Ξενάγηση στην πόλη της Salamanca μέσα από φωτογραφίες!

Εδώ και λίγο καιρό -λόγω Erasmus– είμαι κάτοικος αυτής της πανέμορφης πόλης που ονομάζεται Salamanca.

Από την πρώτη στιγμή μπορώ να πω ότι η πόλη μου φάνηκε ξεχωριστή. Έχει κάτι μαγευτικό σε ότι σου προφέρει. Όπως πολλοί συμφωνούν: όταν είσαι στο κέντρο της πόλης νομίζεις ότι είσαι σε μία πόλη μουσείο. Παλάτια, παλιά αρχοντικά, μεγαλοπρεπή κτήρια και διάφορα μνημεία είναι μονάχα μερικά από τα στοιχεία που κάνουν αυτήν την πόλη μοναδική. Μία πόλη που ανεβάζει από μόνη της, την ποιότητα των κατοίκων της! Μία πόλη που σε προκαλεί να την γνωρίσεις για την καλαισθησία της και τις υποδομές της.

Ακολουθεί ένα μικρό φωτογραφικό αφιέρωμα στη Salamanca. Είναι μία πόλη εξολοκλήρου φτιαγμένη για τον άνθρωπο.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι δεν υπάρχουν αυτοκίνητα στο κέντρο, ο κόσμος κινείται με ποδήλατα και όταν ο χρόνος του το επιτρέπει αθλείται κιόλας με αυτά, ή χωρίς αυτά. Οι ποδηλατόδρομοι κατά μήκος ολόκληρης της πόλης σου καλλιεργούν την επιθυμία να κάνεις ποδήλατο.

Η πόλη επιπλέον είναι εξαιρετικά καθαρή. Καθαρίζεται καθημερινά και σχεδόν αδιάκοπα. Ακόμα, το σύστημα ανακύκλωσης ακολουθείται από πολύ μεγάλο μέρος της πόλης και είναι προσβάσιμο σε κάθε γειτονιά, κάτι που σίγουρα αυξάνει τη συμμετοχή.

Τέλος, μπορεί από άποψη πολεοδομικού σχεδιασμού και ρυμοτομίας να μην έχω σχεδόν καθόλου γνώσεις, όμως αυτό που βλέπω εδώ μου αρέσει. Η πόλη είναι φτιαγμένη για τον πεζό. Σε προδιαθέτει να περπατήσεις. Να τη γνωρίσεις. Υπάρχουν πάρκα στα οποία ο κόσμος μπορεί να κάτσει, υπάρχουν ποδήλατα, πεζόδρομοι παντού. Ακόμα ο σχεδιασμός δε φαίνεται να είναι κάτι το οποίο προέκυψε από τη μία στιγμή στην άλλη.

Φαίνεται ότι υπάρχει δουλειά ετών. Το ιστορικό κέντρο της πόλης για παράδειγμα χωρίζεται σε δύο ζώνες. Την Α. στην οποία δεν επιτρέπεται καθόλου το αυτοκίνητο εκτός από την αστυνομία και διάφορα άλλα οχήματα του δήμου και τη Β. που είναι ζώνη ήπιας κυκλοφορίας οχημάτων. Εκεί υπάρχουν κυρίως ταξί, λεωφορεία και ελάχιστα αυτοκίνητα κυρίως όσων κατοικούν σε αυτό το κομμάτι της πόλης. Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω είναι εκπληκτικό πόσο πολύ περπατάει ο κόσμος εδώ. Οι λεωφορειακές γραμμές επίσης υπάρχουν και δεν είναι και πολύ ακριβές (το εισιτήριο πρέπει να έχει λίγο πάνω από ένα ευρώ) αλλά σχεδόν κανείς δεν τις χρησιμοποιεί. Στην πλειονότητά τους οι επιβάτες είναι ηλικιωμένοι και όσοι θέλουν να καλύψουν πραγματικά μεγάλες αποστάσεις. Οι περισσότεροι κινούνται με τα πόδια.

Υπάρχει αυτή η κουλτούρα!

Ας γνωρίσουμε τη Salamanca… Ή τουλάχιστον ένα μέρος της!

Σχόλια