Επιμέλεια: Θανάσης Ξάνθος

Η Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης δημιουργήθηκε το 1926 στο 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Οδηγών, που φιλοξενήθηκε από τις Οδηγούς των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην κατασκήνωση Edith Macy (σήμερα ονομάζεται Συνεδριακό Κέντρο «Edith Macy»). Οι απεσταλμένοι επέλεξαν την 22η Φεβρουαρίου σαν Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης, καθώς ήταν τα κοινά γενέθλια του Λόρδου Baden Powel, ιδρυτή του Προσκοπισμού.

«Σκέφτομαι άρα υπάρχω» είπε κάπου στα μέσα του 17ου αιώνα, ο επιφανής μαθηματικός και φιλόσοφος Καρτέσιος. Άραγε εμείς πόσο ουσιαστικά σκεφτόμαστε σήμερα; Ίσως αυτή την ημέρα, οφείλουμε να σκεφτούμε λίγο παραπάνω για εμάς και τους γύρω μας. Ποιοι είναι οι στόχοι μας, ποιοι οι προβληματισμοί μας και τι θα θέλαμε να αλλάξουμε στην μέχρι τώρα ζωή μας, είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτουμε στον εαυτό μας. Ίσως οι σκέψεις μας βοηθήσουν να δούμε τα πράγματα από άλλη οπτική.

Σκεφτήκαμε λοιπόν επειδή είναι αρκετά δύσκολο να απαντήσει κανείς στα παραπάνω υπαρξιακά ερωτήματα , να σας παρουσιάσουμε ένα απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ «What the bleep do we know». Το εν λόγω απόσπασμα λοιπόν, δείχνει το πείραμα ενός Ιάπωνα επιστήμονα, του Dr. Masaru Emoto, ο οποίος επιχειρεί κάτι που μέχρι σήμερα φαινόταν αδιανόητο: να αποδείξει ότι το νερό είναι μια ζωντανή οντότητα που ανταποκρίνεται συνειδητά όχι μόνο στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος του αλλά και στις ανθρώπινες ψυχικές ενέργειες.

Με τη βοήθεια της σύγχρονης επιστήμης και επιστρατεύοντας ένα προηγμένο τεχνολογικά όργανο, τον Αναλυτή Μαγνητικού Συντονισμού, ο ίδιος ερευνά την κρυσταλλική μορφή του νερού και αποτυπώνει φωτογραφικά τις αλλαγές που επιφέρουν σ’ αυτήν, οι ποικίλες περιβαλλοντολογικές και ανθρώπινες επιδράσεις. Μέσα στα πειράματα που έκανε, ήταν κι ένα που προσπάθησε να δείξει πως η ανθρώπινη σκέψη επηρεάζει την κρυσταλλική μορφή του νερού. Πήρε λοιπόν σταγόνες νερού, τις έβαλε σε δοχεία και προσπάθησε να τις επηρεάσει με θετικές σκέψεις, αγάπη, ευχαρίστηση, ευγένεια κτλ. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Η ανθρώπινη σκέψη άλλαξε τη δομή τους.

Σκεφτείτε λοιπόν τι μπορεί να κάνουν οι σκέψεις σε εμάς αν αναλογιστούμε πως το 90% του σώματός μας είναι νερό. Εντυπωσιακό και τρομακτικό αν το σκεφτείτε…

Σχόλια