Σε «καυτή» εβδομάδα – και όχι λόγω του καύσωνα – εισέρχεται η κυβέρνηση με το δεύτερο και σκληρότερο μέρος των προαπαιτούμενων που συνοδεύει τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής να πρέπει να υπερψηφιστεί την Τετάρτη.

Από το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι τα προαπαιτούμενα μέτρα θα περάσουν εύκολα με τις ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία δεν παίρνουν το ρίσκο να θέσουν εν αμφιβόλω την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και σε μία τόσο κρίσιμη χρονική συγκυρία επιλέγουν να συμπλεύσουν με την κυβερνητική γραμμή.

Ωστόσο, στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν επίσης ότι τυχόν νέο κύμα διαρροών, μετά τους 32 + 6 θα καταστήσει την βιωσιμότητα της κυβέρνησης εξαιρετικά δύσκολη έως απίθανη. Για αυτό το λόγο το μήνυμα που στέλνουν στο εσωτερικό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είναι σαφές και δεν επιδέχεται «παρεξηγήσεων».

«Εάν ο αριθμός των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας την επομένη της ψηφοφορίας είναι μικρότερος των 120, πέφτει η κυβέρνηση» διαμηνύουν χαρακτηριστικά από το Μέγαρο Μαξίμου εντείνοντας τις πιέσεις προς τους βουλευτές που εμφανίζονται «επαμφοτερίζοντες» για το δεύτερο πακέτο σκληρών μέτρων.

Το μήνυμα αυτό έστειλε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και σκληρός «κομματικός», Νίκος Φίλης, ο οποίος τόνισε ότι «σε περίπτωση που μία κυβέρνηση δεν έχει 120 βουλευτές, νομικά δεν προκύπτει θέμα, πολιτικά ωστόσο προκύπτει».

Παράλληλα, ο στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού και υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, με σημερινή του συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών, αφήνει ένα ύστατο… παράθυρο επιστροφής στην κυβερνητική πλειοψηφία στους 32 διαφωνούντες, τονίζοντας ότι «η μόνιμη καταψήφιση είναι ασύμβατη με την κοινή πορεία. Νομίζω ότι αυτό είναι αυτονόητο για όλους».

Μετά τον εμφανώς προεκλογικό ανασχηματισμό της περασμένης εβδομάδας, με την αξιοποίηση κομματικών στελεχών και με τις πρόωρες κάλπες να φαίνονται ξεκάθαρα μέσα το φθινόπωρο, στην κυβέρνηση μετρούν τα «κουκιά» για την ψηφοφορία της Τετάρτης. Αυτή τη στιγμή η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί χωρίς τους διαφωνούντες 130 βουλευτές, εκ των οποίων ωστόσο οι έξι ψήφισαν «παρών» ή απείχαν στην πρώτη ψηφοφορία. Άρα η διάβαση της στενωπού για το τρίτο πακέτο βοήθειας αναμένεται να είναι εξαιρετικά δύσκολη για την κυβέρνηση που δεν έχει άλλα περιθώρια διαρροών.

Για αυτό το λόγο μέχρι την ψηφοφορία της Τετάρτης οι πιέσεις προς τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού αναμένεται να ενταθούν και να γίνουν ασφυκτικές.

Σε περίπτωση που οι διαρροές «σπάσουν» το φράγμα των 120 βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τότε οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες και να επισπευσθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι ειλημμένη η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί και να παραδώσει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ώστε να δημιουργηθεί μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού χωρίς τον ίδιο επικεφαλής, για να μην τεθεί σε κίνδυνο η συμφωνία. Ο Αλέξης Τσίπρας εξάλλου έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή της επιστροφής του από τις Βρυξέλλες με την επώδυνη συμφωνία στις βαλίτσες του, ότι πρωτίστης σημασίας είναι η άμεση ολοκλήρωση όλων των συμφωνηθέντων για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και εν συνεχεία θα ακολουθήσουν οι πολιτικές εξελίξεις.

Ο Πρωθυπουργός Α.Τσίπρας σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη εξηγεί ή μάλλον εξομολογείται ότι πρέπει να πάει σε εκλογές καθώς μετά την αποδοχή και ψήφιση του μνημονίου έχει πλέον κυβέρνηση μειοψηφίας.

Παράλληλα, όμως εμφανίζεται αποφασισμένος να μη «διαιωνίσει τη ζωή» της κυβέρνησής του με τη στήριξη των ψήφων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εγώ δεν θα γίνω πρωθυπουργός με τις ψήφους της Ν.Δ., του Ποταμιού, του ΠΑΣΟΚ. Δεν συμμετέχω σε σενάρια κυβέρνησης με αυτές τις τρεις δυνάμεις».

Με την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων που θα κλείσουν το νέο «πρόγραμμα», θα δρομολογηθούν μέσα στο φθινόπωρο, πιθανότατα τον Οκτώβριο μετά και την πρώτη αξιολόγηση, οι πρόωρες εκλογές, για τις οποίες στο επιτελείο του πρωθυπουργού βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων «βλέπουν» αυτοδυναμία.

Ωστόσο, σε περίπτωση που υπάρχει μεγάλη αντίδραση από τους δανειστές, ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του και εκλογές για τον Ιούνιο του 2016.

Επειδή, όμως, μια κυβέρνηση μειοψηφίας δεν μπορεί να «τραβήξει» για τόσο μακρύ χρονικό διάστημα και επειδή σε μια τέτοια περίπτωση θα απαιτηθεί πιθανότατα κυβέρνηση ειδικού σκοπού, ο Αλ. Τσίπρας προειδοποιεί: «Αν χρειαστεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού, θα γίνει χωρίς εμένα».

«Προσωπικά δεν δύναμαι να επιτρέψω σε κανένα, μετά τα όσα πέρασα 6 μήνες, να θεωρεί ότι έχει ισχυρότερο δίλημμα συνείδησης έναντι των κοινών μας αρχών, αξιών, θέσεων και ιδεολογικών αναφορών.

Η επιλογή, δε, αυτή των συντρόφων μας, καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της αριστεράς, καθώς πλέον είμαι αναγκασμένος να συνεχίσω μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών σε σχέση με το συνολικό αριθμό των  300 αντιπροσώπων», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Την εκτίμησή του ότι σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας θα βγει ενισχυμένος προχώρησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου και την καταπολέμηση της διαφθοράς, Τέρενς Κουίκ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA ο κ. Κουίκ τόνισε πως «κανείς δεν θέλει τις εκλογές», υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα καταδείξουν μόνο αν κάποιοι συμφωνούν με κάποιους, αλλά και ότι κάποιοι δεν θέλουν τα παλιά συστατικά. Θα βγει ενισχυμένος έτσι κι αλλιώς ο Αλέξης Τσίπρας».

Παράλληλα, τόνισε ότι πρωτίστης σημασίας είναι να κλείσει η συμφωνία μέσα από την υλοποίηση των προαπαιτούμενων που τη συνοδεύουν και για τα οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση στους πιστωτές της χώρας.

«Θα έπρεπε αυτοί οι οποίοι γκρινιάζουν, αναφέρομαι σε όλους τους χώρους, να μας δώσουν την εναλλακτική όταν έφτασαν τα πράγματα έτσι όπως φτάσανε με το μαχαίρι στο λαιμό και τον Σόιμπλε να σου λέει Grexit ακόμα και time out. Σήμερα θα ήμασταν στο απόλυτο χάος. Δεν θα υπήρχαν τράπεζες, δεν θα υπήρχαν καταθέσεις, δεν θα υπήρχε τίποτε» πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας.

«Αν τελικά ο Αλέξης Τσίπρας επιλέξει πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο έχει πιθανότητες να πετύχει την απόλυτη πλειοψηφία», συμφωνεί σε σημερινό δημοσίευμα του και το περιοδικό Spiegel.

«Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να ψηφίσει το μνημόνιο στην ελληνική βουλή και ταυτόχρονα να απομακρύνει τους επικριτές του από το Υπουργικό Συμβούλιο. Τώρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός σκέφτεται εκλογές».

Σύμφωνα με δημοσκοπική έρευνα θα μπορούσε να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία. «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων μαζί του. Αυτό δείχνει η πρώτη έρευνα μετά την κοινοβουλευτική ψηφοφορία για τα μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει 42,5% έναντι 21,5% της ΝΔ μια επιβλητική διαφορά 20 ποσοστιαίων μονάδων», αναφέρει το άρθρο.

Το συμπέρασμα του περιοδικού είναι πως: «Αν ο Τσίπρας στην πραγματικότητα επιλέξει την λύση των πρόωρων εκλογών, έχει πιθανότητες να πετύχει την απόλυτη πλειοψηφία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να καταλάβει 164 από τις 300 κοινοβουλευτικές έδρες. Το 70% των Ελλήνων τάσσονται υπέρ του νέου προγράμματος βοήθειας, αν η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ».

Ίσως το ζήτημα των εκλογών να φαίνεται η μόνη διέξοδος για τον Α.Τσίπρα καθώς θεωρεί ότι δημοσκοπικά μπορεί να κερδίσει την αυτοδυναμία και έτσι να μπορέσει να εφαρμόσει απερίσπαστος το μνημόνιο.

Σχόλια