Πώς θα αποκτήσετε την καλύτερη μνήμη στον κόσμο; Τεσσεράμισι χρόνια εκπαίδευσης, για 5 ώρες την ημέρα, είναι η συνταγή σύμφωνα με τον  Nelson Dellis.

Ο Dellis κέρδισε για 4η φορά στη σειρά, το βραβείο USA Memory Championship, στις 29 Μαρτίου 2015, στη Νέα Υόρκη, όπου ξεπέρασε το ρεκόρ του, καταφέρνοντας επιτυχώς να θυμηθεί 310 ψηφία σε 5 λεπτά. Έθεσε νέο ρεκόρ στη διαδικασία απομνημονεύοντας 193 ονόματα και πρόσωπα σε 15 λεπτά.

Ο Dellis δηλώνει πως δεν έχει φωτογραφική μνήμη ή ασυνήθιστες εγκεφαλικές δυνατότητες εκτός από τεράστια αποφασιστικότητα. Στην πραγματικότητα, όπως λέει και ο ίδιος, όλοι μπορούν να κάνουν αυτό που κάνει.

«Οι τεχνικές (εκπαίδευσης) είναι πολύ απλές, μαθαίνονται εύκολα», λέει στο Mashable. «Το μόνο πράγμα που κάνω διαφορετικά είναι ότι προπονούμαι περισσότερο».

Δίνει λεπτομέρειες για την όχι και τόσο κρυφή εκπαίδευσή του στο blog του: 7 τράπουλες με κάρτες για απομνημόνευση κάθε μέρα, όπως και μια αλληλουχία 360 τυχαίων λέξεων, 600 ονομάτων, 1500 ψηφίων και 100 στίχους ποιημάτων. Αυτό είναι περισσότερο από 1 εκατομμύριο bits πληροφοριών απομνημονευμένα κάθε χρόνο, σύμφωνα με τους δικούς του υπολογισμούς.

Οι τεχνικές του Dellis, οι οποίες καταγράφηκαν στο ντοκιμαντέρ Ben Franklin Blowing Bubbles at a Sword: The Journey of a Mental Athlete, περιλαμβάνουν επίσης συνδεδεμένους αριθμούς και κάρτες με δράσεις, πρόσωπα ή αντικείμενα. Προσαρμόζει τις εικόνες μαζί όπως θεωρεί κατάλληλα, με αποτέλεσμα να δημιουργεί μια ξεκάθαρη πνευματική εικόνα, ώστε να διευκολύνει τη μνήμη.

Ύπνος: Κοιμάσαι όσο πρέπει;

Ως πρώην κατασκευαστής λογισμικού, ο Dellis ξεκίνησε να προπονεί το μυαλό του από την έμπνευση που του έδωσε η γιαγιά του, Josephine, η οποία διαγνώστηκε με Αλτσχάιμερ.

«Έχω αυτή την ανάμνηση: να καθόμαστε στο τραπέζι για δείπνο εκείνη με τον παππού μου κι εμένα. Κι εκείνη είπε: «Πότε θα έρθει ο Νέλσον;», είπε ο Dellis στο CNN το 2012. «Καθόμουν ακριβώς μπροστά της… Τότε κατάλαβα πόσο σοβαρά ήταν».

Ο Dellis ξεκίνησε να ερευνά για τεχνικές μνήμης στο ίντερνετ αμέσως, και τελικά διαγωνίστηκε στο USA Memory Championship, το 2009. Ωστόσο, δεν κατάφερε να κερδίσει κάποια θέση, οπότε επικεντρώθηκε σε ένα άλλο πάθος του – την ορειβασία. Όταν η γιαγιά του πέθανε αργότερα τον ίδιο χρόνο, ο Dellis αποφάσισε να ανανεώσει τις προσπάθειες της εκπαίδευσης μνήμης και να συνδυάσει τα δύο ενδιαφέροντά του.

«Έχω εμμονές με πράγματα πάνω στα οποία εργάζομαι», λέει – η ορειβασία θα γινόταν ένα μεγάλο κομμάτι της αποστολής του να τιμήσει τη μνήμη της γιαγιάς του.

Κέρδισε το πρώτο Memory Championship το 2011 και επανέλαβε τη νίκη του τον επόμενο χρόνο, όταν έλαβε την 7η θέση στο World Memory Championships. Κατά τη διάρκεια, έσπασε δύο εθνικά ρεκόρ απομνημονεύοντας μια γεμάτη τράπουλα με ανακατεμένες κάρτες σε 63 δευτερόλεπτα και 303 ψηφία σε μόλις πέντε λεπτά. Κατά τα λεγόμενα, η εκπαίδευσή του περιλάμβανε απομνημόνευση ανακατεμένων καρτών όσο ανέβαινε το Έβερεστ το 2011. Τελικά αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω πριν φτάσει στη κορυφή εξαιτίας προβλημάτων με τη μάσκα οξυγόνου.

Το 2012, ο Dellis ίδρυσε το Climb for Memory, ένα μη-κερδοσκοπικό οργανισμό που συγκεντρώνει χρήματα για την πρόληψη και την έρευνα του Αλτσχάιμερ μέσω ορειβασιών, με την ελπίδα ότι η πλατφόρμα θα προσελκύσει την προσοχή για την ασθένεια. Το 2013, ο κατασκευαστής μνήμης λογισμικών, Fusion-io, χορήγησε τη δεύτερη προσπάθεια του Dellis στο Έβερεστ, η οποία και πάλι τελικά απέτυχε εξαιτίας των εξαιρετικά αντίξοων καιρικών συνθηκών.

Ο Dellis έχει ως στόχο να ξανανέβει στο Έβερεστ, όπως και στο όρος Manaslu του Νεπάλ, την 8η πιο ψηλή κορυφή παγκοσμίως. Ταυτόχρονα, σκοπεύει να στήσει το δικό του πρωτάθλημα μνήμης, έχοντας μεταφράσει το Extreme Memory Tournament, με στόχο να δείξει πως το άθλημα της μνήμης είναι «πολύ πιο ενδιαφέρον για το κοινό», λέει.

Οι πνευματικές ασκήσεις, όπως οι τεχνικές του Dellis, μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ.

«Σκέφτομαι πως, όταν μεγαλώσω και το μυαλό μου αρχίσει να αποδυναμώνεται σιγά-σιγά, γνωρίζοντας ότι έχω αυτές τις τεχνικές μνήμης, θα μπορώ να ακονίσω το μυαλό μου και να το αποτρέψω έστω και λίγο», δηλώνει.

Ωστόσο, δεν ανησυχεί αν κάποιος χρησιμοποιήσει το δικό του τρόπο απομνημόνευσης και επιτεθεί στο θρόνο του. «Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι οι άνθρωποι δε θα προπονούνται τόσο σκληρά», λέει, «(αλλά) υποθέτω ότι θα υπάρξει κάποιος τελικά».

Αν σχεδιάζεις να είσαι εσύ αυτός που θα νικήσει τον Dellis, το παρακάτω γράφημα θα σου δείξει πώς ακριβώς να το κάνεις.

αλτσχάιμερ

Σχόλια