Σύμφωνα με το έγγραφο που κατέθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. Γ. Ντάισελμπλουμ, στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής προκύπτουν τα εξής:

  1. Το συνολικό ύψος του νέου δανείου θα είναι 82-86 δισ. ευρώ.
  2. Για τις τράπεζες εκτιμάται ότι οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησής τους θα κινηθούν μεταξύ των 10 και 25 δισ ευρώ (το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι θα ανέλθουν στα 25 δισ. ευρώ, αλλά σε Αθήνα και Ευρωζώνη θεωρούν ότι δεν θα ξεπεράσουν τα 15 δισ. ευρώ). Μάλιστα, από το ποσό που τελικά θα προκύψει, τα 10 δισ. ευρώ θα κατατεθούν αμέσως σε ειδικό λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
  3. Εως τις 20 Ιουλίου θα πρέπει να καταβληθούν 7 δισ. ευρώ, εφόσον έχουν ψηφιστεί τα προαπαιτούμενα μέτρα. Με το ποσό αυτό, θα αποπληρωθούν τα 3,5 δισ. ευρώ των ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και λήγουν στις 20 του μήνα. Επίσης, θα εξοφληθεί το 1,6 δισ. ευρώ που δεν αποπληρώθηκε στο ΔΝΤ τον Ιούνιο, καθώς και τα 472 εκατ. ευρώ που δεν καταβλήθηκαν στις 30 Ιουνίου στην Τράπεζα της Ελλάδος. Παράλληλα, θα αποπληρωθούν τα περίπου 450 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ που λήγουν σήμερα, ενώ την 1η Αυγούστου υπάρχει άλλη μία δόση προς το ΔΝΤ ύψους περίπου 190 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, στις 14 Ιουλίου λήγουν ομόλογα ύψους περίπου 90 εκατ. ευρώ σε ιαπωνικό νόμισμα. Οι παραπάνω υποχρεώσεις ανέρχονται σε 6,3 δισ. ευρώ και το ποσό που απομένει έως τα 7 δισ ευρώ αφορά κυρίως την καταβολή τόκων.
  4. Στα μέσα Αυγούστου θα εκταμιευθούν άλλα 5 δισ. ευρώ, για να αποπληρωθούν ομόλογα ύψους 3,2 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου, τόκοι και άλλες υποχρεώσεις.

Για τις τράπεζες

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 82-86 δισ. ευρώ, τα 70 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα προέλθουν από την Ευρωζώνη, ενώ τα υπόλοιπα 16 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Η συμφωνία έστω και την ύστατη στιγμή ελαχιστοποιεί πλέον την πιθανότητα πτώχευσης των ελληνικών τραπεζών και το κούρεμα καταθέσεων.

Αυτό μπορεί να είναι το πρώτο και κύριο και μετά ακολουθεί η ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Δηλαδή σημαίνει σταδιακή αποκατάσταση των τραπεζικών εργασιών με αύξηση των αναλήψεων μέσω ΑΤΜ.

Πηγή: www.neolaia.gr

Σχόλια