Ένα από τα πιο αγαπημένα πράγματα του καλοκαιριού είναι ο θερινός κινηματογράφος. Μπορεί να μην απολαμβάνεις τον ήχο ή την υψηλή ανάλυση της μεγάλης οθόνης που σε κάνει να αισθάνεσαι μέρος της ταινίας, πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι κλειστές χειμερινές αίθουσες, ωστόσο το αεράκι που φυσάει, ο ανοιχτός ουρανός που απλώνεται από πάνω σου, η μπύρα ή το κοκτέιλ που πίνεις σε συνδυασμό με την θέα που μπορεί να έχει ο εκάστοτε θερινός κινηματογράφος (και εδώ στην Ελλάδα έχουμε ευτυχώς πολλούς) συνθέτουν το απόλυτο σκηνικό καλοκαιρινής χαλάρωσης και ηρεμίας.

Φέτος ειδικά οι επιλογές στον τομέα του σινεμά είναι πολλές. Πέραν των καθιερωμένων φεστιβάλ, διοργανώνονται ενδιαφέρουσες κινηματογραφικές βραδιές, οι νέες ταινίες που βγαίνουν καλύπτουν σχεδόν όλα τα γούστα, ενώ υπάρχουν πολλοί όμορφοι θερινοί κινηματογράφοι που προβάλλουν και παλιότερες αριστουργηματικές ταινίες στο κέντρο της Αθήνας, και όχι μόνο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα φεστιβάλ και τις κινηματογραφικές διοργανώσεις:

1)5o ATHENS OPEN AIR FILM FESTIVAL: 

καλοκαιρινές βραδιές κινηματογράφου

Το αθηναϊκό φεστιβάλ θερινού κινηματογράφου που έχει γίνει πλέον θεσμός και έχει αποκτήσει φανατικό κοινό, διοργανώνεται κι αυτή τη χρονιά για 3 μήνες σε μερικούς από τους ομορφότερους χώρους και γειτονιές της Αθήνας. Στο φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνονται: κλασσικό αμερικανικό σινεμά, υποδειγματικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, ημέρα γαλλοφωνίας, avant premiere και αποκορύφωμα συνιστούν οι προβολές αριστουργηματικών ταινιών του βωβού κινηματογράφου, που ντύνονται πρωτότυπα με live μουσική κατά τη διάρκεια της προβολής. Η είσοδος είναι ελεύθερη, επομένως όσο νωρίτερα φτάσετε στον χώρο της προβολής, τόσο το καλύτερο. Το πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του.

 

2) ΒΡΑΔΙΕΣ ΚΑΛΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ASH IN ART:

Η κινηματογραφική λέσχη Ash in Art διοργανώνει κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, στο κτήριο όπου στεγάζεται 11707447_10153136093168022_7737272470056952437_n(έναντι στάσης μετρό Συγγρού-Φιξ), βραδιές προβολής επιλεγμένων κλασσικών ταινιών των δεκαετιών 30’-60’.  Οι ταινίες αρχίζουν στις 9:15, ωστόσο μπορείτε να απολαύσετε από τις 7:30 το κρασί σας στην ταράτσα του κτηρίου με θέα το ηλιοβασίλεμα. Η είσοδος είναι 2 ευρώ.

Event στο facebook: https://www.facebook.com/events/755065471270407/

 

3) Ο Δήμος Περιστερίου διοργανώνει κάθε Τετάρτη από τις 20/7 έως 31/8 κινηματογραφικές προβολές ελληνικών ταινιών στο θέατρο «Ελιά και Δάφνη» στο άλσος της περιοχής. Η ώρα έναρξης είναι 8:30 και η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

4) Πάλι ημέρα Τετάρτη, ο Δήμος Αιγάλεω διοργανώνει προβολές ταινιών ξένου κινηματογράφου σε υπαίθριους χώρους της πόλης.

Έναρξη: 21:00, Είσοδος ελεύθερη.

167183

 

5) Ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, αντίστοιχα, έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για τα Σάββατα μέχρι και τις 5 Σεπτεμβρίου, με προβολές σύγχρονων ταινιών όλων των κατηγοριών στο Πάρκο των οδών Δραγατσανίου και Πραξιτέλους.

Έναρξη: 21:00, Είσοδος ελεύθερη.

 

6) Και ο Δήμος Γλυφάδας, όμως, διοργανώνει βραδιές θερινού σινεμά.

καλοκαιρινές βραδιές κινηματογράφου

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αντίστοιχα δρώμενα εδώ.

 

ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

1) Amy: Το κορίτσι πίσω από το όνομαΑναλυτική κριτική της ταινίας από την αρθρογράφο μας Ευαγγελία Δημηνάκη.

2) Μαζί σου κι ας πεθάνω( The Little Death):

the-little-death.34370

Μια κωμωδία φαινομενικά για το σεξ, η οποία όμως απεικονίζει εν τέλει μέσω αυτού τις σχέσεις, με τον καλύτερο και πιο εσωτερικό και ειλικρινή τρόπο. Πέντε ζευγάρια εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, τα οποία συνδέονται τελικά με έναν περίεργο τρόπο(πολλοί θα τον χαρακτήριζαν και άκυρο), δοκιμάζουν τις σεξουαλικές τους σχέσεις μέσα από «παιχνίδια» του μυαλού. Φετίχ που αγγίζουν τα όρια του σουρρεαλισμού, υπερβολική προσπάθεια ικανοποίησης του συντρόφου, ισορροπίες που χάνονται. Κι όλα αυτά για να δούμε τελικά ότι το σεξ είναι πρώτα απ’ όλα ένα εγκεφαλικό παιχνίδι, παιχνίδι όμως με κανόνες εντελώς υποκειμενικούς.

ΤΑ ΠΙΟ ΕΙΔΥΛΛΙΑΚΑ ΘΕΡΙΝΑ ΣΙΝΕΜΑ:

 

Δεν θα αναφερθώ ιδιαίτερα στους θερινούς κινηματογράφους της πρωτεύουσας, αφού πολλά άρθρα έχουν γραφτεί γι’ αυτούς. Πραγματικά, η Αθήνα έχει θερινά σινεμά που συνιστούν αξιοθέατα από μόνα τους, καθώς άλλωστε οι θερινοί κινηματογράφοι δεν αποτελούν συνήθεια πολλών ξένων χωρών.

Συγκεκριμένα, κάθεστε που κάθεστε στην Αθήνα, αξίζει τουλάχιστον μια φορά να παρακολουθήσετε μια ταινία στους παρακάτω κινηματογράφους:

1)Cine Paris στην Πλάκα

καλοκαιρινές βραδιές κινηματογράφου

καλοκαιρινές βραδιές κινηματογράφου

2)Cine Αίγλη στο Ζάππειο

Ιδανικό και για prive δείπνο.

καλοκαιρινές βραδιές κινηματογράφου

καλοκαιρινές βραδιές κινηματογράφου

 

3)Cine Θησείον

καλοκαιρινές βραδιές κινηματογράφου

καλοκαιρινές βραδιές κινηματογράφου

 

4)Cine Ψυχικό classique

Ζητήστε θέση στον πιο μικρό, σχεδόν prive, χώρο χωρίς επιβάρυνση. Διαθέτει και κάποια επιπλέον ξύλινα τραπεζάκια με κατάφυτο περίγυρο για να πιείτε νωρίτερα το ποτό ή τον καφέ σας.

 

cine1

καλοκαιρινές βραδιές κινηματογράφου

καλοκαιρινές βραδιές κινηματογράφου

5) Ελληνίς Cinemax, Αμπελόκηποι

SilentMovieEllinis-2-850x468

SilentMovieEllinis 3

Και πολλοί ακόμη, όπως το Βοξ στα Εξάρχεια, το Σινέ Παράδεισος στον Κορυδαλλό, το Σινέ Άνεσις στην Κηφισίας, οι θερινοί κινηματογράφοι της Κηφισιάς αλλά και το Village Cool στο Ρέντη, όπου παρακολουθείς την ταινία καθισμένος σε καναπέδες παρακαλώ.

 

Και όταν είστε διακοπές όμως, μην θεωρήσετε χάσιμο χρόνου το να δείτε κάποια ταινία στον θερινό κινηματογράφο του νησιού. Αντιθέτως, ορισμένα νησιά μας διαθέτουν κάποιους από τους πιο όμορφους θερινούς κινηματογράφους. Συνήθως χτισμένοι πάνω στη χώρα, το τοπίο πίσω από την οθόνη είναι μαγευτικό. Αν ποτέ βρεθείτε λοιπόν σε κάποιο από τα παρακάτω νησιά, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τους ακόλουθους θερινούς κινηματογράφους.

 

1)Cine Καμάρι, Σαντορίνη

Δεν έχει μπει άδικα στη λίστα με τους καλύτερους θερινούς κινηματογράφους της Ευρώπης. Λειτουργεί από το 1987 και η διακόσμηση σε συνδυασμό με τον κατάφυτο περίγυρό του συνθέτουν ένα τοπίο ασύγκριτης ομορφιάς για να παρακολουθήσεις τις αγαπημένες σου ταινίες. (http://www.cinekamari.gr/)

 

καλοκαιρινές βραδιές κινηματογράφου

71001

open-air-cinema-kamari (1)

2)Cine Μαντώ, Μύκονος

Θα το βρείτε «κρυμμένο» στο κέντρο της χώρας μέσα στον δημοτικό κήπο. Εκτός από τις προβολές ταινιών, μπορείτε να απολαύσετε και τον καφέ ή το πρωινό σας από τη μία το μεσημέρι στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του. (http://www.cinemanto.gr/)

 

καλοκαιρινές βραδιές κινηματογράφου

καλοκαιρινές βραδιές κινηματογράφου

3)Σινέ Έναστρον, Πάρος

Κυριολεκτικά κάτω από τον έναστρο ουρανό και δίπλα στη θάλασσα λειτουργεί από το 2012 ο συγκεκριμένος κινηματογράφος μέσα στο Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο του νησιού. Θερινό σινεμά διαθέτει και η Αντίπαρος. (http://www.parospark.gr/)

καλοκαιρινές βραδιές κινηματογράφου

 

4)Παλλάς, Σύρος

Χτισμένο μέσα σε διατηρητέο κτήριο, το συγκεκριμένο σινεμά είναι εξαιρετικά αρχοντικό.

καλοκαιρινές βραδιές κινηματογράφου

5)Cine Naxos, Νάξος

Μπορεί να μην είναι τόσο εντυπωσιακό, όσο τα υπόλοιπα της λίστας, ωστόσο αξίζει να πάτε σε μια προβολή πριν βγείτε να πιείτε το ποτό σας στη χώρα. (http://cinenaxos.com/)

cine-naxos-01

 

38027

6)Δημοτικός κινηματογράφος Κήπος, Χανιά

Τι πιο ατμοσφαιρικό από ένα παλιό, ψηλό, πέτρινο ρολόι δίπλα στην οθόνη; Σε συνδυασμό μάλιστα με το πράσινο τριγύρω παραπέμπει σε άλλες εποχές.

καλοκαιρινές βραδιές κινηματογράφου

καλοκαιρινές βραδιές κινηματογράφου

7)Cine Μαρίνα, Σπέτσες

Μια απίστευτη ταράτσα που έχει διαμορφωθεί σε θερινό σινεμά. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

καλοκαιρινές βραδιές κινηματογράφου

καλοκαιρινές βραδιές κινηματογράφου

8)Σινέ ΔΙΑΝΑ, Πόρος

Ένας ακόμη κινηματογράφος χτισμένος σε ταράτσα. Απίστευτα ειδυλλιακό το τοπίο πίσω απ’ την οθόνη, όπου συγκεντρώνονται τα λευκά σπίτια του νησιού με χρωματιστά παράθυρα χτισμένα αμφιθεατρικά. (http://www.poros.com.gr/cinediana/cinediana/)

καλοκαιρινές βραδιές κινηματογράφου

 

καλοκαιρινές βραδιές κινηματογράφου

9) Άνεσις, Αίγινα

Ένας κατάφυτος θερινός κινηματογράφος στο κέντρο της Αίγινας, που λειτουργεί από το 1967. (https://www.facebook.com/AnesisCinema)

anesis-aigina_650x488

Σχόλια