Όποτε και να την διασχίσεις, είναι πάντα γεμάτη από περαστικούς. Άλλοι πηγαίνουν πάνω-κάτω κάνοντας δουλειές, άλλοι απολαμβάνουν τον καφέ τους, άλλοι απλά κάθονται σε πολλά από τα παγκάκια της και πολλοί απλά περπατούν θαυμάζοντας την ομορφιά της.

Δημιούργημα του διάσημου γάλλου αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Ernest Hébrard (1875-1933), η πλατεία Αριστοτέλους αποτελεί τον πλέον εμβληματικό δημόσιο χώρο της Θεσσαλονίκης, τόπο συνάντησης, περιπάτου και αναψυχής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης, με πολυάριθμα καφέ μπαρ, εμπορικά καταστήματα και ξενοδοχεία.

1601569_831685890203676_4315926947065485732_n

Η παραθαλάσσια πλατεία, που φέρνει στο νου τις πλατείες άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, διανοίχθηκε προκειμένου να αποτελέσει τον πυρήνα-τοπόσημο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της πολεοδομικής ανάπλασης της πόλης μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917, που κατέστρεψε το κέντρο της.
Πράγματι, από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, με την έντονη οικοδομική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε, η πλατεία Αριστοτέλους διαδέχθηκε την πλατεία Ελευθερίας ως η κεντρική πλατεία της Θεσσαλονίκης.

Συνυφασμένη με τις σημαντικότερες πτυχές της κοινωνικής ζωής και της πολιτιστικής δραστηριότητας των Θεσσαλονικέων, η πλατεία, ο σπουδαιότερος ενιαίος υπαίθριος χώρος της Θεσσαλονίκης, στάθηκε η γέφυρα μεταξύ του αρχιτεκτονικού παρελθόντος και του σύγχρονου προσώπου της πόλης, μεταξύ του χθες και του σήμερα.

Καμάρες, στοές και κιονοστοιχίες στολίζουν τα ιστορικά κτίρια-έργα τέχνης της πλατείας Αριστοτέλους. Στις όψεις των κτιρίων, που οικοδομήθηκαν ως επί το πλείστον στις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες, αποτυπώνονται δυτικοευρωπαϊκά αρχιτεκτονικά πρότυπα και «νεοβυζαντινές» επιρροές.

Φωτογραφία: CityPortal

Φωτογραφία: CityPortal

Μεταξύ άλλων, την πλατεία Αριστοτέλους κοσμούν το αξιοθαύμαστο από αρχιτεκτονικής απόψεως κτίριο του ξενοδοχείου «Electra Palace» και το κτιριακό συγκρότημα «Ολύμπιον», έδρα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στο κέντρο της πλατείας δεσπόζει το άγαλμα του Αριστοτέλη, ενώ στο βόρειο τμήμα της, υψώνεται επιβλητικός ο ανδριάντας του Ελευθερίου Βενιζέλου.

1157049350

Thessaloniki_Olympion_Cinema

Στην πλατεία Αριστοτέλους, το ωραιότερο άνοιγμα της Θεσσαλονίκης προς τη θάλασσα, πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου συναυλίες, φεστιβάλ και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

diafora-2013-0401

Παρακάτω, ακολουθεί ένα εκπληκτικό βίντεο γεμάτο εικόνες από την Πλατεία Αριστοτέλους, με θέα από ψηλά. Κατά το σούρουπο και τη νύχτα, με τα φώτα της πόλης να προσδίδουν επιπλέον μεγαλείο σε μια από τις πιο γνωστές πλατείες της πόλης, ώρα για ταξίδια του μυαλού και της καρδιάς….

(Το βίντεο ανήκει στον Βασίλη Βερβερίδη)

Σχόλια