Ο Αύγουστος Κορτώ ή Πέτρος Χατζόπουλος για τους οικείους του, είναι ένας χαμογελαστός, ευδιάθετος άνθρωπος με εξομολογητικό χαρακτήρα και άρτιο ταλέντο στην συγγραφή του. Είχα την τύχη να τον γνωρίσω τον περασμένο Ιούλιο σε μια εποικοδομητική συνέντευξη κι αμέσως κατάλαβα πόσο ιδιαίτερος και ανθρώπινος είναι. Ο τρόπος που θα σου μιλήσει αλλά και ο τρόπος που πάντα γράφει έχει κάτι το ξεχωριστό, που δεν μπορείς πάντα να το καθοδηγήσεις με την σκέψη του μυαλού σου απλά τον ακολουθείς πιστά. Βαδίζεις με την σκέψη του.

Μετά την αναμενόμενη επιτυχία του προηγούμενου έργου του Το βιβλίο της Κατερίνας ο πολυγραφότατος συγγραφέας έρχεται να εντυπωσιάσει αυτή την φορά με ένα ανάλαφρο ευθυμογράφημα του, αναδεικνύοντας την πιο χιουμοριστική πλευρά τόσο του ταλέντου του όσο και των χαλεπών καιρών που βιώνουμε.

«Έρως ανίκατε μάσαν» μας λέει λοιπόν ο Αύγουστος Κορτώ. «Τι κάνεις όταν βρίσκεσαι σ’ ένα απομονωμένο ορεινό χωριό για το διήμερο των εκλογών κι ενώ όλοι σε μπουκώνουν λυσσαλέα με τα πιο εκλεκτά φαγιά της οικουμένης ο πορσελάνινος θρόνος αρνείται να ενδώσει στις ικεσίες σου;
»Κι αν ένα και μόνο εσώρουχο αρκούσε για να σε μεταμορφώσει στο πιο ποθητό πλάσμα του κόσμου;
»Θα ήταν ευλογία ή κατάρα; Και ποια η θέση όλων εμάς που μετά θάνατον δε θέλουμε ούτε να καούμε ούτε να ταφούμε, αλλά να μεταποιηθούμε σε χρηστικά και καλαίσθητα διακοσμητικά εσωτερικών χώρων;»

Ο Κορτώ έχοντας συναίσθηση της κατάστασης και των ημερών που διανύουμε, προσπαθεί με ευφάνταστο τρόπο να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα. Παίζει με τις λέξεις, χρησιμοποιεί απλό λόγο και εκφράσεις της καθημερινότητας που τον καθιστούν οικείο στα μάτια του αναγνώστη. Αδιαμφισβήτητα, ο ωμός ρεαλισμός του συγγραφέα και ο παραληρηματικός του λόγος, τον κάνει ευανάγνωστο ακόμη και στα παιδιά. Είναι ένας άνθρωπος που με γνώμονα την ζωή του και την καθημερινότητα του, ξεδιπλώνει το συγγραφικό του ταλέντο. Γράφει κι όλα αυτά που μας διηγείται είναι σαν να τα ξαναζεί ο ίδιος πάλι από την αρχή κι ακόμη πιο έντονα.

korto_2

Το εξώφυλλο του βιβλίου του, όπως σωστά θα υποψιαστείτε μόλις το κρατήσετε στα χέρια σας, είναι έργο του Αρκά. Αυτό μάλιστα, υποδεικνύει και το ύφος ολόκληρου του βιβλίου. Βιβλίο που συνδυάζεται με τα απογευματινά ατενίσματα στη βεράντα του σπιτιού σου ή με τις ήρεμες κι ανάλφρες νύχτες με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι. Όλοι έχουμε ανάγκη να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα. Τι καλύτερο όμως από το να την αντιμετωπίσουμε με τρόπο χιουμοριστικό και να την δούμε στην πιο ελαφριά μορφή της!

Σχόλια