Η ανάπτυξη του παιδιού είναι ένα μείζον θέμα που απασχολεί πολύ συχνά τόσο γονείς όσο και δασκάλους. Πολλές φορές, ο γονέας αναρωτιέται αν μπορεί να συμβάλλει στην σωστή και καλή ανάπτυξη του παιδιού του, δεδομένου ότι του έχει μεταβιβάσει κάποια γονίδια που συμβάλλουν αρκετά στην διάπλαση του παιδιού (κληρονομικότητα). Η αλήθεια είναι ότι εκτός από τον κληρονομικό παράγοντα, σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών παίζουν και ορισμένοι εξωτερικοί παράγοντες, όπως η διατροφή, ο τρόπος ζωής, η ασθένεια και η άσκηση. Ας δούμε όμως κάθε παράγοντα αναλυτικότερα καθώς και το πώς οι γονείς ή οι δάσκαλοι μπορούν να συμβάλλουν θετικά σε αυτό το πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής του παιδιού.

Η διατροφή αναμφισβήτητα παίζει σπουδαίο ρόλο στην ισορροπημένη ανάπτυξη του παιδιού. Πράγματι, αν το παιδί από μικρή ηλικία υποσιτίζεται η υπερσιτίζεται, στην μετέπειτα ζωή και ανάπτυξή του θα αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα με βασικότερο το ότι δεν θα ολοκληρωθεί σωστά και ομαλά η διαδικασία της ανάπτυξης. Εάν ο υποσιτισμός ή ο υπερσιτισμός ληφθεί νωρίς υπόψη, υπάρχει ελπίδα το παιδί να προλάβει την ανάπτυξη των συνομηλίκων του, εάν όμως αμεληθεί, τα προβλήματα στην ανάπτυξη θα είναι πολλαπλά. Αυτό λοιπόν που πρέπει να προσέχουν οι γονείς είναι να παρέχουν στα παιδιά την κατάλληλη ποσότητα τροφής, που θα πρέπει να είναι πλούσια σε βιταμίνες, φρούτα και λαχανικά. Από την άλλη μεριά, οι δάσκαλοι θα πρέπει να παροτρύνουν τα παιδιά σε μια υγιεινή διατροφή όσον αφορά το κολατσιό τους αλλά και να διδάξουν τα οφέλη και μη της κάθε τροφής.

Ο γενικότερος τρόπος ζωής είναι ένας ακόμα παράγοντας που επηρεάζει την ανάπτυξη των παιδιών. Είναι εμφανές ότι τα παιδιά είναι ψηλότερα και βαρύτερα σε σχέση με παλιότερα. Επίσης, το πόσο ανεπτυγμένα είναι τα παιδιά έχει να κάνει και με την χώρα στην οποία μεγαλώνουν (αναπτυγμένη ή όχι). Στο περιβάλλον, τις συνήθειες και τον τρόπος ζωής κάθε χώρας οφείλονται οι αλλαγές στην ανάπτυξη που παρατηρούνται.

Ένας παρατηρούμενος παράγοντας φαίνεται να είναι και η ασθένεια που ίσως πλήξει ένα παιδί που βρίσκεται σε μικρή ηλικία. Είναι συχνό φαινόμενο τα παιδιά να προσβληθούν από μια κοινή ασθένεια, πχ. ανεμοβλογιά, η οποία μόνη της δεν φαίνεται να επηρεάζει την ανάπτυξη. Εάν όμως συνδυαστεί με κακή διατροφή και διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι ικανή να διαταράξει την ανάπτυξη. Τόσο οι γονείς όσο και οι δάσκαλοι, καλούνται να τηρούν τους κανόνες υγιεινής για να προφυλάσσουν τα παιδιά από τις ασθένειες αλλά και να προσέχουν ιδιαίτερα αν το παιδί προσβληθεί από κάποια.

Τελευταίος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικός παράγοντας είναι η σωματική άσκηση. «Στα παιδιά, η κινητική δραστηριότητα αυξάνει την μυϊκή ανάπτυξη» (Gallahue, 2002). Βέβαια και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να τηρείται μέτρο και σωστή σωματική άσκηση αλλιώς τα παιδιά που θα φτάσουν στα άκρα θα υπεραναπτύξουν σημεία του σώματός τους ανάλογα με το άθλημα στο οποίο επιδίδονται (π.χ. οι πλάτες του κολυμβητή). Στα σχολεία λοιπόν η σωματική άσκηση είναι απαραίτητη για μια σωστή ανάπτυξη αλλά χρήσιμη θα ήταν και οι παρότρυνση από τους γονείς στα παιδιά σε μια όχι τόσο καθιστική ζωή.

Σχόλια