Οι απαραίτητες ώρες ύπνου που συνιστώνται ανάλογα με την ηλικία και το φαινόμενο των short sleepers!

Αν σας ρωτούσαμε πόσες θεωρείτε ότι είναι οι φυσιολογικές ώρες ύπνου, θα μας απαντούσατε 8. Αν σας ρωτούσαμε, τώρα, πόσες ώρες κοιμάστε συνολικά και μπορείτε να λειτουργήσετε κανονικά και φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα μας απαντούσατε κάτι ανάμεσα στις 4 με 6 ώρες.

Πλέον, η εργασία και οι υποχρεώσεις μας δε μας επιτρέπουν να αφιερώσουμε 8 ολόκληρες ώρες στη νυχτερινή μας ξεκούραση. Γι’ αυτό το λόγο, το Αμερικανικό Ίδρυμα για τον Ύπνο (NSF) εξέδωσε νέα, επικαιροποιημένη οδηγία που αφορά στις συνιστώμενες ώρες ύπνου ανά ηλικία.

Η νέα οδηγία βασίζεται στη σημασία της ηλικίας στο μοτίβο του ύπνου, καθώς οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ανάγκες μας για ξεκούραση μεταβάλλονται σημαντικά με την πάροδο των ετών.

Η σχετική έκθεση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού συντάχθηκε από ομάδα 18 ειδικών επιστημόνων (παδιάτρους, γυναικολόγους, ψυχίατρους και γηρίατρους) σε θέματα ύπνου και βασίστηκε σε αναλυτική επισκόπηση δημοσιευμένων επιστημονικών μελετών διεθνώς, που αφορούν στον ύπνο και την υγεία. Η έκθεση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Sleep Health, το επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Ιδρύματος για τον Ύπνο.

Στον πίνακα που ακολουθεί, θα δείτε ποια είναι η νέα οδηγία και πώς διαφοροποιείται από την προηγούμενη.

Ηλικία Νέα οδηγία (ώρες) Παλιά οδηγία (ώρες)
Νεογέννητα 0-3 μηνών 14-17 12-18
Βρέφη 4-11 μηνών 12-15 14-15
Νήπια 1-2 ετών 11-14 12-14
Παιδιά 3-5 ετών 10-13 11-13
Παιδιά 6-13 ετών 9-11 10-11
Έφηβοι 14-17 ετών 8-10 8,5-9,5
Νεαροί ενήλικες 18-25 ετών 7-9
Ενήλικες 26-64 ετών 7-9 7-9
Ενήλικες 65+ 7-8

 

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η οδηγία είναι ενδεικτική, καθώς ο ύπνος που χρειάζεται καθένας από εμάς είναι προσωπική υπόθεση. Εάν ένας νεαρός ενήλικας μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας με 6 ή 6,5 ώρες ύπνου, τότε τόσο ύπνο χρειάζεται και δεν απαιτείται να κοιμάται παραπάνω.

Μερικοί άνθρωποι, στους οποίους αποδίδεται ο χαρακτηρισμός short sleepers, μπορούν όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά να είναι και εξαιρετικά αποδοτικοί έχοντας κοιμηθεί ελάχιστες ώρες. Οι άνθρωποι αυτοί κοιμούνται καθημερινά κάτω από 6 ώρες, όμως νιώθουν εξίσου αναζωογονημένοι και ξεκούραστοι με άλλους που έχουν κοιμηθεί 8 ώρες. Η ικανότητα αυτή έχει γενετική βάση.

Ωστόσο, οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι πραγματικοί short sleepers αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% του πληθυσμού. Οι περισσότεροι που υποστηρίζουν λοιπόν ότι νιώθουν μια χαρά ενώ κοιμούνται ελάχιστα πιθανότατα κοροϊδεύουν τον εαυτό τους!

Πάρτε για παράδειγμα, τη Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία δήλωνε πως της αρκούσαν τέσσερις ώρες ύπνου την ημέρα, ενώ ο Αϊνστάιν λέγεται ότι κοιμόταν δέκα ώρες κάθε νύχτα.

Και μην ξεχνάτε: η ποιότητα του ύπνου είναι εξίσου σημαντική με την ποσότητα του ύπνου που απολαμβάνουμε καθημερινά.

E119DAFEFB6929091670425770D73A0C

Σχόλια