Το φιλί είναι από τα πιο αγαπημένα μας καθημερινά πράγματα. Πόσα όμως ξέρουμε για αυτό;

Όλοι έχουμε φιλήσει, σχεδιάζουμε να φιλήσουμε ή ονειρευόμαστε το πρώτο μας φιλί με τον κρυφό έρωτά μας. Το φιλί είναι κάτι δυνατό και απερίγραπτο. Έχει όμως και μια ιστορία την οποία πολλοί δε γνωρίζουμε.

10. Προέλευση της λέξης

Η λέξη «φιλί» (< kiss ) προέρχεται από την αρχαία Αγγλική λέξη cyssan, που σημαίνει «φιλώ». Ενώ δε γνωρίζουμε από πού προέρχεται, πολλοί θεωρούν ότι αντιπροσωπεύει τον ήχο που κάνουμε όταν φιλάμε κάποιον.

Interesting fact: Οι Ρωμαίοι είχαν διαφορετικές ονομασίες για κάθε είδος φιλιού:

το φιλί στο χέρι ή στο μάγουλο λεγόταν basium

  • το φιλί με κλειστό το στόμα λεγόταν osculum
  • το παθιασμένο φιλί λεγόταν saviolum.

φιλί

9. To 10% των ανθρώπων δεν φιλάει

Το νησί Mangaia είναι το γηραιότερο νησί. 18 εκατομμυρίων ετών στον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι κάτοικοι ποτέ δεν είχαν ακούσει για την τέχνη του φιλιού, μέχρι και το 1700, όταν τους το έμαθαν οι Άγγλοι.

Το 10% των ανθρώπων δε φιλάει για πολλούς λόγους: στο Σουδάν αρνούνται να φιλήσουν γιατί πιστεύουν ότι το στόμα είναι παράθυρο προς την ψυχή και φοβούνται μήπως τους κλέψουν την ψυχή από τη σύνδεση των χειλιών.

Υπάρχει και το πασίγνωστο φιλί των Εσκιμώων (που φέρνουν σ’ επαφή τις μύτες τους αντί για τα χείλια τους), το οποίο δεν πλησιάζει την περιοχή των χειλιών, καθώς οι Εσκιμώοι φοβούνταν μήπως τα στόματα παγώσουν και μείνουν κολλημένα.

Δες εδώ ποιές χώρες δε συμπαθούν τα φιλιά!

 

φιλί

8. Έτσι διαδόθηκε σε όλον τον κόσμο

Οι επιστήμονες δε γνωρίζουν πώς ξεκίνησε το φιλί. Δεν γνωρίζουν αν προέρχεται από ένστικτο ή από μια εκπαιδευμένη συμπεριφορά. Αν ισχύει το δεύτερο, αυτό λέγεται, ότι ξεκίνησε από το τάισμα, όταν δηλαδή η μητέρα μασούσε το φαγητό στο στόμα της και μετά το περνούσε στο μωρό της μέσω του φιλιού, όπως τα πουλιά.

Η πρώτη αναφορά στο φιλί ως ρομαντική χειρονομία έγινε από τον Sumer και τα ποιήματά του, την αιγυπτιακή ερωτική ποίηση ή ακόμα και τη Βίβλο, στη Γένεση, όπου ο Ιακώβ φιλάει τη γυναίκα του, Ρακέλ.

Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι το φιλί διαδόθηκε από το Μέγα Αλέξανδρο όταν κατέκτησε την Ινδία, όπου υπήρχε ως συνήθεια για αιώνες.

φιλί

7. Ακόμα και τα ζώα φιλιούνται

Μπορεί όχι το ίδιο, αλλά πολλά ζώα μοιράζονται φιλιά παρόμοια με τα ανθρώπινα. Οι χιμπατζήδες φιλιούνται συνήθως μετά από καβγά ώστε να «τα ξαναβρούν». Το ίδιο συμβαίνει και με πολλά άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά και όχι μόνο…

Πολλά είδη αιλουροειδών σπρώχνουν με τη μουσούδα τους και γλείφονται μεταξύ τους. Από την άλλη, οι ελέφαντες, σε δύσκολες στιγμές, όπως στο θάνατο ενός μέλους της αγέλης τους,  τοποθετούν την προβοσκίδα τους στο στόμα του άλλου, μια χειρονομία λύπης και άνεσης.

φιλί

6. Τα οφέλη του φιλιού

Το φιλί, εκτός από πολύ ευχάριστο, είναι και ωφέλιμο. Ενώ τα περισσότερα βακτήρια είναι παρόμοια για όλους τους ανθρώπους, το 20% αυτών ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κάθε φιλί βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημά μας.

Επίσης, καθαρίζει τα δόντια, καθώς παράγεται παραπάνω σάλιο, το οποίο καταστρέφει τα επικίνδυνα βακτήρια. Μπορεί να μειώσει και την πίεση, αφού οι «πεταλούδες στο στομάχι» διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία.

Εξαίρεση: αν ο άνθρωπος που φιλάς να είναι άρρωστος. Ο έρπης, το κρύωμα ή η μηνιγγίτιδα μπορεί να μεταδοθούν μέσω του φιλιού. Σπάνια βέβαια, διότι τα οφέλη ξεπερνούν τους κινδύνους.

φιλί

5. Η επιστήμη του φιλιού

Φιληματολογία, η μελέτη του φιλιού. Η επιστήμη που μελετά τη βιολογία του φιλιού, τις ορμόνες που εμπλέκονται, καθώς και τους λόγους που επιδιδόμαστε σε αυτή τη δραστηριότητα.

Το πρώτο φιλί κάνει μεγάλη πρώτη εντύπωση. Οι επιστήμονες προσθέτουν ότι έτσι παρέχονται αισθητήρια στοιχεία (γεύση, μυρωδιά και ήχο) που ενθαρρύνουν την επανάληψή. Αν, όμως, το πρώτο φιλί δεν είναι καλό, τα αισθητήρια αυτά στοιχεία ενθαρρύνουν τους συμβαλλόμενους να τρέξουν μακριά. Το 59% των ανδρών και το 66% των γυναικών απωθούν το πρόσωπο μετά το πρώτο φιλί.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες τείνουν να φιλούν περισσότερο από τους άντρες και να επιμένουν στο φιλί πριν βγουν τα ρούχα.

Η επιστήμη εξηγεί γιατί το φιλί είναι τόσο όμορφο και τόσο εύκολο φυσιολογικά. Τα χείλη είναι πολύ ευαίσθητα και γεμάτα από νεύρα που καταλήγουν εκεί περισσότερο από κάθε άλλο σημείο στο σώμα.

φιλί

4. Παγκόσμια ρεκόρ φιλιού

Μέχρι τώρα, το παγκόσμιο ρεκόρ για το διαρκέστερο φιλί ανήκει στους Ταϊλανδούς Ekkachai και Laksana Tiranarat. Το ζευγάρι έγραψε ιστορία το 2013 με το φιλί που διήρκησε 58 ώρες, 35 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα! Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχαν οι Andrea Sarti και Anna Chen, οι οποίοι το 2004 φιλήθηκαν για 31 ώρες και 18 λεπτά. Σταμάτησαν και οι δύο, διότι η Anna έπρεπε να ξαπλώσει και ο Andrea είχε ανάγκη από οξυγόνο.

Μελέτες έχουν δείξει, ότι ο μέσος όρος των φιλιών που μοιράζεται ένας άνθρωπος είναι δύο ολόκληρες εβδομάδες! Το φιλί καίει 1.560 θερμίδες για κάθε ολόκληρη ώρα φιλιού, δηλαδή ο άνθρωπος χάνει 30.240 θερμίδες συνολικά!

Πάντως, όλα εξαρτώνται απ’ το φιλί που δίνεις. Ένα γρήγορο σμουτς δεν κάνει και πολλά. Αν όμως, δουλέψεις σκληρά και φτάσεις σε σημείο να σου έχει κοπεί η ανάσα, σίγουρα καις πολύ! Κυριολεκτικά και μεταφορικά! Δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικό με το jogging ή την κολύμβηση, αλλά σίγουρα είναι διασκεδαστικό!

φιλί

3. Το φιλί απαιτεί πραγματική χημεία.

Η ιδέα μιας επιτυχημένης σχέσης προϋποθέτει την παρουσία της χημείας, οπότε δεν είναι τόσο γλυκανάλατη τελικά. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι το φιλί παράγει ντοπαμίνη, μια ορμόνη που επηρεάζει την ίδια περιοχή του εγκεφάλου, την οποία επηρεάζει και η κοκαΐνη, και μπορεί να προκαλέσει έντονα συναισθήματα όπως πόθο και λαχτάρα. Τα συμπτώματα είναι έλλειψη ύπνου, μειωμένη όρεξη και υψηλά επίπεδα ενέργειας.

Όσο περνά ο καιρός η ντοπαμίνη δίνει τη θέση της στην ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που δημιουργεί έντονα συναισθήματα ειρήνης και χαλάρωσης. Οι επιστήμονες συνιστούν τη συνεχή επανάληψη του φιλιού, καθώς η ωκυτοκίνη αυξάνει τα επίπεδα ευτυχίας.

ae54b93c35bc1af088740e8d643ec1da

2. Χώρες vs. Φιλί

Το 2014, όσο τρελό κι αν φαίνεται, υπάρχουν ακόμα πολλές χώρες οι οποίες θεωρούν παράνομη τη δημόσια επίδειξη στοργής. Στο Μεξικό ο καθηγητής πανεπιστημίου Manuel Berumen συνελήφθη επειδή φίλησε τη γυναίκα του δημόσια.

Σε κάποιες χώρες, η ποινή είναι αρκετά σκληρότερη. Το 2010, ένας Σαουδάραβας συνελήφθη επειδή αγκάλιασε και φίλησε μια γυναίκα. Κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε 3 σετ των 30 μαστιγώσεων και 4 μήνες φυλακή.

Σίγουρα λοιπόν, πριν ταξιδέψεις κάπου, έλεγξε τους νόμους που προβλέπονται για τους δημόσιους εναγκαλισμούς και τρυφερότητες. Δε θέλεις να καταλήξεις στη φυλακή, να πληρώσεις πρόστιμο, να σε μαστιγώσουν ή να σε αποκεφαλίσουν για ένα φιλάκι!

1. Ο φόβος του φιλιού

Όλοι φοβούνται το πρώτο τους φιλί. Όσο περισσότερη εμπειρία έχουμε με το φιλί, τόσο λιγότερο φοβόμαστε. Για άλλους, όμως, ο φόβος είναι πιο σοβαρός και λέγεται φιληματοφοβία. Όπως οι περισσότερες φοβίες, έτσι κι αυτή δεν ξεπερνιέται με το χρόνο. Αν κάποιος υποφέρει από το φόβο του για μικρόβια, θα έχει φιληματοφοβία. Άλλοι, την αναπτύσσουν από κάποια τραυματική τους εμπειρία από βιασμό ή σωματική κακοποίηση.ce2fa810866be3a7346ea6503fd91a89

Ωστόσο, συνήθως, άνθρωποι που έχουν αυτή τη φοβία παλεύουν να μάθουν γιατί την έχουν. Αυτό δημιουργεί επιπρόσθετο άγχος, καθώς πιστεύουν ότι οι άνθρωποι θα τους θεωρούν γελοίους και χαζούς που δειλιάζουν να κάνουν κάτι που όλοι αγαπούν.

Πηγή: listverse

Σχόλια