To 2009 εγκαινιάστηκε το νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Αυτό σημαίνει ότι έκλεισε το παλιό μουσείο και έκτοτε παραμένει κενό και άδειο.

Στις 16 Ιανουαρίου εγκρίθηκε ομόφωνα η πρόταση για επανάχρησή του από τη Διεύθυνση Μουσείων, η οποία προβλέπει τη διατήρηση του εξωτερικού κελύφους του μουσείου και την κατάλληλη διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων σε ένα μοντέρνο επισκέψιμο χώρο, όπου στις αποθήκες του θα φυλάσσονται οι επιγραφές που καταστρέφονται εκτεθειμένες στις καιρικές συνθήκες, διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη των μνημείων. Επίσης θα υπάρξει και εργαστήριο συντήρησης (ΥΣΜΑ), ορατό στους επισκέπτες, που θα μπορούν να παρακολουθούν τους μαρμαροτεχνίτες να εργάζονται πίσω από το γυάλινο παραπέτασμα. Ακόμα, θα εκτίθεται υλικό από το ιστορικό των αναστηλώσεων.

Το κέλυφος του κτιρίου που βρίσκεται στον Ιερό Βράχο από το 1874 σε σχέδια του Παναγιώτη Κάλκου, και με τη σημερινή του μορφή από το 1964 σε σχέδιο Πάτροκλου Καραντινού, θα παραμείνει ως έχει. Το εμβαδόν του αγγίζει τα 1.200 τμ.

Ο νέος κύκλος ζωής του παλαιού Μουσείου, δηλαδή απελευθέρωση τμήματος του αρχαιολογικού χώρου, σύμφωνα με την προτεινόμενη χρήση, θα περιορίσει τις εργοταξιακές εγκαταστάσεις και τα κοντέινερ αποθήκευσης, που αντικρίζουμε στην Ακρόπολη σε ποσοστό πάνω από 40%.

Όσο για το γεγονός ότι το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων δεν είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της κήρυξης του Μουσείου ως διατηρητέο μνημείο, η γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία έκανε τη βασική πρόταση για την αξιοποίηση των κενών εγκαταστάσεων του κτιρίου, παρατήρησε σήμερα ότι «για να προστατεύσεις ένα κτίριο δεν χρειάζεται να το κηρύξεις διατηρητέο, πόσο μάλλον όταν έχει την προστασία ενός αρχαιολογικού χώρου όπως η Ακρόπολη». Επεσήμανε ότι ουδέποτε τέθηκε ζήτημα κατεδάφισης του Παλαιού Μουσείου.

Την πρόταση παρουσίασαν στο Συμβούλιο οι μελετητές Σοφία Μοσχονησιώτου και Στέλιος Δασκαλάκης από την Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η Βασιλική Ελευθερίου, διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως. Εναλλακτικές προτάσεις, που μεταξύ άλλων προέβλεπαν τη δημιουργία παραδοσιακού καφενείου και εκθεσιακού χώρου, αναφέρθηκαν, όμως δεν συζητήθηκαν από το Συμβούλιο.

Υπογραμμίστηκε, πάντως, ότι το παλιό μουσείο σε καμία περίπτωση δεν θα είναι σε «ανταγωνισμό» με το νέο μουσείο. Αντίθετα, θα λειτουργεί συμπληρωματικά, ως ανεξάρτητος επισκέψιμος χώρος που αναδεικνύει μια λιγότερο προβεβλημένη διάσταση των μνημείων της Ακρόπολης – δηλαδή, ό,τι σχετίζεται με την ιστορία των αναστηλώσεων, τις παρεμβάσεις του παρελθόντος και το έργο των σημερινών συντηρητών αρχαιοτήτων.

Σχόλια