Όλα τα ομαδικά αθλήματα έχουν πολλά πλεονεκτήματα, πολλά καλά που δίνουν στους πρωταγωνιστές τους. Έντονα συναισθήματα, χαρά, δύναμη, φήμη, χρήματα. Έχουν όμως και ένα τέλος, μία ημερομηνία λήξης. Αργά ή γρήγορα, οι παίκτες αναγκάζονται να βγάλουν από πάνω τους τα αθλητικά ρούχα και να φύγουν έξω από τα γήπεδα. Η φετινή χρονιά δε θα μπορούσε φυσικά να αποτελεί εξαίρεση, καθώς είχαμε – δυστυχώς για όλους τους φιλάθλους- αρκετές σημαντικές αποχωρήσεις, που μας στεναχώρησαν αλλά και μας αιφνιδίασαν.

Στο ισπανικό πρωτάθλημα, ξεχωρίζει αναμφίβολα η απόφαση του αρχηγού της Barcelona, Xavi, να αφήσει την ομάδα του και να υπογράψει συμβόλαιο με ομάδα του Κατάρ. Ο Xavi, ένας εξαιρετικός playmaker, εντάχθηκε από μικρός στις περίφημες ακαδημίες της Barca και από το 1998 είναι σταθερό μέλος της πρώτης ομάδας και της εντεκάδας. Μεγαλούργησε υπό τις οδηγίες του Pep Guardiola, ο οποίος βρήκε στο πρόσωπό του τον ιδανικό μαέστρο της ομάδας και του «τίκι τάκα» και τον καθοδηγητή για τον Iniesta, τον Messi και τους υπόλοιπους μικρούς της ομάδας. Βασικό στέλεχος και της εθνικής Ισπανίας, με την οποία κατέκτησε Μουντιάλ και δύο Ευρωπαϊκά. Ένας αληθινός κύριος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, που δεν προκάλεσε ποτέ και δεν σκέφτηκε ποτέ να αφήσει την αγαπημένη του Barca, με την οποία κατέκτησε 26 τίτλους, με έναν τελικό Champions League να τον περιμένει το Σάββατο. Θα περιμένουμε σίγουρα την στιγμή που θα γυρίσει στην ομάδα της Καταλονίας ως προπονητής.

xavi 2

Στην Αγγλία και στην Premier League είχαμε τρεις ηχηρές αποχωρήσεις. Ο Steven Gerrard, ο μεγάλος αρχηγός της Liverpool, αποφάσισε μετά από 28 ολόκληρα χρόνια να βγάλει την αγαπημένη του κόκκινη φανέλα και να δοκιμάσει την τύχη του στο MLS με τους Los Angeles Galaxy. O Stevie έζησε τα πάντα με την Liverpool, με τον ιστορικό τελικό του Champions League στην Κωνσταντινούπολη και την νίκη εναντίον της Milan στα πέναλντι να ξεχωρίζει. Δε κατέκτησε ποτέ την Premier League (ας όψεται και το περσινό γλίστρημα στον αγώνα με την Chelsea), όμως δεν έφυγε ποτέ από την ομάδα που λάτρεψε από μικρό παιδί, ούτε στα πολύ άσχημα και δύσκολα χρόνια που ήρθαν, ούτε βέβαια και στις προτάσεις που έρρεαν στα πόδια του κάθε τόσο, από Real, Chelsea και Milan. Ο Gerrard πρόσφατα ανακηρύχτηκε ως ο κορυφαίος παίκτης στην ιστορία της αγγλικής ομάδας και έτσι έφυγε  με ψηλά το κεφάλι για μία νέα πρόκληση στην καριέρα του.

gerrard 1

Ο Didier Drogba είναι αναμφίβολα ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς του κόσμου τα τελευταία χρόνια. Έκανε τρομερές χρονιές στην Chelsea του Μουρίνιο, ενώ έδωσε και στην αγγλική ομάδα -με το τελευταίο εύστοχο πέναλντι- τον τίτλο του Champions League στον τελικό με την Bayern Munich. Φοβερός σκόρερ, με σωματικά χαρακτηριστικά που όμοια τους δεν βρίσκεις εύκολα και με μία αυταπάρνηση και αγάπη για την μπλέ φανέλα της Chelsea που έκανε αμέσως τους οπαδούς να τον αγαπήσουν. Γύρισε φέτος μετά από μία μίνι περιπλάνηση σε Κίνα και Τουρκία, αλλά δε θα μείνει άλλο στο Stamford Bridge καθώς διψάει ακόμα για ποδόσφαιρο πρώτης γραμμής. Αλλά κανείς στο Λονδίνο δε θα τον ξεχάσει. Το πανό των οπαδών των μπλε στο τελευταίο του ματς τα λέει όλα :« Players come and go, legends stay forever “.

dorgba 1

Τελευταία ηχηρή αποχώρηση από την Premier League είναι αυτή του Frank Lampard.  Ο Άγγλος μέσος αποχαιρέτησε πέρυσι την μεγάλη του αγάπη, Chelsea, υπογράφοντας συμβόλαιο με την New York City FC. Όμως, η Manchester City, εκμεταλλευόμενη το κοινό ιδιοκτησιακό καθεστώς με την ομάδα του MLS αλλά και την δίψα του Frankie να προσφέρει στο υψηλότατο επίπεδο του Αγγλικού πρωταθλήματος, τον έπεισε να έρθει δανεικός, αρχικά για έξι μήνες και τελικά για ολόκληρη την σεζόν. Ο Lampard, ο οποίος είναι ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της Chelsea αν και μέσος, αποτέλεσε μία καλή λύση από τον πάγκο για την ομάδα του Manchester, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν ο Lampard που ξέραμε. Έτσι, κατάλαβε πως και γι’αυτόν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και αποφάσισε να ξενιτευτεί μία και καλή στο MLS και στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, την Νέα Υόρκη.

lampard 2

Τέλος, θα κλείσουμε με τον μοναδικό προπονητή αυτής της ιδιότυπης παρέας. Ο Jurgen Klopp αποφάσισε να αφήσει την αγαπημένη του Borussia Dortmund μετά από εφτά χρόνια, για να κυνηγήσει μία νέα πρόκληση στην καριέρα του. Ο Klopp ανέλαβε την ιστορική Borussia τον Μάιο του 2008, όταν η ομάδα της Βεστφαλίας βολόδερνε στην 13η θέση της Bundesliga, με μέτριους παίκτες και πολύ κακή οικονομική κατάσταση. Ο Klopp δέχτηκε την αποστολή και σύντομα αναγέννησε την ομάδα και την μετέτρεψε σε μία από τις κορυφαίες στον κόσμο. Μετά από μία πέμπτη και έκτη θέση τις επόμενες χρονιές, οδήγησε την ομάδα σε δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα Γερμανίας, με το δεύτερο να έρχεται σε συνδυασμό με το Κύπελλο. Μέσα σε όλα αυτά οδήγησε την ομάδα και στον τελικό του Champions League, αποδίδοντας καταπληκτικό και σύγχρονο ποδόσφαιρο που όμως δεν είχε αποτέλεσμα απέναντι στην ισχυρότατη Bayern. Ο Klopp είναι ένας εξαιρετικός προπονητής, που δίνοντας βάση στις ακαδημίες ( Schmelzer, Durm, Langerak, Sahin, Gotze, Bender ) και στις πολύ οικονομικές αλλά ουσιαστικές μεταγραφές ( Reus, Lewandowski, Hummels, Παπασταθόπουλος, Aubameyang και άλλοι ) κατάφερε να μεταμορφώσει μία μικρομεσσαία ομάδα χωρίς ταυτότητα σε μία από τις κορυφαίες στον κόσμο. Η φετινή χρονιά δεν ήταν το ίδιο πετυχημένη και έτσι ο Γερμανός τεχνικός αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να χωρίσουν οι δρόμοι του με την ομάδα που αγάπησε και αγαπήθηκε όσο κανείς άλλος. Το μέλλον δε ξέρει που θα τον βρεί, αλλά σίγουρα ο Klopp έχει ήδη καπαρώσει μία θέση στους καλύτερους όλων των εποχών για την Dortmund και την Bundesliga.

jurgen klopp 3

Σχόλια