Να πως θα γίνεις περισσότερο σχετικός για θέματα όπως η αντιύλη και η σκοτεινή ενέργεια!

Πέρσι οι επιστήμονες στο CERN έγραψαν ιστορία, συγκρούοντας σωματίδια με την υψηλότερη ενέργεια που έχει πετύχει ποτέ η ανθρωπότητα. Οι δοκιμές στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων έστειλαν σωματίδια με 13 TeV, αναγκάζοντας τα να κινηθούν σε τεράστια ταχύτητα.

Οι συγκρούσεις αυτές ήταν μέρος της προετοιμασίας του Επιταχυντή για μελλοντικές συγκρούσεις, τις οποίες οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν σε πειράματα για να ψάξουν νέες πληροφορίες για τον πλανήτη μας, τον κόσμο και την φυσική. Αν και κανείς δεν μπορεί να ξέρει ακόμα τι θα καταφέρουμε να ανακαλύψουμε σε αυτή την ενέργεια, το επίτευγμα αυτό μας οδηγεί όλο και πιο κοντά στην ανακάλυψη περισσότερων πληροφοριών για θέματα όπως η σκοτεινή ύλη, η αντιύλη και το μποζόνιο του Χιγκς.

Για να βοηθήσει στην επεξήγηση της έρευνας που γίνεται στο CERN, το TEDxCERN σε συνεργασία με το TED-Ed δημιούργησαν μια σειρά από animations.

Σκοτεινή ύλη: η ύλη που δεν μπορούμε να δούμε

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ένα απλό σκεπτικό για το σύμπαν: θεωρούσαν ότι αποτελείται από φωτιά, αέρα, νερό και γη. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά περισσότερα από αυτά. Η ορατή ύλη αποτελεί μόνο το 4% του σύμπαντος. Ο James Gillies, επιστήμονας στο CERN, μας εξηγεί από τι αποτελείται το υπόλοιπο 96% (σκοτεινή ύλη και σκοτεινή ενέργεια) και πως μπορούμε να το εντοπίσουμε.

Τα βασικά για το μποζόνιο του Χιγκς

Το 2012, επιστήμονες στο CERN ανακάλυψαν ενδείξεις για την ύπαρξη του μποζονίου του Χιγκς. Το ποιο;! Το μποζόνιο του Χιγκς είναι ένα από τα δύο στοιχειώδη σωματίδια και δίνει τη δυνατότητα για εξήγηση στον τρόπο που συγκροτείται η ύλη, προσδίδοντάς της ιδιότητες όπως για παράδειγμα μάζα. Οι Dave Barney και Steve Goldfarb μας εξηγούν τις συναρπαστικές συνέπειες της ανακάλυψης του.

Τι συνέβη στην αντιύλη;

Τα σωματίδια έρχονται σε ζευγάρια: για αυτό τον λόγο θα έπρεπε να υπάρχει ίση ποσότητα ύλης και αντιύλης στο σύμπαν. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταφέρει να ανακαλύψουν αντιύλη στο ορατό σύμπαν. Πού βρίσκεται όμως αυτό το σωματίδιο; Ο Rolf Landua επιστρέφει δευτερόλεπτα μετά το Big Bang για να μας εξηγήσει την ανισορροπία που επιτρέπει στους ανθρώπους να υπάρχουν σήμερα.

Εάν η ύλη πέφτει προς τα κάτω, η αντιύλη ανεβαίνει προς τα πάνω;

Όπως το θετικό και το αρνητικό ή το άσπρο και το μαύρο, η ύλη και η αντιύλη είναι ίσες και αντίθετες. Επομένως, εάν η ύλη πέφτει προς τα κάτω, η αντιύλη ανεβαίνει προς τα πάνω; Η Chloé Malbrunot ερευνά αυτή την ερώτηση τοποθετώντας 2 άτομα, ένα από ύλη και ένα από αντιύλη, σε ένα αεροπλάνο, έτοιμα να πηδήξουν. Τι πιστεύεις ότι θα συμβεί;

Η αρχή του σύμπαντος, για αρχάριους

Πώς ξεκίνησε το σύμπαν και γιατί επεκτείνεται; Ο Tom Whyntie μας δείχνει πως οι επιστήμονες αναζητούν απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις, προσπαθώντας να αναπαραστήσουν τις συνθήκες που επικρατούσαν λίγα δευτερόλεπτα μετά το Big Bang.

Σχόλια