Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη σε πρωινή εκπομπή του Mega, ανατρέπονται πολλά από τα πιθανά σενάρια περί εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και πρόωρων εκλογών. Συγκεκριμένα ο Φ.Κουβέλης δήλωσε πως  δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ακόμη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η ΔΗΜΑΡ να μην ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς 8 από τα 10 εναπομείναντα μέλη της ΔΗΜΑΡ έχουν δηλώσει την αρνητική τους στάση αν και η επίσημη θέση του κόμματος θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί μετά το συνέδριο του κόμματος που θα διεξαχθεί αρχές Οκτωβρίου.“Οι εκλογές δεν πρέπει να αφορίζονται” υπογράμμισε ο ίδιος ο Φ.Κουβέλης και, ακόμη, τάχθηκε εμμέσως υπέρ των εκλογών, καθώς θεωρεί πως μερικές φορές είναι μια σωτήρια διαδικασία ιδιαίτερα όταν το πολιτικό προσωπικό δεν καταφέρνει να συναινέσει, όπως στην εν λόγω περίπτωση. Κατόπιν, όμως, αυτών των εξελίξεων, και πάρατις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού περί εξάντλησης της τετραετίας, είναι προφανές πως η Ελλάδα οδεύει σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο, αφού, με το παρόν πολιτικό σκηνικό, επ’ ουδενί  δεν μπορεί να συμπληρωθεί η απαραίτητη πλειοψηφία των 3/5 της βουλής (=180) προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας άνευ εκλογών.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ
Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε περιληπτικά την διαδικασία εκλογής του Προέδρου. Με βάση το άρθρο 32 του Συντάγματος :

  1.  H εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Bουλή γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση, που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Bουλής έναν τουλάχιστο μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά τα οριζόμενα στον Kανονισμό της Bουλής.

  2. Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών.Aν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες.Aν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

  3. Aν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η Bουλή διαλύεται μέσα σε δέκα ημέρες από την ψηφοφορία, και προκηρύσσεται εκλογή για ανάδειξη νέας Bουλής. H Bουλή που αναδεικνύεται από τις νέες εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα, εκλέγει με ονομαστική ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.Aν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Aν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Η θητεία του Κ.Παπούλια λήγει τον Φεβρουάριο του 2015. Η προεδρολογία και τα σενάρια περί διαδοχής του Κάρολου Παπούλια δίνουν και παίρνουν. Στα κυβερνητικά σχέδια είναι η αναζήτηση ενός προσώπου ευρείας αποδοχής από την κοινή γνώμη. Εκτός από τις φήμες περί Φ.Κουβέλη που τελικά διαψεύστηκαν, διάφορα έχουν ακουστεί περί επιστροφής του Κώστα Καραμανλή στην πολιτική σκηνή ως νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας, επιλογή η οποία στοχεύει σε ανασύσταση της κεντροδεξιάς πτέρυγας. Πιθανό σενάριο ακόμη είναι η πρόταση της ΝΔ για το ύπατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κάποιο άτομο από τον χώρο της κεντροαριστράς προκειμένου να αποκομίσουν ψήφους από αυτήν την πτέρυγα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κυβέρνηση κρατά καλά κρυμμένα τα χαρτιά της σχετικά με τον υποψήφιο που εν τέλη θα προτείνει. Αυτό που θέλει να αποφύγει πάση θυσία είναι οι πρόωρες εκλογές και πόσο μάλλον οι εκλογές πριν τον 2015 λόγω του ότι στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης που σκοπεύει να φέρει εις πέρας είναι η απαγκίστρωση από το μνημόνιο.

Δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή έχουν τονίσει πως δεν θα ψηφίσουν για Πρόεδρο Δημοκρατίας, ρυθμιστές των εξελίξεων φαίνεται να είναι η ΔΗΜΑΡ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ,οι ανεξάρτητοι βουλευτές, καθώς και η ομάδα των Ανεξαρτήτων Δημοκρατικών Βουλευτών. Για να μιλήσουμε με αριθμούς, η κυβερνητική συνεργασία αριθμεί σύνολο 154 βουλευτές (126 της Νέας Δημοκρατίας, οι 28 του ΠΑΣΟΚ) . Η κυβέρνηση πρέπει να καταφέρει να δημιουργήσει μια συνεργασία με ΔΗΜΑΡ (10 βουλευτές) και ΑΝΕΛ (14 βουλευτές) ή τους ανεξάρτητους βουλευτές (13 βουλευτές) για να αποφύγει την προσφυγή τις κάλπες.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Παρότι η εξέλιξη των πραγμάτων για ορισμένους είναι προδιαγεγραμμένη και θεωρούν ίσως αναπόφευκτο το να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές, το μείζον θέμα είναι η συσπείρωση της κοινωνίας. Είτε η εκλογή του Προέδρου γίνει κατόπιν εκλογών είτε όχι, είναι υψίστης σημασίας να υπάρχει μια εκτελεστική εξουσία που θα εκφράζει την βούληση της κοινωνίας και θα μπορέσει να αποφασίζει στο όνομά της και για το συμφέρον της.

Σχόλια