1η Οκτωβρίου. Η αρχή ενός νέου μήνα. Μια αρχή που δε θα μπορούσε να είναι καλύτερη αν δε συνοδευόταν από χορό. Η 1η Οκτωβρίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μπαλέτου κι εμείς συγκεντρώσαμε όλες τις εκδηλώσεις χορού στις οποίες το ελληνικό κοινό θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει.

Ζωντανές μεταδόσεις: πρόβες μπαλέτου

Πέντε διάσημες εταιρείες μπαλέτου θα παρουσιάσουν σε απευθείας μετάδοση (live stream) τις πρόβες των χορευτών τους καθώς και τις προετοιμασίες στα παρασκήνια των κορυφαίων θεάτρων του κόσμου.

Συγκεκριμένα στο πρόγραμμα των ζωντανών μεταδόσεων συμμετέχουν οι εξής διεθνούς φήμης θίασοι μπαλέτου:

  • το Μπαλέτο της Αυστραλίας (Australian Ballet),
  • το Μπαλέτο Μπολσόι της Μόσχας (Bolshoi Ballet),
  • το Βασιλικό Μπαλέτο (The Royal Ballet) του Λονδίνου,
  • το Εθνικό Μπαλέτο του Καναδά (The National Ballet of Canada) και
  • το Μπαλέτο του Σαν Φρανσίσκο (San Francisco Ballet).

Κατά τη διάρκεια του World Ballet Day Live το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μέσω internet αποκλειστικές σκηνές από τις πρόβες των χορευτών, χορογράφων και προπονητών στα παρασκήνια, να επικοινωνήσει μαζί τους και να διατυπώσει τις ερωτήσεις του μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media).

Έτσι θα έρθει σε επαφή με την καθημερινότητα των χορευτών, τα μαθήματα από νωρίς το πρωί, τις προπονήσεις και τις εξαντλητικές πρόβες πριν από κάθε παράσταση, αλλά και το έργο όλων όσων εργάζονται με μεγάλη αφοσίωση πίσω από τη σκηνή.

Επίσης οι τηλεθεατές θα κληθούν να υποβάλουν ένα δικό τους βίντεο στο οποίο θα εκτελούν μια πιρουέτα απ’ όπου κι αν βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα μοντάζ από βίντεο του κοινού προβάλλοντας την παγκόσμια απήχηση του χορού.

Στο κανάλι του Australian Ballet στο Youtube: www.youtube.com/user/TheAustralianBallet

Στο κανάλι του Bolshoi Theatre στο Youtube:  https://www.youtube.com/user/bolshoi

Στο κανάλι της Royal Opera House στο Youtube: www.youtube.com/user/royaloperahouse

Στο κανάλι του National Ballet of Canada στο Youtube: www.youtube.com/user/nationalballetcanada

Στο κανάλι του San Francisco Ballet στο Youtube: www.youtube.com/user/SFBallet

84c42b9986b8cecdea81ed6abb66c108_L

3ο Φεστιβάλ Χίμαιρες ( 3-5/10)

Πού: Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Beton7
Είσοδος ελεύθερη
*Αντί εισιτηρίου θα συγκεντρωθούν τρόφιμα μακράς διαρκείας για την ενίσχυση απόρων οικογενειών. Η διανομή θα γίνει σε συνεργασία με το Στέκι Μεταναστών.

Σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, η έκθεση “10 χρόνια fanzine Chimeres” θα είναι ανοιχτή από τις 18.00.

10 χρόνια μετά την γέννησή της, μια ανήσυχη ομάδα ανθρώπων, επιχειρεί (ξανά) να συγκεντρώσει όλα όσα κυνηγά σε 3 ημέρες. Μέσα από Performances, προβολές, εκθέσεις, workshops, lives & dj sets. Βρείτε και εσείς τί είναι αυτό που μιλά στη δική σας καρδιά!

Ολόκληρο το πρόγραμμα και οι συντελεστές εδώ: http://chimeres.gr/festival2014

To event στο facebook: https://www.facebook.com/events/258556354268308/

 

fest2014_afisaA3

Συνέδριο Χορού: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ

Αντιγραφή & Επικόλληση.

Έτσι ονομάζεται το πρώτο συνέδριο χορού στην Αθήνα.

Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου δέχεται προτάσεις για εργαστήρια, παρουσιάσεις, πάνελ και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με θέμα την υποστήριξη του χορού, εν γένει και αναφορικά με τα κάτωθι ερωτήματα: πώς επηρεάζονται οι τοπικές συνδιαλλαγές από την παγκόσμια οικονομία; Πώς αξιολογείται η σχετική με τον χορό εργασία σε διαφορετικές χώρες;  Μπορεί η σχετική ακαδημαϊκή έρευνα να αναβαθμίσει αυτή την αξία; Ποιος o ρόλος (ή οι ρόλοι) του χορού και των χορευτών σε μαζικές δημόσιες διαμαρτυρίες; Μπορούν οι προ-οικονομίες των χορευτών που μοχθούν πάνω στην σκηνή να προτείνουν κάποια εναλλακτική στον φαύλο κύκλο του Ευρωπαϊκού μνημονίου και τα επιβαλλόμενα μέτρα λιτότητας; Τι είδους χοροί δημιουργούνται εν μέσω της συρρίκνωσης των οικονομικών πόρων; Μπορεί η έλλειψη κυβερνητικής υποστήριξης να οδηγήσει στην επινόηση νέων προσεγγίσεων στην χορευτική σύνθεση και παράσταση; Ποιος ο ρόλος της αισθητικής σε περιόδους λιτότητας;

Πέρα από τα καίρια αυτά κοινωνικοπολιτικά ερωτήματα, το συνέδριο καλεί για εισηγήσεις που να αφορούν στα παρακάτω επίκαιρα θέματα: πώς ο παραδοσιακός χορός αντιπροσωπεύει και διατηρεί το «λαϊκό στοιχείο»  σε μια εποχή κοσμοπολιτισμού; Με ποιους τρόπους αυτοπροσδιορίζεται ο αστικός χορός ως εθνικός ή υπερεθνικός; Ποιες είναι οι πορείες που ακολουθούν τα Ασιατικά ή Αφρικανικά χορευτικά μορφώματα της διασποράς και πώς συνδιαλέγονται με τις αποικιακές διαδρομές ανταλλαγής υλικών και πολιτισμικών αγαθών; Πώς οι παραστατικές τέχνες στον 21ο αιώνα επαναπροσδιορίζουν και επανεξετάζουν λαϊκές και κοινωνικές μορφές χορού ιδωμένες υπό το θεωρητικό πρίσμα της σεξουαλικότητας; Πώς προσεγγίζουμε την έννοια της ενσώματης εμπειρίας σε μία εποχή, κατά την οποία οι νέοι μαθαίνουν και  μοιράζονται  χορούς μέσω διαδικτύου;

_1403017446

Η υποβολή προτάσεων λήγει στις 31 Οκτωβρίου 2014. Η οργανωτική επιτροπή ευελπιστεί ότι θα στείλει τις επιστολές αποδοχής  έως τις 30 Δεκεμβρίου 2014.
Για να υποβάλλετε την αίτησή σας παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Οδηγίες σχετικά με τη μορφή των προτάσεων θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του συνεδρίου στο : www.athensisdancing2015.com

Σχόλια