Την συνάντησα ένα ζεστό μεσημέρι του Μάη, κάπου στο Παγκράτι. Χαμογελαστή και γεμάτη όρεξη και πάθος γι’ αυτό που κάνει, μου μίλησε για την ζωγραφική, το Art Core Festival στο οποίο θα συμμετάσχει, τα όνειρα της αλλά και τις σκέψεις της για την Ελλάδα της ‘’κρίσης’’.
Η Μαριαντίνα Λιλή γεννήθηκε στην Τρίπολη, είναι μόλις 23 ετών, φοιτήτρια της Νομικής Σχολής Αθηνών και μια φιλόδοξη ζωγράφος. Έχει συμμετάσχει σε μαθητικούς καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς στο Γυμνάσιο και το Λύκειο και η πρώτη της ατομική έκθεση ζωγραφικής πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 2014 με τίτλο ‘’Vivre libre’’ – Ζήσε ελεύθερα. Κυρίως χρησιμοποιεί ακρυλικά, τέμπερες και ανάγλυφες υφές ή κάρβουνο σε καμβά. Ασχολείται επίσης με το σχέδιο μόδας, τις μεταποιήσεις ρούχων και τα κοσμήματα.

11011938_836999273015729_6775792362399408087_n

Ατομική έκθεση ζωγραφικής:
2014 “Vivre libre”, Βρυσσάκι, Αθήνα

Ομαδική έκθεση ζωγραφικής:
2015 “Stop Syrian War”, Cheapart gallery, Αθήνα

Ομαδική εικαστική έκθεση:
2015 ‘’SuppArting students’’, New York Design Center, Νέα Υόρκη

Συμμετοχή στο Art Core Festival:
2015, Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, Αθήνα

Είσαι μια νέα κοπέλα που ασχολείται με την ζωγραφική, παρόλο που σπουδάζεις στην Νομική. Τι είναι αυτό που σε ώθησε να επιλέξεις την ζωγραφική ως μέσο για να εκφραστείς;

Αρχικά, θεωρώ πως η ζωγραφική είναι μια πρόκληση. Παίρνεις την πρώτη ύλη και φτιάχνεις ένα έργο τέχνης. Οπότε σκέφτεσαι, σχεδιάζεις και φτάνεις στην κορυφή της δημιουργίας. Συνθέτεις κάτι. Αυτό ήταν που με έκανε να ασχοληθώ με αυτή περισσότερο. Επίσης, αγαπώ πολύ την φωτογραφία γι’ αυτό και κάποιοι από τους πίνακες μου είναι σαν στημένα κάδρα, ρεαλιστικά. Μοιάζουν δηλαδή, με φωτογραφίες. Με την ζωγραφική όμως γεννάς κάτι, το δημιουργείς. Με ιντρίγκαρε αυτό, η μίξη των χρωμάτων αλλά και το να δημιουργήσεις κάτι από το μηδέν.

Έχεις συμμετάσχει σε αρκετές εκθέσεις παρουσιάζοντας την δουλειά σου. Μία από αυτές θα είναι και η επικείμενη εκδήλωση του Art Core Festival που θα διεξαχθεί 22-24 Μαϊου στο Σ.Ε.Φ. Πες μας λίγα λόγια γι’ αυτό.

Το Art Core Festival είναι η πρώτη μεγάλη διαδραστική έκθεση που πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Το καλό είναι ότι ο θεατής δεν είναι παθητικός δέκτης, δεν βλέπει μόνο τους πίνακες και τα έργα αλλά συμμετέχει ενεργά. Δίνει feedbacks στους εκθέτες μέσα από διαδραστικά δρώμενα που γίνονται και μέσα από την ενεργή συμμετοχή του, καταλαβαίνει καλύτερα τα όσα διαδραματίζονται εκεί. Η έκθεση αυτή είναι μια προβολή έργων τέχνης, μουσικής και παραγωγής που προάγουν την κουλτούρα και τον πολιτισμό. Εγώ θα συμμετέχω με 6 έργα από την πρώτη μου προσωπική έκθεση “Vivre libre”.

''The parrot'' έργο της Μαριαντίνας που κοσμεί το ομώνυμο μαγαζί ''ΠαΡοΤ '' (Τιμοθέου 7, Παγκράτι) που μας φιλοξένησε.

”The parrot” έργο της Μαριαντίνας που κοσμεί το ομώνυμο μαγαζί ”ΠαΡοΤ ” (Τιμοθέου 7, Παγκράτι) που μας φιλοξένησε.

Τι πιστεύεις ότι είναι αυτό που αρέσει στον κόσμο, να βλέπει στα έργα σου;

Η αλήθεια είναι πως ελάχιστα μου λένε τι είναι αυτό που τους αρέσει να βλέπουν και φυσικά δεν μου αρέσει να το ρωτάω εγώ αυτό. Ο κάθε άνθρωπος έχει την δική του άποψη, σίγουρα βλέπει κάτι διαφορετικό κάθε φορά και η γνώμη του είναι υποκειμενική. Αυτό που μου αρέσει είναι ότι ταυτίζονται με τα έργα μου, γεμίζουν με σκέψεις και συναισθήματα. Σίγουρα κάθε έργο έχει κάτι να δηλώσει στον καθένα. Επίσης μέσα από έναν πίνακα μου, κάποιοι μπορεί να καταλάβουν και την τεχνική που χρησιμοποιώ. Ίσως κάτι αφηρημένο, με χαοτικές γραμμές και ανάγλυφες υφές. Πάντα ό,τι δημιουργώ το συνδυάζω και με ένα πραγματικό γεγονός. Χαίρομαι που αρκετοί το καταλαβαίνουν σε κάποια όμως από τα έργα μου, γιατί δεν μου αρέσει να βάζω ταμπέλες. Με ενθουσιάζει επίσης το γεγονός ότι ορισμένα έργα μου τα έχουν βρει πολύ καλύτερα από ότι τα περιμέναν. Μάλιστα, μια κοπέλα μου είχε ζητήσει να της φτιάξω έναν πίνακα και δεν μου είχε περιγράψει τι θέλει. Μόλις τον είδε, είπε πως αυτό ακριβώς ήθελε. Αυτό για μένα είναι επιτυχία και ικανοποίηση.

Τι είναι αυτό που εμπνέει την Μαριαντίνα να δημιουργήσει κάτι κάθε φορά;

Εξαρτάται το θέμα κάθε φορά. Με εμπνέουν πολύ εικόνες και πράγματα που βλέπω. Η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον αλλά και η διάθεση μου, με επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό. Πηγής έμπνευσης μου αποτελεί και η μουσική αφού πάντα ζωγραφίζω ακούγοντας αγαπημένα μου κομμάτια. Με επηρεάζουν επίσης βιώματα, διότι σε κάθε έργο αποτυπώνεται κι ένα στοιχείο του χαρακτήρα σου, οπότε όλα αυτά συνθέτουν το αποτέλεσμα.

Με τι άλλο ασχολείσαι στον ελεύθερο σου χρόνο;

Γενικά είμαι δραστήρια στην ζωή μου. Από το α’ έτος συμμετείχα σε εθελοντικά προγράμματα, ΜΚΟ(μη κυβερνητικές οργανώσεις). Μου αρέσει να βοηθάω, να προσφέρω και να ενημερώνομαι. Στον ελεύθερο μου χρόνο απολαμβάνω μια έκθεση, βόλτα με φίλους ή μια παρτίδα σκάκι, το οποίο και λατρεύω. Απλά πράγματα δηλαδή, ή και σύνθετα όπως είναι η σχολή μου την οποία εντάσσω στον ελεύθερο χρόνο μου.

Αν σου έλεγα να μου περιγράψεις την προσωπικότητα σου με τρία χαρακτηριστικά, ποια θα ήταν αυτά;

Τελειομανής, κυκλοθυμική και ταξιδιάρα ψυχή (κυριολεκτικά και μεταφορικά). Κυριολεκτικά μου αρέσει να ταξιδεύω μόνη ή και με παρέα γιατί έτσι ξεφεύγω για λίγο από την καθημερινότητα. Νομίζω πως κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη ένα ταξίδι. Μεταφορικά μπορεί να ταξιδέψει η σκέψη μου, διαβάζοντας ένα ενδιαφέρον βιβλίο.

''Η Τέχνη δεν διδάσκεται.''     Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (El Greco) ( 1541-1614 , Έλληνας ζωγράφος)

”Η Τέχνη δεν διδάσκεται.” Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (El Greco) ( 1541-1614 , Έλληνας ζωγράφος)

Μια νέα κοπέλα όπως εσύ, που ασχολείσαι με τις τέχνες, οφείλει να έχει μια άποψη για όσα συμβαίνουν γύρω μας. Ποια είναι η δική σου;

Δεν κάνω τόσο απαισιόδοξες σκέψεις απλά βλέπω ότι υπάρχει μια κρίση αξιών γύρω μας και κάποια ιδανικά που είχαμε σαν χώρα, χάνονται. Για παράδειγμα, υπερισχύει περισσότερο το ‘’οφθαλμός αντί οφθαλμού’’ παρά το ‘’κράτα με να σε κρατώ’’ κι αυτό είναι δυσάρεστο. Πιστεύω βέβαια ότι μέσα μέσα από μια κρίση μπορεί κάποιος να εξελιχθεί, να γίνει πιο δυνατός ή να οδηγηθεί σε μια εσωτερική ενδοσκόπηση. Είμαι αρκετά αισιόδοξη αλλά και ρεαλίστρια, πιστεύοντας ότι οι όμορφες μέρες υπάρχουν, αρκεί να τις αναζητήσει κάποιος.

Ολοκληρώνοντας αυτή την συνέντευξη κι αφού σε ευχαριστήσω θερμά, θα ήθελα να μου πεις τι περιμένουμε από εσένα στο εγγύς μέλλον.

Βασικός μου στόχος είναι το πτυχίο της Νομικής. Τώρα, όσον αφορά την ζωγραφική θα ήθελα πολύ να πραγματοποιήσω μια δεύτερη προσωπική μου έκθεση αλλά ξέρω ότι αυτό θα αργήσει, καθώς απαιτείται και η κατάλληλη προετοιμασία. Πάντως, θα συνεχίσω να δημιουργώ για άλλους ανθρώπους, φτιάχνοντας πίνακες…

Για περισσότερα έργα επισκεφτείτε το blog της Μαριαντίνας: https://www.behance.net/mariadina

Φωτογραφίες: Ελένη Δουλούμη

Σχόλια