Στο προηγούμενο άρθρο μου για τη Salamanca επέλεξα να παρουσιάσω μία διαφορετική πτυχή της πόλης μιλώντας και παράλληλα απεικονίζοντας τους παράγοντες εκείνους που κάνουν την πόλη ξεχωριστή.
Σε αυτό το άρθρο, θα ασχοληθώ με τους παράγοντες εκείνους που διαφοροποιούν το Πανεπιστήμιο του εξωτερικού από το αντίστοιχο ελληνικό. Πριν ξεκινήσω όμως τη δική μου ανάλυση θα ήθελα να αναφέρω λίγα λόγια για το Πανεπιστήμιο της Salamanca, το Universidad de Salamanca, όπως λέγεται στα Ισπανικά.
Το Πανεπιστήμιο είναι αρκετά μεγάλο για τα δεδομένα της πόλης. Για μία πόλη 160.000 κατοίκων, οι φοιτητές του είναι πάνω από 35.000. Επιπλέον, δεν υπάρχει ένα Campus, αλλά το Πανεπιστήμιο εκτείνεται σε όλο το μήκος της πόλης. Το 2018 συμπληρώνει ως Πανεπιστήμιο 800 χρόνια λειτουργίας και για αυτό διατηρεί πολλά ιστορικά κτήρια στο κέντρο της πόλης.
Αυτά αξιοποιούνται είτε ως γραφεία για τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, είτε ως αίθουσες διδασκαλίας για τα προγράμματα ανταλλαγής του Πανεπιστημίου, είτε ακόμα και ως βάσεις Σχολών και Τμημάτων. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και μερικά Campuses τα οποία βρίσκονται στα περίχωρα της πόλης. Η πόλη ωστόσο είναι μικρή, οπότε δεν είναι πρόβλημα για το αν είναι μακρυά. Δηλαδή είναι εντός του αστικού ιστού της πόλης και σε καμία περίπτωση μακρύτερα από 20 – 30 λεπτά περπάτημα από το κέντρο της πόλης. Το κυριότερο από τα Campuses αυτά είναι το Campus Unamuno που φιλοξενεί αρκετές Σχολές. Σε αυτό έχω την τιμή να είμαι και εγώ!
Η συζήτηση αναπτύσσεται με βάση τους εξής πυλώνες:
- Πρόσβαση
- Εγκαταστάσεις
- Μαθήματα και Οργάνωση Πανεπιστημίου
- Συμπέρασμα
Ας ξεκινήσουμε όμως τώρα να μιλήσουμε συγκεκριμένα για τα στοιχεία εκείνα που διαμορφώνουν το ίδιο το Πανεπιστήμιο.
-
Πως γίνεται η πρόσβαση σε αυτό;
Για τα κτήρια τα όποια είναι στο κέντρο όπως φαίνεται και στο προηγούμενό μου άρθρο που επισυνάπτω παραπάνω, το κέντρο χωρίζεται σε 2 ζώνες, την ημιπεζοδρομημένη και την πεζοδρομημένη. Ότι κτήριο είναι στο ιστορικό κέντρο της πόλης ανήκει στην πεζοδρομημένη περιοχή και άρα είναι εύκολα προσβάσιμο με τα πόδια. Ωστόσο περιμετρικά του ιστορικού κέντρου, υπάρχουν οδοί και λεωφόροι από τις οποίες δε χρειάζεται να περπατήσεις πάνω από 5 λεπτά. Σχεδόν κανείς δεν τα χρησιμοποιεί ωστόσο. Έτσι είναι η κουλτούρα εδώ!
-
Οι φοιτητές εκτός του Campus προτιμούν το ΙΧ ή βολεύουν τα ΜΜΜ;
Πάνω κάτω ισχύει ότι και στην Ελλάδα: Δηλαδή οι περισσότεροι δεν διαθέτουν αυτοκίνητο. Όσοι διαθέτουν όμως και μένουν σε κάποια απόσταση πάνω από 20 λεπτά περπάτημα ή στην εγγύς περιοχή (αντίστοιχα εντός του νομού) ή ακόμα και σε παρακείμενη κάνουν χρήση ΙΧ.
Επίσης μία πολύ σημαντική σημαντική πληροφορία είναι ότι το Campus δεν είναι περιφραγμένο. Δε ξεχωρίζει δηλαδή από τη γειτονιά που βρίσκεται πολεοδομικά. Ωστόσο υπάρχουν παντού σημάδια ότι είσαι σε ένα Campus. Από τη σήμανση, μέχρι τις πολλές διαβάσεις, τις επιγραφές των Πανεπιστημίων, τα άτομα που κινούνται εντός αυτής της ζώνης κτλ.
-
Όσον αφορά τα ΜΜΜ, οι στάσεις είναι κοντά;
Για τα Campus του Πανεπιστημίου οι στάσεις είναι ακριβώς δίπλα, σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 2-3 λεπτών, ανάλογα με τη Σχολή στην οποία θέλεις να κατευθυνθείς.
-
Τα δρομολόγια συχνά;
Υπάρχουν περί τις 25 – 30 λεωφορειακές γραμμές στην πόλη. Κάποια από αυτά φτάνουν στα Campus. Τα δρομολόγια γίνονται με συχνότητα από 12′ μέχρι 25′, ανάλογα την ώρα. Ωστόσο όπως ανέφερα και παραπάνω, σχεδόν κανείς δε χρησιμοποιεί τα ΜΜΜ σε καθημερινή βάση. Η πόλη είναι φτιαγμένη με κριτήριο τον άνθρωπο. Σε κάνει να θέλεις να την περπατήσεις.
-
Υπάρχει έκπτωση στους φοιτητές;
Από ότι ξέρω όχι. Το εισιτήριο κοστίζει λίγο πάνω από 1 ευρώ. Και αλλάζει λίγο με το πόσο μακρυά θέλεις να πας. Αλλά αφού σχεδόν κανείς δεν το χρησιμοποιεί, δεν υπάρχει και ιδιαίτερος λόγος για ύπαρξη έκπτωσης. Αντίστοιχα δεν υπάρχει στις λεωφορειακές γραμμές συγκοινωνίας τύπου ΚΤΕΛ έκπτωση για τους φοιτητές στην περιοχή που είμαι.
-
Υπάρχει πανεπιστημιακό λεωφορείο;
Όχι, δεν έχω δει κάτι τέτοιο. Δε χρειάζεται να υπάρχει επειδή αφού όλα εδώ είναι πάρα πολύ κοντά, within walking distance που λέμε!
-
Υπάρχει ποδηλατόδρομος; Ενοικιάζονται ποδήλατα;
Αυτό είναι το καλύτερο κομμάτι της Salamanca. Ναι, υπάρχει ποδηλατόδρομος. Φωτογραφίες περιλαμβάνονται και στο άρθρο που επισυνάπτω παραπάνω. Ο τρόπος με τον οποίο έχει φτιαχτεί είναι ο εξής: υπάρχει περιμετρικά της πόλης, κυκλικά δηλαδή αγκαλιάζει όλη την πόλη. Με αυτήν τη φωτογραφία μπορείτε να πάρετε μία ιδέα:
Για παράδειγμα το 13, 14 και 15, από τον παραπάνω χάρτη είναι Campus και όπως φαίνεται ο ποδηλατόδρομος φτάνει μέχρι εκεί. Και αυτό είναι ένας λόγος που πολλοί φοιτητές κυκλοφορούν με ποδήλατο στην πόλη. Στο κέντρο δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει σχεδιασμένος ποδηλατόδρομος γιατί είναι πεζοδρομημένο όπως ανέφερα και παραπάνω, οπότε υπάρχουν πάρα πολλοί που κάνουν ποδήλατο.
Επιπλέον, φυσικά και νοικιάζονται ποδήλατα. Υπάρχουν πάρα πολλά μαγαζιά που νοικιάζονται ποδήλατα. Ωστόσο όπως μπορείτε να διαβάσετε και στο προηγούμενο άρθρο μου, υπάρχει και το περίφημα bikesharing με την αντίστοιχη ιστοσελίδα που σε ενημερώνει για τα διαθέσιμα ποδήλατα στα spots που υπάρχουν, real-time.
Βέβαια η έκπληξη είναι ότι και το ίδιο το Πανεπιστήμιο έχει υπηρεσία για να νοικιάζει ποδήλατα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά κάθε είδους ποδήλατα, city, mountain κτλ. Οι τιμές κυμαίνονται σε ιδιώτες πιο ακριβά σαφώς, στο Πανεπιστήμιο πολύ πολύ φθηνότερα. Υπάρχει και ο Δήμος που έχει και αυτός ποδήλατα σε normal τιμές.
Συνεχίστε στην επόμενη σελίδα για να δείτε τις διαφορές του ισπανικού πανεπιστημίου συγκριτικά με το ελληνικό όσον αφορά τις εγκαταστάσεις και το ακαδημαϊκό επίπεδο.