Πραγματικοί ταξιδιωτικοί προορισμοί για λάτρεις της λογοτεχνίας και όχι μόνο!

Επιμέλεια: Δήμητρα Τσώλη

Όπως οι ταξιδιωτικοί προορισμοί για έναν ταξιδιώτη, έτσι και τα βιβλία για έναν αληθινό αναγνώστη του δίνουν την ευκαιρία να ταξιδεύει το μυαλό του σε μακρινούς και πολύ διαφορετικούς κόσμους καθώς γυρνάει τις σελίδες, και τελικά να έχει αλλάξει η ζωή του όταν τελειώσει το βιβλίο. Για μερικούς όμως, το να διαβάσουν ένα καλό μυθιστόρημα φαντασίας δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται και να το ζήσουν!

Τοπία, όπως οι αχανείς καταπράσινοι βοσκότοποι και λόφοι της Νέας Ζηλανδίας ή η πανύψηλη κορυφή του βουνού Everest, έχουν υπάρξει εκτός από δημοφιλείς ταξιδιωτικοί προορισμοί και βασικοί τόποι δράσης των πιο διάσημων λογοτεχνικών περιπετειών. Ακολουθεί, λοιπόν, μια λίστα με τόπους διάσημους από λογοτεχνικά βιβλία, στους οποίους αξίζει να ταξιδέψετε.

 

1) Νέα Ζηλανδία – “The Hobbit”, J.R.R. Tolkien.

ταξιδιωτικοί προορισμοί

Κανείς δε μπορεί να διαφωνήσει ότι οι ιστορίες του Τόλκιν μπορούν να συμπεριληφθούν στις καλύτερες λογοτεχνικές περιπέτειες όλων των εποχών. Ένα ταξίδι, λοιπόν, στη Νέα Ζηλανδία, όπου γυρίστηκαν οι ταινίες, είναι το πιο εφικτό μέρος που μπορεί να φτάσει κάνεις για να μπει στον κόσμο του βιβλίου.

Οι ταξιδιωτικοί προορισμοί και τα τοπία της χώρας, ειδικά η περιοχή Waikato, αποτελούν την καλύτερη φυσική αποτύπωση των περιγραφών του Tolkien. Είναι ένα πανέμορφο μέρος για να ταξιδέψεις, ακόμα και μόνος σου, και ιδανικό για τους λάτρεις της πεζοπορίας και της ποδηλασίας.

Λίγο βορειότερα βρίσκει κανείς και το Auckland, μια σχετικά μεγάλη πόλη με παραλίες και νησιά. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το Hobbiton, το οποίο διαμορφώθηκε για τις ανάγκες της ταινίας και έκτοτε αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο.

 

2) Απαλαχιανό μονοπάτι – “A walk in the woods”, Bill Bryson.

ταξιδιωτικοί προορισμοί

Ο Bill Bryson αποφασίζει μαζί με έναν φίλο του να διασχίσουν τo μονοπάτι των 3.500 χλμ στα Απαλάχια όρη, από την βόρεια Georgia μέχρι το βουνό Katahdin, και αυτή την περιπέτεια αφηγείται το βιβλίο. Κινεί πολύ γρήγορα το ενδιαφέρον του αναγνώστη και τον ωθεί να έρθει σε στενή επαφή με τη φύση.

Αποτελεί έμπνευση για όσους αναζητούν μια εμπειρία που θα τους αλλάξει τη ζωή, καθώς η πεζοπορία στο συγκεκριμένο μονοπάτι μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη μορφή ψυχοθεραπείας.

 

3) Καραϊβική – “Far Tortuga”, Peter Matthiessen.

ταξιδιωτικοί προορισμοί

Το βιβλίο περιγράφει τη ζωή του πληρώματος κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού για κυνήγι χελωνών, εστιάζοντας όμως σε πολύ βαθύτερα ζητήματα και συναισθήματα. Οι λεπτομερείς περιγραφές του θαλάσσιου παράδεισου της Καραϊβικής δημιουργούν στον αναγνώστη μια πολύ έντονη ανάγκη να ταξιδέψει.

Ο συγγραφέας εμπνεύστηκε το συγκεκριμένο βιβλίο ύστερα από μία αποστολή του για ρεπορτάζ στα νησιά Κέιμαν, όπου γνώρισε ψαράδες και όπως αναφέρει ο ίδιος, έμεινε κατάπληκτος από την στάση τους απέναντι στη θάλασσα και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονταν της επικινδυνότητά της. Διέθεταν ελάχιστο εξοπλισμό και αυτός ήταν φθαρμένος, όλα ήταν λιτά και απίστευτα απλά.

Γι’ αυτό επισκεφθείτε τα νησιά Κέιμαν, που είναι λατρεμένοι ταξιδιωτικοί προορισμοί για πολλούς λόγους. Μπορεί να μην επιβιβαστείτε σε ένα ταξίδι όπως αυτό που περιγράφεται στο βιβλίο, ωστόσο θα έρθετε σε επαφή με την ασύγκριτη ομορφιά της θάλασσας της Καραϊβικής.

 

4) Νησί του Ροβινσώνα Κρούσου, Χιλή – “Ροβινσώνας Κρούσος”, Daniel Defoe.

ταξιδιωτικοί προορισμοί

Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα, που κυκλοφόρησε το 1719, θεωρήθηκε ότι γράφτηκε από τον ίδιο τον πρωταγωνιστή της ιστορίας, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι αναγνώστες να πιστεύουν λανθασμένα πως ο Ροβινσώνας Κρούσος ήταν αληθινό πρόσωπο που περιέγραφε τις ταξιδιωτικές του εμπειρίες.

Στην πραγματικότητα το βιβλίο αφηγείται την ιστορία ενός φανταστικού χαρακτήρα, ενός άντρα που πέρασε 30 χρόνια ναυαγός σε ένα νησί κοντά στο Trinidad. Η Κυβέρνηση της Χιλής ονόμασε το συγκεκριμένο νησί, «Νησί του Ροβινσώνα Κρούσου» το 1966 για να προσελκύσει τουρίστες. Η πτήση για το νησί από το Santiago της Χιλής διαρκεί λιγότερο από 3 ώρες. Ο συγκεκριμένος προορισμός ενδείκνυται για καταδύσεις, κολύμπι στις λίμνες και εξερεύνηση των εξωτικών δασών του.

 

5) Ευρωπαϊκοί ταξιδιωτικοί προορισμοί: Γαλλία, Ιταλία και μεσογειακά παράλια – “Ο Κόμης του Μόντε Κρίστο”, Alexandre Dumas.

ταξιδιωτικοί προορισμοί

Μια διάσημη ιστορία προδοσίας, αιχμαλωσίας, εκδίκησης, ευσπλαχνίας και συγχώρεσης, η οποία λαμβάνει χώρα στη Γαλλία, την Ιταλία και τις μεσογειακές ακτές από το 1815 έως το 1839, την περίοδο της βασιλείας του Louis-Philippe. Ο ήρωας του βιβλίου, Edmond Dantes, καταδικασμένος άδικα σε φυλάκιση για 6 χρόνια, δραπετεύει, και με νέα ταυτότητα, ως πλούσιος Κόμης, αναζητά να πάρει εκδίκηση από τους υπαίτιους για τον πολύχρονο εγκλεισμό του.

Στο Παρίσι μπορεί κανείς να βρει πολλές από τις τοποθεσίες στις οποίες διαδραματίζονται σκηνές του βιβλίου, όπως οι δρόμοι Rue de la Jussienne και Rue Coq-Heron καθώς και η εκκλησία του Saint Sulpice. Στην θάλασσα της Μασσαλίας βρίσκεται το νησί Chateau d’If, όπου βρισκόταν φυλακισμένος ο κεντρικός ήρωας.

Τέλος, μερικοί μόνο τυχεροί μπορούν να επισκεφθούν το νησί του Μόντε Κρίστο, που βρίσκεται στην Τυρρηνική θάλασσα, καθώς επιτρέπονται κάθε χρόνο μόνο 1000 επισκέπτες και η λίστα αναμονής είναι μεγάλη.

 

6) Έβερεστ – “Into Thin Air”, Jon Krakauer.

ταξιδιωτικοί προορισμοί

Ένα τέτοιο ταξίδι, εμπνευσμένο από το συγκεκριμένο βιβλίο, δεν είναι για τον οποιονδήποτε. Μιλάμε άλλωστε για ανάβαση στο ψηλότερο βουνό του κόσμου. Το βιβλίο αποτελεί χρονικό της απίστευτης καταστροφής που είχε συμβεί τον Μάιο του 1996.

Ο συγγραφέας βρισκόταν εκεί για επαγγελματικούς σκοπούς, ως δημοσιογράφος του περιοδικού Outsider, και είδε και τους δύο αρχηγούς της αποστολής να πεθαίνουν την ίδια μέρα. Θαρραλέοι ταξιδιώτες συνεχίζουν της προσπάθεια να φτάσουν στην κορυφή του βουνού, μια εμπειρία που θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα… Αν βέβαια έχουν καταφέρει να επιβιώσουν.

 

7) Βερολίνο – “The Berlin Memorandum (Quiller)”, Adam Hall.

ταξιδιωτικοί προορισμοί

Γραμμένο από τον Elleston Trevor με το ψευδώνυμο Adam Hall, το συγκεκριμένο μυθιστόρημα αφηγείται την ιστορία ενός Βρετανού μυστικού πράκτορα τη δεκαετία του ’60, ο οποίος καταδιώκει νεοναζί που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν το καθεστώς στη Δυτική Ευρώπη. Πρόκειται για ένα θρίλερ κατασκοπίας με πολλές ανατροπές που λαμβάνει χώρα στο Βερολίνο.

Το Βερολίνο είναι μια πόλη που αξίζει να επισκεφθεί κανείς έτσι κι αλλιώς. Έχει πολλά αξιοθέατα, είναι κέντρο πολιτισμού και έχει και καταπράσινα μεγάλα πάρκα. Μην φοβηθείτε να ταξιδέψετε και μόνοι σας, καθώς πρόκειται για πολύ τουριστική πόλη, η οποία είναι γεμάτη με ταξιδιώτες και σίγουρα θα γνωρίσετε κόσμο.

 

8) Όρος Ροράιμα – “The Lost World”, Arthur Conan Doyle.

ταξιδιωτικοί προορισμοί

Φανταστείτε έναν κόσμο όπου οι δεινόσαυροι περιπλανιούνται ελεύθεροι μέσα στις ζούγκλες της νοτίου Αμερικής. Ξεχάστε το Jurassic Park, το βιβλίο αυτό αποτελεί το αυθεντικότερο παραμύθι δεινοσαύρων.

Το βουνό Ρομάιρα, του οποίου η ομοιότητα είναι μεγάλη με τις περιγραφές του σκηνικού στο βιβλίο, αποτελεί σύνορο για τη Βενεζουέλα, τη Βραζιλία και τη Γουιάνα και έχει μεγάλη πνευματική σημασία για τους κατοίκους της Βενεζουέλας, που το ονομάζουν «Σπίτι των θεών».

Πρόκειται για έναν ασυνήθιστο προορισμό, όσοι όμως φτάνουν στην κορυφή του αντικρίζουν μια θέα που κόβει την ανάσα. Για να φτάσει κανείς εκεί πρέπει να πάρει αεροπλάνο μέχρι το αεροδρόμιο της Βενεζουέλας, Santa Elna de Uairen, και στη συνέχεια να μεταβεί στο Paraitepui, μια πόλη κοντά στο σημείο ανάβασης.

 

Σχόλια