Αποχαιρετήσαμε προ λίγων ωρών το 2014 και υποδεχτήκαμε το νέο έτος 2015. Το 2014 ήταν μια χρονιά που αδιαμφισβήτητα διαδραματίστηκαν πολλές και σημαντικές εξελίξεις και γεγονότα. Επιλέξαμε τα 11 κορυφαία και σας τα παρουσιάζουμε.
Η νόσος του Έμπολα ή αιμορραγικός πυρετός Έμπολα είναι μια ανθρώπινη νόσος που προκαλείται από τον Ιό Έμπολα. Συμπτώματα σε αρχικό στάδιο της νόσου είναι ο υψηλός πυρετός, πονόλαιμος, μυϊκοί πόνοι και πονοκέφαλος, ενώ σε επόμενο το άτομο αρχίζει να εμφανίζει αιμορραγίες. Πρόκειται για μία νόσο που δεν επιδέχεται καμίας θεραπείας. Το 2014 υπήρξε η μεγαλύτερη έξαρση του ιού, κυρίως σε χώρες της Αφρικής, όπως στη Γουινέα, στη Σιέρα Λεόνε, στη Λιβερία και στη Νιγηρία, στο Σουδάν και στο Κονγκό. Κρούσματα του ιού εντοπίστηκαν και στην Αμερική και στη Ευρώπη. Συναγερμό σημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παγκοσμίως, λόγω της πρωτοφανούς έξαρσης του ιού.
2. Αμφίπολη
Το 2014 ξεκίνησαν οι ανασκαφές του τάφου της Αμφίπολης. Τα σενάρια σχετικά με το ποιος βρίσκεται τελικά μέσα στον τάφο έδιναν και έπαιρναν, κυρίως σχετικά με το αν πρόκειται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το δέος, όμως, που προκάλεσαν τα αρχαιολογικά ευρήματα είναι πράγματι εντυπωσιακά. Από τις σφήγκες που βρίσκονται στην είσοδο του τάφου και τις Καρυάτιδες μέχρι το πολύχρωμο ψηφιδωτό. Η ανασκαφή του τάφου της Αμφίπολης θεωρείται το κορυφαίο πολιτισμικό γεγονός για την Ελλάδα το 2014.
Η κρίση στην περιοχή της Κριμαίας υπήρξε απόρροια της Ουκρανικής επανάστασης το 2014, κατά την οποία ο πρόεδρος Β.Γιανουκόβιτς ανετράπη. Κάτοικοι της Κριμαίας που είχαν ιδιαίτερους δεσμούς με την Ρωσία παρά με την Ουκρανία, ζητούσαν την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής. Πολλά αιματηρά γεγονότα σημάδεψαν την περιοχή, καθώς έλαβαν χώρα μάχες του ρωσικού στρατού και των ανταρτών με αυτές του ουκρανικού στρατού. Τελικά τον Μάρτιο διεξήχθη δημοψήφισμα κατά το οποίο η συντριπτική πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτητοποίησης. Παρόλα αυτά, η ουκρανική κυβέρνηση , όπως και πολλές ακόμη χώρες δεν το αναγνωρίζουν. Πλέον στην περιοχή υπάρχουν δύο καθεστώτα, το ουκρανικό και το ρωσικό.
4. Θάνατος Robin Williams
Στις 11 Αυγούστου βρέθηκε νεκρός ο πολυαγαπημένος ηθοποιός. Ο θάνατος του πρόκειται περί αυτοκτονίας , καθώς απαγχονίστηκε με την ζώνη του. Η είδηση του θανάτου του προξένησε θλίψη σε όλους τους θαυμαστές του. Ο ηθοποιός υπέφερε από κατάθλιψη, παρά τους κωμικούς ρόλους που υποδύονταν, όπως αυτός της κυρίας Doubtfire . Η εξάρτησή του στα ναρκωτικά είχε δυχαιράνει ακόμα περισσότερο την ψυχική του υγεία. Στις 12 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η κηδεία του.
5. Ευρωεκλογές – Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές
Την Κυριακή 25 Μαΐου, διεξήχθησαν οι Ευρωεκλογές, αλλά και οι Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Το πιο σημαντικό και πρωτοφανές για τα ελληνικά αλλά και ευρωπαϊκά δεδομένα είναι πως κόμμα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE/NGL) εξέλεξε τις περισσότερες έδρες. το κόμμα αυτό ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, και η διαφορά του από την Νέα Δημοκρατίας άγγιζε τις 4 μονάδες. Επιπλέον, την εμφάνισή τους σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση έκανα και μερικά νέα κόμματα, όπως το Ποτάμι και η Ελιά.
Ο Νικος Ρωμανός βρίσκονταν σε απεργία πείνας από τις 10 Νοεμβρίου, ζητώντας να του χορηγηθεί εκπαιδευτική άδεια προκειμένου να μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματα της σχολής του, στην οποία εισήχθη μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, ενώ βρίσκονταν έγκλειστος στην φυλακή. Ο Ν.Ρωμανός βρίσκονταν κυριολεκτικά στα πρόθυρα του θανάτου, καθώς η απεργία πείνας του διήρκεσε 30 ημέρες. Οι γιατροί του αρνείτο κατηγορηματικά να τον σιτίσουν υποχρεωτικά. Μεγάλο κύμα διαδηλώσεων είχε ξεσπάσει με υποστηρικτές του απεργού πείνας. Ευτυχώς για την ζωή του νέου, βρέθηκε η λύση, δηλαδή ένα ειδικό βραχιολάκι με το οποίο θα μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματά του, αλλά και να ελέγχεται από τις αστυνομικές αρχές
Τον Μάιο, η τρανσέξουαλ τραγουδίστρια από την Αυστρία Conchita Wurst κερδίζει τον 59ο διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι της “Rise Like a Phoenix” . Αυτό που ξέσπασε σάλο δεν ήταν τόσο η φωνητικές της ικανότητες, όσο η εμφάνισή της. Η τραγουδίστρια ήταν μια γυναίκα εγκλωβισμένη στο σώμα ενός άντρα και γι αυτό θέλησε να το αλλάξει. Η Conchita, όμως, προσπάθησε να σπάσει το συντηρητικό κατεστημένο των κοινωνιών με την εμφάνισή της, την οποία θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε ανδρόγυνη. Αν δεν είχε γένια στο πρόσωπό της , δύσκολα θα καταλάβαινε κανείς πως πρόκειται για τρανσέξουαλ. Οι επιλογές της, όμως, φαίνεται να την δικαίωσαν επάξια.
Στις 18 Σεπτεμβρίου διεξήχθη δημοψήφισμα στην Σκωτία, σχετικά με το αν η περιοχή επιθυμεί την ανεξαρτητοποίηση της. Η Σκωτία θεωρούσε πως μπορούσε να σταθεί οικονομικά ως ένα ανεξάρτητο κράτος αφ’ ενός, και αφ’ ετέρου πως υπήρχαν πολλές διαφορές με τις υπόλοιπες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και κυρίως με την Αγγλία. Η προσέλευση στο δημοψήφισμα ήταν μεγάλη και άγγισε το 86%. Αν και γενικά η περιοχή είχε δείξει πως επεδίωκε την απαγκίστρωση της από το Ηνωμένο Βασίλειο, η τελική βούληση έδειξε πως η Σκωτία θα παραμείνει ένα αναπόσπαστο τμήμα του.
9. Αεροπορικά δυστύχηματα Μαλαισιανών αερογραμμών
Η πτήση Άμστερνταμ-Koυάλα Λουμπούρ του Mπόινγκ 770 των Μαλαισιανών Αερογραμμών στις 17 Ιουλίου επέβη μοιραία για τους 298 επιβαίνοντες που έχασαν την ζωή τους . Το αεροσκάφος πετούσε πάνω από την εμπόλεμη ζώνη της ανατολικής Ουκρανίας και το αεροσκάφος κατερρίφθη από πύραυλο εδάφους-αέρος που χρησιμοποίησαν φιλορώσοι αυτονομιστές. Αυτή η αεροπορική τραγωδία έρχεται μόλις πέντε μήνες μετά την εξαφάνιση της πτήσης ΜΗ-370 πάνω από τον Ινδικό ωκεανό. Στο μοιραίο εκείνο αεροσκάφος, το οποίο δεν έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα, επέβαιναν 239 άνθρωποι.
10. Σπάσιμο του εμπάργκο των Η.Π.Α. κατά της Κούβας
Το εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της Κούβας αποτελεί ένα κοσμοϊστορικό γεγονός. Πρόκειται για ένα εμπορικό, οικονομικό και χρηματοπιστωτικό εμπάργκο που ξεκίνησε στις 19 Οκτωβρίου του 1960 Από το εμπάργκο εξαιρούταν μόνο οι εξαγωγές των τροφίμων και των φαρμάκων. Τον Δεκέμβριο, ΗΠΑ και Κούβα ανακοίνωσαν αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων, καθώς η Αμερική θα επιδιώξει το άνοιγμα πρεσβείας στην πρωτεύουσα της Κούβας μέσα στους επόμενους μήνες. Οι περιορισμοί σε μετακινήσεις, εμπόριο και πρόσβαση στο Διαδίκτυο θα αρθούν . Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την διεθνή κοινωνία, αλλά και για τις σχέσεις των δύο κρατών.
11. Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και πρόωρες εκλογές
Το 2014 ρίχνει αυλαία με καυτά πολιτικά θέματα να εκκρεμούν. Έπειτα από τρις ψηφοφορίες της βουλής, Ο Υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν μπόρεσε να εκλεγεί. Πλέον η χώρα οδεύει σε εκλογές, και μάλιστα πρόωρες παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Στις 25 Ιανουαρίου καλούνται οι πολίτες να εκλέξουν νέα βουλή, η οποία θα έχει ως άμεσο στόχο την εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας.
Τέλος, να ευχηθούμε σε όλουσ τους αναγνώστες του Frapress, ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2015!!