Ένα ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο φιλοξενείται σε ένα μικρό, νεοϋορκέζικο διαμέρισμα. Αυτή είναι η ιστορία του Brazenhead Books…

To Brazenhead Books είναι ένα μικρό βιβλιοπωλείο που λειτουργεί στο διαμέρισμα του ιδιοκτήτη του, Michael Seidenberg, ενός νεοϋορκέζου βιβλιοπώλη, που είχε αναγκαστεί να αφήσει το κατάστημά του στο Μπρούκλιν, όταν τετραπλασιάστηκε το ενοίκιο.

Μπορεί να μην ήταν η ιδανική ή νόμιμη λύση, αλά ήταν η μόνη που μπόρεσε να βρει για να στεγάσει τα βιβλία του. Από το 2008 άρχισε να τα πουλάει από το διαμέρισμά του, στο Upper East Side του Μανχάταν.

brazenhead books

«Αυτή η μεταστέγαση ταίριαζε περισσότερο με το είδος βιβλιοπώλη που είχα ονειρευτεί να γίνω: όχι αυτός που θα πουλήσει βιβλία στο δρόμο και στα παζάρια αλλά εκείνος που θα έχει τα βιβλία του σε έναν ζεστό χώρο με ράφια γεμάτα πρώτες εκδόσεις και μικροπράγματα, ίσως και μια γάτα να κόβει βόλτες κάπου τριγύρω.

“Δεν ξέρω αν οφείλεται στην εξοικείωσή μου με την αποτυχία. Βρίσκω τρόπους να επιβιώνω χωρίς να βγάζω τόσα χρήματα ώστε να μπορεί κανείς να πει την επιχείρησή μου “επιτυχημένη”. Έτσι κι αλλιώς, αν είναι τα λεφτά το ζητούμενο, υπάρχουν καλύτερα πράγματα να πουλήσει κανείς από βιβλία».

Έκρυψε», λοιπόν, τα βιβλία του σε ένα διαμέρισμα των τριών δωματίων, χωρίς επιγραφές, χωρίς βιτρίνα, και όμως κατάφερε το βιβλιοπωλείο του να γίνει γνωστό από στόμα σε στόμα και επιβίωσε έτσι από το 2008 μέχρι σήμερα.

brazenhead booksΟ ταξιδιωτικός οδηγός Fodor’s έγραφε προτείνοντας το Brazenhead Books στους αναγνώστες του: «γεμάτο από πάνω ως κάτω με βιβλία, καινούρια, μεταχειρισμένα και πολλά από αυτά σπάνια… τα Σαββατόβραδα θα βρεις εκεί τους διανοούμενους της μητρόπολης να απολαμβάνουν το ουίσκυ τους και να συζητούν για κλασική και σύγχρονη λογοτεχνία».

Σε ένα σημείο του σύντομου ντοκιμαντέρ αναφέρει γελώντας πως ενώ ο κόσμος προεξοφλούσε  πως τα μεγάλα βιβλιοπωλεία-αλυσίδες ήταν ο λόγος που έκλεισε τότε το κατάστημα που διατηρούσε στο Μπρούκλιν, η πραγματικότητα ήταν πως η στεγαστική αγορά ήταν εκείνη που τον έτρεψε σε φυγή.

Τώρα το κατάστημα είναι ακόμα ανοιχτό. Αν τύχει να περνάτε από εκεί, μην ξεχάσετε να μπείτε κι εσείς στον κόσμο που έφτιαξε ο Michael Seidenberg για εμάς.

brazenhead books img_0229  capture3  capture4  img_0272    capture5 

Πηγή: dimartblog

Σχόλια