Η Ευρώπη είναι μια πολυποίκιλη και όμορφη ήπειρος με γλώσσες που τις ταιριάζουν. Αλλά όσοι μιλούν Ουαλικά, Φλαμανδικά ή Καταλανικά στο σπίτι, μάλλον έχουν διαπιστώσει ότι θα ήταν σοφό να προσθέσουν μερικές γλώσσες στο βιογραφικό τους.

Αυτό το infographic από το Statista, το οποίο δείχνει ποιες δεύτερες γλώσσες θεωρούν οι Ευρωπαίοι πολίτες ως χρήσιμες για να μάθουν, μπορεί να μη μας εκπλήσσει και τόσο:

lang_europe_1

Το Λουξεμβούργο είναι η μόνη χώρα που δε μιλάει Αγγλικά, η οποία κατάφερε να φτάσει τόσο ψηλά στα ποσοστά με μια διαφορετική γλώσσα εκτός της αγγλικής, ως η τοπ ξένη γλώσσα για να μάθει κανείς – αλλά το να βλέπεις ένα μικρό έθνος 550.000 ατόμων να μιλούν ήδη Γαλλικά ως επίσημη γλώσσα και να μοιράζονται τα σύνορα με τη χώρα, φαίνεται απόλυτα λογικό αργότερα να θες να μάθεις γαλλικά.

Κοιτάζοντας τις γλώσσες που η Ευρώπη πιστεύει ότι είναι πιο χρήσιμες μετά τα αγγλικά είναι αρκετά διαφωτιστικό:

lang_europe_2

Ενώ τα Μανδαρινικά είναι η πιο ευρεία ομιλούμενη μητρική γλώσσα στον κόσμο, η χώρα που τη βρίσκει πιο χρήσιμη είναι η Ισπανία – ακόμα και με ποσοστό 13% (πίσω απ’ τους Γάλλους).

Οι γείτονες των Ρώσων, Φινλανδία, Λετονία, Εσθονία και Λιθουανία κατέταξαν τα ρώσικα ως την επόμενη γλώσσα που θέλουν να μάθουν, όπως και το μεσογειακό νησί της Κύπρου.

Τα Γερμανικά ήταν η πιο δημοφιλής τρίτη γλώσσα ως επιλογή, με κατάταξη 17% σε όλη την ήπειρο και κορυφαία μετά τα αγγλικά από επιχειρηματίες στην Ελλάδα, την Πολωνία και την Ιρλανδία. Οι Βρετανοί προτιμούν να μάθουν ισπανικά παρά γαλλικά.

Σχόλια