστάσιο Σοκολάτας για τις τελευταίες 9 μέρες λειτουργίας του στη Θεσσαλονίκη, είναι συμβολικό και κοστίζει 2 ευρώ επιπλέον του εισιτηρίου της γενικής εισόδου στην 80η ΔΕΘ.

5. Έχετε σκεφτεί να επεκτείνετε αυτή την πρωτότυπη ιδέα και στην πρωτεύουσα;

Ναι, πραγματικά, έχει ήδη προγραμματιστεί η εγκατάσταση του Εργοστασίου Σοκολάτας στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo-Maroussi. Από τον Νοέμβριο και για 4 μήνες το κορυφαίο θεματικό πάρκο της Ελλάδος, το πιο γλυκό Εργοστάσιο στον κόσμο, περιμένει μικρούς και μεγάλους επισκέπτες που αγαπούν τη σοκολάτα. Εμείς υποσχόμαστε αυτήν την επίσκεψή τους να τη μετατρέψουμε σε μια αξέχαστη, μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία.

Περισσότερα για το Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας στο https://www.facebook.com/ErgostasioSokolatas

Σχόλια