Η Δανάη Γαβρίλη και η Αλκυόνη Ματσουρδέλη είναι οι δημιουργοί του brand Lommer (με τον τόνο στο o όπως έμαθα μετά από πολλές προσπάθειες). Γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αθήνα, όπου και δραστηριοποιούνται σήμερα με στόχο να αναδείξουν πρακτικά αλλά και μοναδικά προϊόντα. Η Δανάη αφού ολοκλήρωσε το Bachelor στο Product Design συνέχισε τις σπουδές της με Master στο σχέδιο και συγκεκριμένα στο Domus Academy του Μιλάνο, όπου συνεργάστηκε με εταιρίες όπως οι: Tucano, Bayer, Leroy Merlin και Grupo Corbeta. Η Αλκυόνη σπούδασε Interior Design στο ΤΕΙ Αθηνών και Product Design στη σχολή ΑΚΤΟ (Middlesex University of London). Έχει συμμετάσχει σε πολλούς διαγωνισμούς που αφορούν το Design, κατακτώντας βραβεία, και έχει συνεργαστεί με το μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας ως Concept Designer. Πάμε όμως να τις γνωρίσουμε καλύτερα μέσα από την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησαν στο Frapress:

Ε: Πώς προέκυψε το Lommer;

Αλκ.: Με τη Δανάη έτυχε να συνεργαστούμε σε μια προηγούμενη δουλειά και είχαμε μια φοβερή χημεία από την πρώτη μέρα που γνωριστήκαμε, έτσι καταλάβαμε ότι μπορούμε να δουλέψουμε πολύ καλά μαζί. Οπότε φεύγοντας από τη δουλειά αυτή, ψάχναμε να δούμε τί θα κάνουμε. Το αρχικό πλάνο ήταν να στήσουμε ένα design studio και σιγά σιγά ψάχναμε να βρούμε την ταυτότητά μας και έτσι καταλήξαμε στη Lommer και στις custom- made τσάντες.
Δαν.: Βασικά αποφασίσαμε να καταλήξουμε σε ένα προϊόν και να μπούμε στο κομμάτι της παραγωγής, η πρώτη απόφαση ήταν αυτή.

λομ

 

Ε: Θέλουμε να μας μιλήσετε για τα προϊόντα σας και τη φιλοσοφία πίσω από αυτά:

Αλκ.: Κοίτα η φιλοσοφία μας είναι ότι δεν πουλάμε ένα προϊόν έτοιμο, fixαρισμένο που το παίρνει ο καταναλωτής με δικές μας αποφάσεις .
Δαν.: Είναι σίγουρα κάτι παραπάνω από ένα απλό προϊόν. Το ένα κομμάτι είναι σίγουρα και τα υλικά που χρησιμοποιούμε, το άλλο που θα μπορεί να υπάρξει είναι η χρήση/ χρηστικότητα των αντικειμένων. Έτσι και αλλιώς αυτό που κάνουμε είναι βιομηχανικός σχεδιασμός, οπότε δεν μιλάμε για το styling, ή ένα απλά όμορφο προϊόν.
Αλκ.: Κάνουμε “παιχνιδιάρικο βιομηχανικό σχεδιασμό”.

eva two

Ε: Πότε ξεκινήσατε να σχεδιάζετε και τι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για εσάς;

Δαν.: Ξεκινήσαμε πριν ενάμιση χρόνο, συγκεκριμένα το Μάρτιο του 2014. Ξεκινήσαμε λίγο λάθος θα έλεγα – βασικά δεν ξέρω τι είναι λάθος και τι σωστό- γιατί δεν είχαμε ασχοληθεί ποτέ με το ράψιμο, δεν ξέραμε να ράβουμε.
Αλκ.: Φτιάχνουμε σχέδια που δεν ράβονται στην ουσία.
Δαν.: Φτάσαμε σε σημείο που είπαμε εφόσον δεν μπορούμε να το κάνουμε, θα κάνουμε κάτι το οποίο μπορούμε να κάνουμε. Ξεκινήσαμε να ψάχνουμε, να προσπαθούμε να μπούμε στο χώρο της τσάντας, ψάχνοντας όμως σε άσχετα υλικά, άσχετα σημεία και πράγματα και νομίζω ότι αυτός είναι και ο λόγος που κάναμε κάτι διαφορετικό, γιατί άλλο νομίζαμε ότι ψάχναμε, άλλο ψάχναμε, άλλα βρήκαμε, αλλού μας πήγε..
Αλκ.: Και αλλού έχουμε φτάσει! Καταλήξαμε οι τσάντες που φτιάχνουμε να μην είναι είναι ένα προιόν αλλά ένα προϊόν που είναι δώδεκα διαφορετικά προϊόντα. Μπορείς να αλλάξεις τα καπάκια, τους ιμάντες τα χερούλια και να τα προσαρμόσεις όπως εσύ θέλεις.

 

Ε: Μιλήσαμε για “ιδιαίτερα υλικά”. Τι υλικά χρησιμοποιείτε;

Aλκ.+Δαν. : Ο, τιδήποτε, μάλλον, δεν θα χρησιμοποιούσε κάποιος για υλικά τσάντας (γέλια). EVA, Ιμάντες αυτοκινήτου, ιμάντες ανύψωσης και συνεχώς ψάχνουμε για νέα απροσδόκητα υλικά.

Ε: Έχετε κάποιο προϊόν στη συλλογή σας το οποίο ξεχωρίζετε;

Δαν.+Αλκ.: Η EVAOne που είναι και η πρώτη μας δημιουργία. Η ονομασία EVA προέρχεται από το ίδιο το υλικό.

363b5d_7d26b89bd1614795abe7628740c022ec.jpg_srb_p_675_544_75_22_0.50_1.20_0.00_jpg_srb

EvaOne

Ε: Εάν έπρεπε να σχεδιάσετε μια τσάντα ειδικά για ένα άτομο, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;

Αλκ.: Για τον φίλο μου τον Γιάννη που ξέρω ότι είναι το πιο απαιτητικό άτομο στον πλανήτη στο θέμα τσάντα, οπότε εάν κατάφερνα να σχεδιάσω μια τσάντα για εκείνον, μετά θα μπορούσα να σχεδιάσω για τον οποιοδήποτε.

Ε: Ωραία, θα μπορούσε να είναι το επόμενό σου project (γέλια). Υπάρχει το ενδεχόμενο να συμπεριλάβετε είδη ένδυσης στη συλλογή σας;

Δαν.+Αλκ.: Είμαστε ανοιχτές σε όλα τα ενδεχόμενα ποτέ δεν αποκλείουμε κάτι. Ότι προκύψει και το βρίσκουμε ενδιαφέρον είναι μέσα στα σχέδια μας. Μάλιστα έχουμε κάνει και σχέδια.

Ε: Ιδανικά σε ποια χώρα, παγκοσμίως, θα θέλατε να ανοίξετε το πρώτο σας κατάστημα;

Αλκ.: Εμείς δεν το έχουμε σκεφτεί, έχουμε ακούσει για Νέα Υόρκη και γενικά για Αμερική από ανθρώπους που δουλεύουν και κινούνται εκεί ότι θα πήγαινε πολύ καλά το προϊόν. Ήδη έχουν σταλεί κάποια κομμάτια και δείγματα σε μαγαζιά.
Δαν.: Ιδανικά θα ήθελα να ήταν στην Αθήνα, αυτό εύχομαι. Και όχι μόνο για το δικό μας μαγαζί, υπάρχουν πάρα πολλοί νέοι Έλληνες που προσπαθούν να φτιάξουν κάτι δικό τους και μπορούν να το υποστηρίξουν αν είχαν τα εφόδια. Οπότε θα έλεγα εδώ στην Αθήνα.
Αλκ.: Και εγώ μαζί σου.

Ε: Ποιο είναι το επόμενο βήμα για εσάς;

Αλκ: Το επόμενο βήμα το έχουμε ξεκινήσει ήδη, είναι το άνοιγμα στο εξωτερικό. Έχουμε παραγγελίες λιανικής από αρκετά μέρη του πλανήτη: Αυστραλία, Αμερική όπως είπαμε και πριν, Βιετνάμ που ήταν απρόσμενο, Ιταλία, Αγγλία, Ολλανδία.
Δαν.: Θα θέλαμε να ξεκινήσουμε και με τη χονδρική στο εξωτερικό, μιας και τα πράγματα είναι δύσκολα στη χώρα μας συν ότι σαν προϊόν πιο πολύ θα έχει απήχηση έξω παρα εδώ τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

363b5d_8282aee8b9984b549f95a4cde971b307.jpg_srb_p_765_574_75_22_0.50_1.20_0.00_jpg_srb
Ε: Που μπορούμε να βρούμε και να αγοράσουμε τις δημιουργίες σας;

Αλκ.+Δαν: Στο site μας, στο μουσείο Μπενάκη και στο Meet my Designer.com.

Ε: Και μια ευχή για το τέλος;

Αλκ.+Δαν.: Να πάνε όλα καλά για τη χώρα και τους νέους ανθρώπους που παλεύουν να κάνουν κάτι εδώ.

Τα links οπου θα βρείτε όλες τις δημιουργίες από τη Lommer:

http://www.lommer.gr/

http://meetmydesigner.com

http://benakishop.gr

Και στα social media:

https://instagram.com/lommerbags/

https://www.pinterest.com/lommerbags/

https://www.facebook.com/pages/Lommer/287495078112901

 

Σχόλια