Η Ρωσία αποτελεί πλέον ένα πολύ δημοφιλή προορισμό για μεταπτυχιακές σπουδές και όχι μόνο, προσελκύοντας κάθε χρόνο όλο και περισσότερους φοιτητές.

Οι μεταπτυχιακές σπουδές στη Ρωσία παρέχουν ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων με προσιτά κόστη παρακολούθησης και ταυτόχρονα συνδυάζουν τη διαμονή σε μία χώρα που μπορεί να προσφέρει απλόχερα τον ιδιαίτερα χαρακτηριστικό πολιτισμό της. Στη Ρωσία το εκπαιδευτικό σύστημα για την ανώτατη εκπαίδευση διαθέτει πάνω από 1046 εκπαιδευτικά ιδρύματα εκ των οποίων τα 609 είναι κρατικά και τα 437 ιδιωτικά. Ο κύκλος σπουδών διαρκεί περίπου 4-6 χρόνια. Τα πανεπιστήμια αυτά προσφέρουν μεγάλο φάσμα προγραμμάτων και ειδικοτήτων. Προσφέρουν προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά πτυχία.

Τίτλοι σπουδών

Τα Ρωσικά Πανεπιστήμια μπορούν να προσφέρουν τις εξής βαθμίδες:

  • Intermediate Diploma (τουλάχιστον 2 έτη σπουδών)
  • Βachelor Degree (τουλάχιστον τέσσερα έτη σπουδών)
  • Specialist Diploma (πέντε με έξι έτη σπουδών)
  • Master Degree (τουλάχιστον δύο έτη σπουδών)
  • Doctorate Degree (τουλάχιστον 3 έτη)

Σπουδαστική Βίζα

Η προϋπόθεση για τη σπουδαστική βίζα που θα επιτρέψει την είσοδο στη Ρωσική Ομοσπονδία είναι η επίσημη πρόσκληση, την οποία θα ετοιμάσει το εκπαιδευτικό ίδρυμα υποδοχής στις Αρχές της Oμοσπονδιακής Yπηρεσίας Mετανάστευσης της Ρωσίας. Η διαδικασία εξασφάλισης της Πρόσκλησης συντονίζεται άμεσα με το εκπαιδευτικό ίδρυμα (σε περίπτωση που ο υποψήφιος φοιτητής θα σπουδάσει σε ΑΕΙ της Ρωσίας με σύμβαση, πληρώνοντας δίδακτρα) ή με την υπηρεσία που προσφέρει στον αλλοδαπό φοιτητή την κρατική υποτροφία.

Χρήσιμες πληροφορίες:


Τα 23 καλύτερα πανεπιστήμια (ΑΕΙ) της Ρωσικής Ομοσπονδίας από επιστημονικής και ερευνητικής άποψης


Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία (Πληροφορίες για έκδοση Βίζας)

Ιστοσελίδα του Συνεδρίου των Πρυτάνεων της Ρωσίας

 

Σχόλια