Για να γίνεις πετυχημένος συγγραφέας δεν χρειάζεται να είσαι και απαραιτήτως πεπειραμένος… Ιδού οι περιπτώσεις που το αποδεικνύουν

Κάποιοι λένε ότι η επιτυχία έρχεται όταν αρχίζουν να γκριζάρουν τα μαλλιά, εκτός και αν είσαι είδωλο της ποπ. Αλλά μάλλον δεν ξέρουν ότι το συγγραφικό ταλέντο και το να γίνεις μεγάλος συγγραφέας είναι από τα πράγματα που απλά δεν μπορούν να περιμένουν. Ας γνωρίσουμε μερικούς νέους που είδαν τα βιβλία τους στα ράφια των βιβλιοπωλείων πριν κλείσουν τα 26.

Mary Shelley, ετών 20

συγγραφέας

Σύζυγος του ρομαντικού ποιητή Πέρσι Σέλλεϋ και κόρη της συγγραφέως Μαίρης Γουόλστονκραφτ, δεν είναι καθόλου τυχαίο που η νεαρή αγγλίδα εξέδωσε το πασίγνωστο «Φρανκεστάιν» σε τόσο μικρή ηλικία. Ξεκίνησε μάλιστα να γράφει το τρομαχτικό παραμύθι του «σύγχρονου Προμηθέα» ενώ φιλοξενούταν με τον σύζυγό της στη βίλα του Λόρδου Μπάιρον.

Christopher Paolini, ετών 19

συγγραφέας

Το επικό «Έραγκον» μπήκε στη λίστα των bestsellers των New York Times προτού ο συγγραφέας του μπει στη τρίτη δεκαετία της ζωής του. Λογικό από μια μεριά, αφού ο Παολίνι ξεκίνησε να γράφει ενώ ήταν ακόμα στο γυμνάσιο, αλλά όχι λιγότερο εντυπωσιακό. Η τετραλογία ολοκληρώθηκε το 2011, ενώ είχε προηγηθεί μια μάλλον απογοητευτική μεταφορά του πρώτου βιβλίου στον κινηματογράφο το 2006.

Truman Capote, ετών 24

συγγραφέας

Το πρώτο έργο του διάσημου συγγραφέα, το ατμοσφαιρικό Άλλες Φωνές, Άλλοι Τόποι (Other Voices, Other Rooms) εκδόθηκε όταν ο ίδιος ήταν 24 χρονών. Κοινό και κριτικοί ενθουσιάστηκαν με το ημι-αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα και πολύ γρήγορα ο Truman Capote θεωρούταν ένας από τους καλύτερους μοντέρνους Αμερικάνους συγγραφείς.

Thomas Mann, ετών 25

συγγραφέας

Εμπνευσμένος σε μεγάλο βαθμό από τη δική του οικογένεια, ο Γερμανός συγγραφέας στο έργο Buddenbrooks αγγίζει θέματα όπως το χάσμα μεταξύ των γενεών, τα οικογενειακά ιδανικά, η καλλιτεχνική ταυτότητα και η σύγκρουση μεταξύ επιχειρηματικού και καλλιτεχνικού κόσμου μέσα από τις ζωές των μελών μιας οικογένειας. Αν και η πρώτη δουλειά του Thomas Mann,  λέγεται ότι το Νόμπελ Λογοτεχνίας που κέρδισε το 1929 οφειλόταν κυρίως σε αυτό το αψεγάδιαστο έργο.

Michael Chabon, ετών 25

συγγραφέας

Ο συγγραφέας του “Mysteries of Pitchburg” ήταν προπτυχιακός φοιτητής στο πανεπιστήμιο του Pitchburg όταν ξεκίνησε να γράφει μια δυνατή coming-of-age ιστορία και το βιβλίο που εκδόθηκε λίγα χρόνια μετά έγινε αμέσως bestseller, βάζοντας τον Michael Chabon στη λίστα με τους καλύτερους συγγραφείς της γενιάς του. Τόσο αυτό το μυθιστόρημα, όσο και το επόμενο του ίδιου με τίτλο «Wonder Boys” έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο.

F. Scott Fitzgerald, ετών 23

συγγραφέας

Ο χωρισμός από την κοπέλα του Zelda Sayre ήταν η αιτία να ξεκινήσει να γράφει το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο “This side of Paradise”, μία μεταπολεμική τραγική ιστορία αγάπης, όταν ήταν 23 χρονών. Και σίγουρα ο νεαρός ερωτοχτυπημένος δημιουργός του διάσημου «Μεγάλου Γκάτσπι» δικαιώθηκε, αφού όχι μόνο κατάφερε να εκδοθεί με μεγάλη επιτυχία, κέρδισε και πίσω την κοπέλα.

Chimamanda Ngozi Adichie, ετών 26

συγγραφέας

Με σκηνικό την μετααποικιακή Νιγηρία, η ιστορία της 15χρονης Kambili στο εξαιρετικό “Purple Hibiscus” έφερε στο προσκήνιο ένα νέο αστέρι της Αφρικανικής Λογοτεχνίας, πριν αυτή κλείσει τα 26. Η επιτυχία όμως μόλις άρχιζε για τη νεαρή συγγραφέα, αφού ακολούθησαν δεκάδες βραβεία, δύο αξέχαστες TEDx ομιλίες, το διάσημο «Half of A Yellow Sun” και η επίσης βραβευμένη ομώνυμη ταινία.

Υπάρχουν όμως και εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις, που ενώ είσαι έτοιμος για σύνταξη, σου χαμογελάει η τύχη και τα έργα σου γίνονται γνωστά σε όλον τον κόσμο. Ορίστε μερικοί από τους εκπρόσωπους της τρίτης ηλικίας.

Raymond Chandler, ετών 51

συγγραφέας

Τα νουάρ αστυνομικά μυθιστορήματα θέλουν κάποια ωριμότητα, τουλάχιστον αυτό ίσχυε για τον πασίγνωστο Ρέιμοντ Τσάντλερ. Το πρώτο βιβλίο με πρωταγωνιστή τον σκυθρωπό ιδιωτικό ντετέκτιβ Φίλιπ Μάρλοου με τίτλο «Ο μεγάλος ύπνος» εκδόθηκε όταν ο συγγραφέας ήταν ένας αποτυχημένος δημοσιογράφος 51 ετών. Αυτό φυσικά δεν εμπόδισε τη δημιουργία έξι ακόμα μυθιστορημάτων και αμέτρητων μεταφορών στον κινηματογράφο.

Andrea Camilleri, ετών 69

συγγραφέας

Ο αστυνόμος Μονταλμπάνο δε μπήκε στη ζωή του Αντρέα Καμιλέρι παρά μόνο όταν ο ίδιο ήταν 69 χρονών και είχε ήδη μια μακροχρόνια καριέρα σαν τηλεοπτικός και θεατρικός παραγωγός. Ο Σικελός ντετέκτιβ αγαπήθηκε αμέσως από το αναγνωστικό κοινό και μέσα σε μια εικοσαετία απέκτησε 18 βιβλία, μια σειρά στην ιταλική τηλεόραση και συνεχίζει ακάθεκτος παρά τα 89 χρόνια του δημιουργού του.

Laura Ingalls Wilder, ετών 64

συγγραφέας

Το Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι παραμένει το έμβλημα της βουκολικής ζωής, κυρίως λόγω της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς. Όμως πριν ήταν μια επιτυχημένη σειρά παιδικών βιβλίων με εννιά τόμους, αμέτρητες μικρές ιστορίες και αρκετά spin-off. Η δημιουργός της σειράς έγραψε το πρώτο βιβλίο (Little House in the Big Woods) όταν πήρε σύνταξη στα 65 της χρόνια. Δυστυχώς πέθανε 25 χρόνια μετά, πριν προλάβει να δει τους ήρωες να ζωντανεύουν στη μικρή οθόνη.

Το συμπέρασμα που βγαίνει από τις ιστορίες όλων αυτών των ταλαντούχων ανθρώπων είναι ένα. Όταν το ταλέντο δε μπορεί να κρυφτεί και τα όνειρά σου δε θέλουν να περιμένουν, η ηλικία δεν έχει καμία σημασία.

Πηγές: mentafloss.com, complex.com

Σχόλια