Μια ιδέα χειροποίητη, πρωτότυπη, οικολογική και γεμάτη μεράκι ξεδιπλώθηκε στην Θεσσαλονίκη. Μια επιχειρηματική προσπάθεια που ανθίζει σε αρκετές πόλεις του εξωτερικού, τώρα έφτασε και στην Ελλάδα! Στην όμορφη πόλη της Θεσσαλονίκης λοιπόν, δύο φίλες, η Γεωργία Παπαδοπούλου και η Σοφία Τόσκα, δημιούργησαν ένα κινητό υπαίθριο καφέ. Το όνομα αυτού Modbar Street Coffee Bar.

Το Modbar λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό στην πόλη, όπως ακριβώς ένα ποδήλατο, με την απλούστατη ιδιαιτερότητα ότι μεταφέρει κι ένα εξοπλισμένο cafe-bar. Επειδή επρόκειτο για ποδήλατο, οι δύο φίλες έψαξαν να βρουν κάποιον που να κατασκευάζει χειροποίητα ποδήλατα αλλά και να αναλαμβάνει ιδιαίτερες κατασκευές. Κατέληξαν στον κ. Συμελίδη Κωνσταντίνο, ο οποίος είναι Βαλκανιονίκης ποδηλασίας και φτιάχνει ιδιαίτερες δημιουργίες με βάση το ποδήλατο. Η κατασκευή του Modbar είναι λοιπόν χειροποίητη, ενώ είναι το πρώτο τρίκυκλο ποδήλατο με υστερούντες βραχίονες συνδεδεμένους στην ίδια ανάρτηση, ώστε να μην γέρνει καθόλου στις στροφές, ενώ ταυτόχρονα να μπορεί να περνάει τις κακοτεχνίες των δρόμων με ευκολία. Μια ιδιαίτερη κατασκευή, για την οποία μας μίλησαν η Γεωργία και η Σοφία και μοιράστηκαν μαζί μας, τα μυστικά του….

Η Σοφία έχει πολυετή εμπειρία στο χώρο τις εστίασης, έχει εργαστεί ως bartender και ύστερα ως barista όλα αυτά τα χρόνια, αναλαμβάνοντας υπό ευθύνη της, την λειτουργία καταστημάτων και την προϊοντική εκπαίδευση του προσωπικού σε καταστήματα αλλά και σε εταιρία francise. Οι σπουδές της πάνω στις τουριστικές επιχειρήσεις και στη διοίκηση επιχειρήσεων, την ώθησε στο να δημιουργήσει κάτι δικό της που να μπορεί να συνδυάσει όλα αυτά που έχει αποκομίσει μέχρι τώρα.

Η Γεωργία διαθέτει πτυχίο Γεωπονίας από το ΑΠΘ και μεταπτυχιακό στην οινολογία-αμπελουργία, επίσης από το ΑΠΘ. Έχει εμπειρία σε επιχειρήσεις σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών της και πρόσφατα παρακολούθησε με επιτυχία το σεμινάριο με θέμα την εκπαίδευση επιθεωρητών συστημάτων διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000.

11777623_1464336557222843_1841888157_o

Πως προέκυψε η ιδέα του να προβείτε σε ένα τόσο καινοτόμο επιχειρηματικό μονοπάτι;

Σοφία: Επι 19 συνεχόμενα χρόνια, δουλεύω στο χώρο της εστίασης κι αυτο όχι τόσο από ανάγκη αλλά από την αγάπη που έχω γι ‘αυτή την δουλειά. Πάντα έλειπε κάτι, πράγμα που το διαπίστωσα τα τελευταία 2 χρόνια. Το Modbar γεννήθηκε στο μυαλό μου όταν πλέον αποφάσισα, η ανάγκη μου για ελευθερία επάνω στην δουλειά μου να γίνει κάποια στιγμή πράξη!

Γεωργία: Όταν γύρισα από την Αυστραλία όπου ήμουν για σπουδές και δουλειά, μου είπε η Σοφία την ιδέα της και ενθουσιάστηκα. Την βρήκα πρωτότυπη και μοναδική και αμέσως συμφώνησα στην υλοποίηση της. Ούσα πολυταξιδεμένη και έχοντας δει διάφορα πράγματα στο εξωτερικό, συνειδητοποίησα ότι ένα street coffee bike έλειπε από την Θεσσαλονίκη. Κι έτσι ξεκινήσαμε!

11787473_1464336500556182_727291747_n
Τι είναι αυτό που κάνει ξεχωριστή την επιχείρηση σας και τι μπορεί να αναζητήσει κάνεις σε αυτήν;

Το γεγονός οτι κάποιος μπορεί να βρει μεν αυτό που θα έβρισκε σε ένα κατάστημα εστίασης αλλά σε εμάς, ενα street cafe-bar μπορεί να κάνει παράλληλα τον περίπατο του, την γυμναστική του, απολαμβάνοντας τη φύση. Επίσης η ιδιαιτερότητα της επιχείρησης μας, έγκειται στην ποιότητα των προϊόντων αλλά και στις χαμηλές τιμές. Ως προς την λειτουργικότητα του, το Modbar δε διαφέρει από ένα μπαρ-καφέ που βρίσκεται μέσα σε ένα κατάστημα, διαφέρει όμως γιατί το μπαρ αυτό έχει κατασκευαστεί με σκοπό να κινείται. Είναι ένα ποδήλατο καφέ και παρέχει οτι κι ένα κατάστημα εστίασης . Και το καλύτερο κομμάτι που συνάδει με την αρχική μας σκέψη είναι η ελευθερία να γίνουμε ένα με τον κόσμο! Όταν έχεις πάθος με κατι, μπορείς να το κάνεις με διάφορους τρόπους. Στην προκειμένη περίπτωση, με έναν καλό καφέ ή έναν δροσερό χυμό στον δρομο!

11791741_1464336460556186_459944729_n

Ποια τα δρομολόγια που κάνει το Modbar Street Coffee Bike, ποιες ώρες και ποιες ημέρες;

Το Modbar βρίσκεται μόνιμα απέναντι από το γερμανικό προξενείο, πάνω στην Νέα παραλία, εκτός από τις ημέρες όπου θα έχουμε κάποιο event, όπου σε αυτή την περίπτωση ενημερώνουμε τους φίλους μας στη σελιδα του Facebook, ώστε να μην μας ψάχνουν. https://www.facebook.com/pages/Modbar-street-coffee-bike/1399296613726838?fref=ts
Είμαστε από τις 18:00 καθε μέρα και συνήθως μεχρι τη 1:00 εκτός και αν έχουμε κόσμο όπου έχουμε κλείσει και στις 2:30 μερικές φορες ή όσο τραβήξει, αφού περνάμε τόσο εμείς καλά όσο και ο κόσμος!

Κατά πόσο ο κόσμος της Θεσσαλονίκης, ανταποκρίνεται σε αυτή την ιδιαίτερη ιδέα;

Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ θετική και μας έχει δείξει από πολύ νωρίς την αγάπη του. Το Modbar συζητιέται στις παρέες της Θεσσαλονίκης και σε αυτό συνετέλεσε βέβαια και η διαφήμιση που γίνεται από τους ανθρώπους που μας συναντούν κατά καιρούς στην βόλτα μας, τους πλέον πελάτες μας, με τους οποίους έχουμε αποκτήσει μια πιο φιλική σχέση αλλά και από τα μέσα ενημέρωσης (κανάλια, εφημερίδες, περιοδικά) και τα social media. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε όλους για την αγάπη και την συμπαράστασή τους.

11774637_1464336533889512_1797547455_n

Ποιοι είναι οι περαιτέρω σκοποί για τους οποίους δημιουργήθηκε το Modbar Street Coffee Bike;

Δεν υπήρξαν περαιτέρω σκοποί έως τώρα για το Modbar. Ήταν μόνο η ανάγκη μας για ελευθερία σε σχέση με την δουλειά μας. Θέλουμε να δωσουμε κάτι παραπάνω, να μπορούμε να κανουμε οτι και ένα κατάστημα εστίασης αλλά έξω και πολύ κοντά στον κόσμο. Να μπορεί ο κόσμος να καταλαβαίνει και να του μεταφέρουμε όλη την τεχνική αλλά και το πάθος μας. Να βλέπει ο πελάτης και να κατανοεί, πως παρασκευάζεται αυτό το οποίο πίνει, με φροντίδα, προσοχή κι αγάπη. Η κάθε παραγγελία είναι ξεχωριστή και διαφορετική όπως και ο καθε πελάτης! Από εδώ και πέρα, λόγω του οτι ο κόσμος το δέχεται και το ζητάει, σκεφτόμαστε από τον Σεπτέμβριο να επεκταθούμε με ένα ακόμα modbaraki, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης όλο τον χρόνο και ίσως και σε κάποιες άλλες περιοχές της πόλης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας. Αυτό βέβαια, προϋποθέτει σωστές βάσεις και αργά βήματα γιατί θέλουμε την ίδια φιλοσοφία σε όλα τα modbars και φυσικά ο κόσμος να μπορεί να έχει πάντα προϊόντα υψηλής ποιότητας και σε street mod, εκεί οπου θα περνάει να πάει στην δουλειά του ή στην βόλτα του.

11777629_1464336547222844_1109742678_o

Φοβηθήκατε ποτέ, μήπως μια τέτοια επιχειρηματική κίνηση σε καιρούς κρίσης, δεν πετύχει;

Δεν το σκεφτήκαμε καθόλου αυτό με την κατάσταση όπου υπάρχει τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας. Δεν μας εμπόδισε από το να κάνουμε την ιδέα μας, πράξη. Απλά συλλάβαμε την ιδέα και την υλοποιήσαμε. Άλλωστε, όταν θες κάτι πολύ το δημιουργείς και το προσαρμόζεις στις κατάλληλες συνθήκες με την εποχή σου!

Κλείνοντας, θα ήθελα να μου πείτε ποια θα είναι τα επόμενα… ταξίδια του Modbar Street Coffee Bike ;

Μετά από μία ιδέα έπονται κι άλλες. Μια από αυτές είναι και η συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την πλήρη αυτονόμηση του Modbar στο θέμα της κατανάλωσης ενέργειας. Μία άλλη ιδέα είναι η δημιουργία κι άλλων modbars σε 2 ή 3 σημεία στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια σε άλλα μέρη της Ελλάδας όπως αναφέραμε και παραπάνω. Και φυσικα οι εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα όπως και παρευρεθήκαμε στην εκδήλωση του hot spot οπου έγινε στις αρχές του μήνα. Επίσης, θα θέλαμε να επεκταθούμε σε βαπτίσεις, εγκαίνια καταστημάτων και οπουδήποτε θα χρειαστεί ενα προσωπικο bar-cafe σε κάποιο χωρο! Αυτό που μας ενδιαφέρει όμως είναι να κάνουμε σταθερά βήματα γιατί θέλουμε να έχουμε διάρκεια. Το Modbar ήρθε για να μείνει.

Σχόλια