Το “Όταν είσαι έτοιμος, πάτα Enter” είναι μια περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας που κάθε geek που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να διαβάσει!

Σε περίπου τριάντα χρόνια από τώρα, ο πλανήτης μας δεν είναι καθόλου ευχάριστο μέρος για να ζεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη στο φανταστικό σύμπαν του “Όταν είσαι έτοιμος, πάτα Enter” έχουν μια συγκεκριμένη διέξοδο από τη ζοφερή καθημερινότητα, την εικονική ουτοπία OASIS, έναν άκρως ρεαλιστικό εικονικό κόσμο που προσφέρει δέκα χιλιάδες πλανήτης και άλλες τόσες δυνατότητες στους «κατοίκους» τους για να χτίσουν τη ζωή που ονειρεύονται μέσα από τις οθόνες τους.

Σαν άλλος Γουίλι Γουόνκα, ο δημιουργός του OASIS Τζέιμς Χάλιντεϊ έχει κρύψει κάπου στο απέραντο εικονικό σύμπαν μια σειρά από γρίφους και δοκιμασίες και όταν πέθανε όρισε μοναδικό κληρονόμο της αμύθητης περιουσίας του τον παίκτη που θα λύσει πρώτος αυτό το παράξενο κυνήγι θησαυρού.

Όπως εκατομμύρια άνθρωποι, έτσι και ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, ο Ουέιντ, είναι πλήρως αφοσιωμένος σε αυτήν την αποστολή και έχει περάσει ατέλειωτες ώρες μελετώντας τη ζωή του Χάλιντεϊ, αλλά κυρίως μαθαίνοντας τα πάντα για την ποπ κουλτούρα της τρελής δεκαετίας του 1980, αφού αποτελούσε η μεγάλη λατρεία του νεκρού δισεκατομμυριούχου.

Μιλάμε για παιχνίδια όπως Pac-man και Battlezone, δισκογραφίες συγκροτημάτων όπως Tears for Fears και Duran Duran και κάθε εφηβικό ρομάντζο της εποχής, δηλαδή όλες τις ταινίες του Τζον Χιουζ. Μετά από μια πενταετία χωρίς καμιά επιτυχία, ο Ουέιντ βρίσκει τυχαία τη λύση για τον πρώτο γρίφο.

Γρήγορα συνειδητοποιεί ότι η δόξα έρχεται με ένα μεγάλο τίμημα, αφού θα βρεθεί στο στόχαστρο της πιο ισχυρής και διεφθαρμένης ομάδας παικτών, που είναι αποφασισμένοι να τον εξοντώσουν, να κερδίσουν τον αγώνα και να εκμεταλλευτούν το OASIS για να πλουτίσουν. Και ο Ουέιντ θα κάνει τα πάντα για να σώσει τον αγαπημένο του εικονικό κόσμο, ακόμα και αν αυτό Όταν είσαι έτοιμος, πάτα Enterσημαίνει ότι θα πρέπει να διακινδυνέψει τόσο την εικονική όσο και την αληθινή ζωή του.

Δύσκολο να περιγράψει κανείς σύντομα το τι ακριβώς είναι το βιβλίο Όταν είσαι έτοιμος, πάτα Enter του Ernest Cline, ή Ready Player One, όπως είναι ο αγγλικός τίτλος. Πρόκειται για ένα μείγμα coming-of-age ιστορίας, εφηβικού έρωτα, περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας και φουτουριστική ιστορία εικονικής πραγματικότητας. Και όμως το αποτέλεσμα δουλεύει, με τον πιο πρωτότυπο, απολαυστικό και διασκεδαστικό τρόπο. Και σίγουρα δεν είναι τυχαίο που ετοιμάζεται να γίνει ταινία με σκηνοθέτη τον Steven Spielberg!

Περιπετειώδες βιντεοπαιχνίδι και πολλά παραπάνω

Κεντρικό κομμάτι της ιστορίας λοιπόν είναι αυτό το ιδιότυπο κυνήγι θησαυρού. Όμως, όπως κάθε καλή cult ταινία, κρύβει στις λεπτομέρειες πολλά περισσότερα. Καταρχήν, κεντρικό θέμα της ιστορίας είναι η φιλία που μπορεί να δημιουργηθεί ανάμεσα σε δυο άτομα, ακόμα και αν δεν έχουν συναντηθεί ποτέ στη ζωή τους. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Μόνος σου θα πας μακριά, αλλά μαζί με τους φίλους σου θα πας ακόμα ακόμα πιο μακριά, και θα περάσεις και καλύτερα.

Ένα ακόμα εκπληκτικό στοιχείο του βιβλίου είναι η ταυτότητα και οι ταμπέλες  και συγκεκριμένα το πόσο ασήμαντες και εξαιρετικά εύπλαστες, ειδικά σε έναν εικονικό κόσμο. Μάλιστα,  η μάσκα της εικονικής πραγματικότητας δίνει συχνά τη δύναμη στον καθένα να φτιάξει τον εαυτό του όπως πραγματικά είναι, χωρίς να περιορίζεται από τη πεζή πραγματικότητα. Έτσι, μοναχικά παιδιά γίνονται πολεμιστές και σουπερήρωες και γρήγορα καταλαβαίνεις ότι αυτές οι ταυτότητες εκφράζουν εν τέλει τον πραγματικό χαρακτήρα τους.

Όταν είσαι έτοιμος, πάτα EnterΤέλος, με την δύναμη της τεχνολογίας να είναι σημαντικό κομμάτι της υπόθεσης του “Όταν είσαι έτοιμς, πάτα Enter”, η αντίθεση και η σχέση ανάμεσα στην εικονική και την αληθινή ζωή γεμίζουν κάθε πτυχή της ιστορίας. Όλοι χρειάζονται ένα μέσο απόδρασης από μια ζοφερή πραγματικότητα όπου δεν υπάρχει ελπίδα για ευτυχία, είτε αυτό είναι η ταινίες, τα βιβλία ή κάτι τελείως διαφορετικό.

Και ένα τόσο ρεαλιστικό παιχνίδι όπως το OASIS υπόσχεται μια απίθανη διαδικτυακή περιπέτεια. Τι γίνεται όμως όταν η εικονική πραγματικότητα κυριαρχεί στη ζωή των ανθρώπων. Και ποιες είναι οι επιπτώσεις που αντιμετωπίζουν οι παίκτες όταν τα όρια αλλοιώνονται, είτε επειδή το θέλουν οι ίδιοι, είτε επειδή η παίκτες το θέλουν, είτε επειδή δεν έχουν πια τον έλεγχο της κατάστασης;

Γιατί να το διαβάσω το Όταν είσαι έτοιμος, πάτα Enter;

Ομολογουμένως, είναι από τα λίγα βιβλία που τα έχουν πραγματικά όλα. Μάχη ενάντια στην σατανική κορπορετίλα, εφηβική καψούρα, όνειρα για μια καλύτερη ζωή και φυσικά το εξαιρετικό μπόνους, το όλο αίσθημα ότι αυτό το βιβλίο πραγματικά αγαπάει οτιδήποτε έχει χαρακτηριστεί ως νέρντικο (nerd) από τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο ανυπόμονος φαν θα βρει στο Όταν είσαι έτοιμος, πάτα Enter άπειρες αναφορές σε ταινίες φαντασίες, cult ρομάντζα, το Star Wars, το Star Trek και φυσικά κάθε βιντεοπαιχνίδι που αγαπήθηκε από τα παιδιά στα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Μεταξύ των χαρακτηρισμών που έχουν δοθεί στο μυθιστόρημα είναι nerdgasm, geek fantasia, “Willy Wonka meets The Matrix” και αστείρευτη πηγή της καθαρής ποπ κουλτούρας και σίγουρα όλα το περιγράφουν τέλεια. Φυσικά δε θα περίμενε κανείς τίποτα λιγότερο από τον συγγραφέα που στο οπισθόφυλλο του βιβλίου αυτοσυστήνεται ως full-time geek.

Όποτε είστε έτοιμοι λοιπόν, πατήστε το Enter και καλή ανάγνωση!

Σχόλια