Σπουδές στην Ευρώπη. Τρεις λέξεις, ένα όνειρο, ένας στόχος. Προσπαθώντας να κάνω το όνειρο απτό και υλοποιήσιμο-και να δείξω ορισμένες πτυχές της καθημερινής τους πραγματικότητας- σας παρουσιάζω μερικές από τις πιο όμορφες πόλεις να ζήσεις ως φοιτητής, καθώς επίσης και τους κυριότερους λόγους που τις έχουν κάνει τους πιο επιθυμητούς διεθνείς φοιτητικούς προορισμούς. Μερικές έχουν ως βασικό πλεονέκτημα το γεγονός ότι έχουν από χαμηλά έως καθόλου δίδακτρα, την ίδια στιγμή που άλλες παρέχουν πληθώρα κορυφαίων και γνωστών πανεπιστημίων, υψηλή ποιότητα ζωής και έναν μεγάλο αριθμό διεθνών φοιτητών. Το τοπικό φαγητό, ο πολιτισμός τους, η ιστορία της κάθε πόλης, οι προοπτικές εργασίας που προσφέρονται είναι αναμφίβολα σημαντικοί παράγοντες για να τις προτιμήσει κανείς.

ΠΑΡΙΣΙ

eiffel-tower-paris-2

Ναι, το Παρίσι δεν είναι μόνο «ο παράδεισος των ζευγαριών»! Φιλοξενεί 17 πανεπιστήμια καταταγμένα στο διεθνές ranking, και τα περισσότερα από αυτά έχουν χαμηλά δίδακτρα. Το Παρίσι συνεχίζει να ελκύει ετησίως όλο και περισσότερους φοιτητές, καθώς είναι μια πόλη με «νεανικό αέρα» και πλούσια ιστορική και ακαδημαϊκή κληρονομιά. Σίγουρα εκκολαπτόμενοι μελλοντικοί σχεδιαστές μόδας, συγγραφείς και καλλιτέχνες θα αισθανθούν σαν στο σπίτι τους σε αυτήν την πανέμορφη πόλη.

Υψηλότερο στο ranking: ENS Paris (Ecole normale supérieure)

Διεθνή δίδακτρα κατά μέσο όρο: 1950 ευρώ

ΛΟΝΔΙΝΟ

images

 

Σε αυτήν την πόλη όλα είναι πρώτης τάξεως, εκτός…από τον καιρό!Αν καταφέρεις και συνηθίσεις να κρατάς καθημερινά ομπρέλα τότε το Λονδίνο είναι μια από τις καλύτερες πόλεις να σπουδάσεις στην Ευρώπη. Η καλύτερη θεατρική σκηνή της Ευρώπης, η διεθνής κουζίνα, τα αδιάκοπα πάρτυ, η όλη ατμόσφαιρα που εκφράζει το υπάρχον μωσαϊκό πολιτισμών, θα σε κερδίσουν. Για τους λάτρεις της τέχνης και της ιστορίας, το Λονδίνο προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία μουσείων.

Υψηλότερο στο ranking: Imperial College London

Διεθνή δίδακτρα κατά μέσο όρο: 17950 ευρώ

ΖΥΡΙΧΗ

Zurich_City

Η Ζυρίχη προφέρει υψηλή ποιότητα ζωής και μελλοντικά ένα καλό επίπεδο επαγγελματικών δραστηριοτήτων, ενώ ταυτόχρονα η φοιτητική της κοινότητα αποτελείται από πολλούς και διαφορετικούς πολιτισμούς. Πρόκειται για μια πόλη η οποία είναι ακμάζον οικονομικό κέντρο, με πεντακάθαρους δρόμους. Προσφέρει, επίσης, ευκαιρίες για επίσκεψη στις κοντινές λίμνες και βουνά. Συνδυάζει μοδάτα μπαρ και εστιατόρια και ζωντανό street art στους δρόμους της.

Υψηλότερο στο ranking: ETH Zurich (Swiss Federal Institute of Technology)

Διεθνή δίδακτρα κατά μέσο όρο: 1625 ευρώ

ΜΟΝΑΧΟ

images-2

Τα πανεπιστήμια στη Γερμανία είναι δωρεάν για όλους τους προπτυχιακούς φοιτητές. Το Μόναχο προσφέρει μια καλή οικονομικά επιλογή σπουδών, ποιότητα ζωής και επαγγελματικές προοπτικές, σε ένα περιβάλλον που η ακμάζουσα αυτοκινητοβιομηχανία και το εμπόριο, σε συνδυασμό με τα περίχωρα με λίμνες και βουνά- συναγωνιζόμενα άξια και τη Ζυρίχη-ενώνει τη φύση με την επιχειρηματικότητα. Η πόλη του διάσημου Oktoberfest και της FC Bayern Munich ταιριάζει στους λάτρεις της μπύρας αλλά και του ποδοσφαίρου αντίστοιχα.

Υψηλότερο στο ranking: Ludwig-Maximilians-Univerität München

Διεθνή δίδακτρα κατά μέσο όρο: 0 ευρώ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

images-3

Μία ακόμα οικονομική επιλογή. Η πρωτεύουσα παρέχει και εκείνη χαμηλό κόστος ζωής και ποιότητα ζωής ταυτόχρονα. Είναι μία πόλη όπου οι αναμνήσεις του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και του Ψυχρού Πολέμου είναι ακόμα νωπές, μια πόλη που συνδυάζει το πρόσφατο σχετικά ιστορικό παρελθόν της με έναν νεανικό και εναλλακτικό χαρακτήρα.

Υψηλότερο στο ranking: Humboldt- Universität zu Berlin

Διεθνή δίδακτρα κατά μέσο όρο: 0 ευρώ

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

barcelona-1

H δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας. Το κόστος σπουδών χαρακτηρίζεται χαμηλό. Οι φοιτητές της πόλης θα ενδιαφερθούν να εξερευνήσουν τη μεσαιωνική ιστορία της πόλης, τις αγορές της, τις παραλίες της, τη διάσημη αρχιτεκτονική και τα μουσεία της, να ζήσουν τη νυχτερινή ζωή της, αλλά και να δοκιμάσουν τις παραδοσιακές γεύσεις της Καταλονίας.

Υψηλότερο στο ranking: University of Barcelona

Διεθνή δίδακτρα κατά μέσο όρο:2030 ευρώ

ΒΙΕΝΝΗ

images-4

Η Βιέννη προσφέρει και αυτή τη δυνατότητα σπουδών με χαμηλά δίδακτρα και θεωρείται οικονομική-όχι τόσο οικονομική όσο η Γερμανία βέβαια. Έχει χαρακτηριστεί από την εφημερίδα “The Economist” ως η δεύτερη πόλη παγκοσμίως που είναι γεμάτη ζωή, με υψηλά επίπεδα ποιότητας ζωής. Η φοιτητική της κοινότητα έχει διαφορετικές πολυπολιτισμικές καταβολές, και εντυπωσιάζεται, όπως φυσικά θα εντυπωσιαζόταν και κάθε τουρίστας, από την ποικιλία των αρχιτεκτονικών στυλ και των καλλιτεχνικών κτιρίων.

Υψηλότερο στο ranking: University of Vienna

Διεθνή δίδακτρα κατά μέσο όρο: 406 ευρώ

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ

23219601-edinburg-cityscape-at-twilight-with-edinburgh-castle-in-background-edinburgh-scotland-united-kingdom

Παρά το γεγονός ότι τα δίδακτρα κάθε άλλο παρά οικονομικά χαρακτηρίζονται, το Εδιμβούργο κερδίζει σε εντυπώσεις και φήμη με την ποικιλία πολιτισμών, συγκεντρώνοντας μεγάλο ποσοστό διεθνών φοιτητών, και με δύο πανεπιστήμια καταταγμένα στο ranking. Πρόκειται για μια υπέροχη πόλη με κάστρα και πλούσιο πολιτισμό, η οποία είναι ταυτόχρονα γνωστή και για το ετήσιο φεστιβάλ που γίνεται εκεί, με παρουσιάσεις θεάτρου και τέχνης στη διάρκεια ενός ολόκληρου μήνα. Όλα αυτά φυσικά σε κάνουν να ξεπερνάς τον ανεπιθύμητο καιρό της Σκωτίας.

Υψηλότερο στο ranking: University of Edinburgh 

Διεθνή δίδακτρα κατά μέσο όρο: 17870 ευρώ

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ

nyhavn-copenhagen-marianne-granum-6615f927dbe777785100a6298c7964f5712c031f

Η Κοπεγχάγη δεν είναι τόσο οικονομική αναφορικά με το καθημερινό κόστος ζωής, προσφέρει ωστόσο ποιότητα ζωής και μια κουλτούρα περιβαλλοντικής συνείδησης, προοδευτικής πολιτικής και διαφάνειας στην κοινωνία. Το ενδιαφέρον των φοιτητών θα κεντρίσουν το ασυναγώνιστο στυλ των δρόμων της αλλά και η νορβηγική ιστορία των Βίκινγκς.

Υψηλότερο στο ranking: : University of Copenhagen

Διεθνή δίδακτρα κατά μέσο όρο: 7716 ευρώ

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ

manchester_-_at_night_3

Γνωστό για τον καίριο ρόλο του στη Βιομηχανική Επανάσταση, αυτή η πόλη της Αγγλίας ξεχωρίζει τώρα για τη ζωντανή μουσική σκηνή του και τη νυχτερινή ζωή. Πρόκειται για μια από τις πιο πολυπολιτισμικές επίσης πόλεις, της οποίας τρία πανεπιστήμια είναι διεθνώς καταταγμένα στο ranking. Μια ματιά στις εγγραφές σε αυτά μας δείχνει τη μεγάλη ποικιλία εθνικοτήτων που υπάρχουν στην πόλη.

Υψηλότερο στο ranking: The University of Manchester

Διεθνή δίδακτρα κατά μέσο όρο: 16490 ευρώ

 

 

Πηγή: www.topuniversities.com

Σχόλια