Και ποιός δεν έχει σιγοτραγουδήσει τραγούδια του; Πόσοι καλλιτέχνες δεν προσπάθησαν να αντιγράψουν το στύλ και την ιδιοσυγκρασία του; Πόσοι δεν αισθάνθηκαν μια ενοχική αισιοδοξία ακούγωντας το λατρεμένο σε όλους και πασίγνωστο “Imagine”;

Αλήθεια, αναρωτιέμαι…υπάρχει κάποιος που να μην τον εκτιμάει για την μουσική του πορεία και για τα μηνύματα που προσπάθησε να διοχετεύσει μέσα από αυτήν στον κόσμο;

Σαν σήμερα 9/10 γεννήθηκε ένας σπουδαίος ειρηνιστής ο οποίος, με όσα αποθέματα αγάπης είχε μέσα του, κατάφερε να ενώσει σχεδόν όλους τους ονειροπόλους αυτού του κόσμου με τον στίχο “you may say I’m a dreamer, but I’m not the only one…

Για τους ονειροπόλους και θαυμαστές του John Lennon, παρακάτω προσπάθησα να συλλέξω πληροφορίες της βιογραφίας του αγαπημένου μας ειρηνιστή.

Ο τραγουδοποιός, μουσικός, συγγραφέας και αγωνιστής της ειρήνης John Lennon έγινε παγκόσμια γνωστός ως μέλος του συγκροτήματος Beatles. Η μουσική του επηρέασε πολύ κόσμο και πολύ μουσικοί και τραγουδοποιοί θέλησαν να μιμηθούν το στύλ και το είδος μουσικής που ο John πρεσβεύει.

Ο John Lennon γεννήθηκε στο Λίβερπουλ στις 9/10/1940. Οι γονείς του θα μπορούσαμε να πούμε οτι ήταν αυτό που λέμε “δεν ήταν για οικογένεια”. Έτσι λοιπόν, όταν οι γονείς του χώρισαν, εκείνος βρήκε την μητέρα που του έλειπε στο πρόσωπο της θείας του Μαίρης (Μιμι) αδερφή της πραγματικής του μητέρας, που τον αγαπούσε σαν δικό της παιδί.

Ο Τζον δεν συμπαθούσε πολύ το σχολείο αλλά όντας ατίθασος χαρακτήρας ήταν πολύ δημοφιλής.  

Έχοντας μεγάλη αγάπη για την μουσική την ζωγραφική και γενικότερα την τέχνη, φοίτησε στο κολέγιο Καλών Τεχνών του Λίβερπουλ. Εκεί λοιπόν γνώρισε την πρώτη του γυναίκα, τη Σίνθια Πάουελ, η οποία του χάρισε τον πρώτο του γιο, Τζούλιαν (1963). Ο Τζον ζούσε για τη μουσική και το Μάρτιο του 1957 ίδρυσε την πρώτη του μπάντα, τους Quarrymen, που πήρε το όνομά της από το σχολείο όπου φοιτούσε. Έπαιζαν σκιφλ, ένα είδος φολκ μουσικής με τζαζ και μπλουζ επιρροές. 

Κατά την διάρκεια μιας συναυλίας του συγκροτήματος, ο John γνωρίστηκε με τον Μακάρτνευ, ο οποίος έγινε και αυτός στην συνέχεια μέλος του συγκροτήματος.

Στην μουσική τους πορεία τους ανακάλυψε ο Μπράιαν Έπσταϊν, ο πρώτος τους μάνατζερ, και τον Οκτώβρη του 1962 κυκλοφορούν το πρώτο τους σινγκλ «Love me Do».  Μέσα σε μια νύχτα, τα Σκαθάρια μετουσιώνονται σε έναν ζωντανό θρύλο.

Όμως, too good to be true! Η προσωπικότητα του Lennon έκλεβε τις εντυπώσεις και η ζήλια του Μακάρτνευ, καθώς επίσης και η δίψα του για αποκλειστικότητα, οδήγησε το συγκρότημα σε διάλυση. Να σημειωθεί επίσης ότι στο συγκρότημα μέχρι τότε συμμετείχε και η τότε ερωμένη του John Lennon, Γιόκο Όνο.

Το “μίσος” και η αντιπάθεια που έτρεφε το συγκρότημα προς το πρόσωπο της Γιόκο ήταν ακόμα ένα αίτιο για την διάλυση των Beatles.

 Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος και μέχρι τη δολοφονία του το 1981 κυκλοφόρησε μια σειρά άλμπουμ τα οποία παρουσίαζαν μεγάλο ενδιαφέρον και είχαν απήχηση στο μουσικόφιλο κοινό, χωρίς βέβαια να είναι αντάξια της δημιουργικότητας των Beatles. Κορυφαία στιγμή υπήρξε αναμφισβήτητα το τραγούδι Imagine του ομώνυμου άλμπουμ, ένα από τα πλέον κλασικά κομμάτια-ύμνους για το ειρηνευτικό-αντιπολεμικό κίνημα της εποχής, αλλά και σήμερα.

Το 1973 χωρίζει από τη Γιόκο και τα φτιάχνει για δύο χρόνια με την Κινέζα γραμματέα του Μέι Παγκ.

Το καιρό που μεσολαβησε από τον χωρισμό του με την Γιόκο Όνο και τον γάμο του με την Μέι Πάγκ, ο Λένον την αποκάλεσε χαρακτηριστικά “χαμένο σαββατοκύριακο”.

Έτσι λοιπόν το 1975 επανασυνδέεται με τη Γιόκο Όνο και πολύ σύντομα παντρεύονται στο Γιβραλτάρ. Στις 9 Οκτωβρίου του ίδιου έτους θα γεννηθεί ο γιος τους Σον. Ο Τζον εγκαταλείπει τη μουσική για να αφιερωθεί στη φροντίδα του νεογέννητου παιδιού του.

Το Double Fantasy αποτέλεσε τον τελευταίο προσωπικό δίσκο του Λένον σε συνεργασία με την Γιόκο Όνο, τον οποίο τον χαρακτήρισαν “ύμνο στην οικογενειακή επιτυχία”.

Στις 8 Δεκεμβρίου 1980 το νήμα της ζωής του κόπηκε από τις σφαίρες ενός θαυμαστή του, του Μαρκ Τσάπμαν, στον οποίον νωρίτερα είχε υπογράψει ένα αυτόγραφο πάνω στο νέο του άλμπουμ.

Ο Λένον οδηγήθηκε αμέσως στο νοσοκομείο Ρούζβελτ, αλλά δυστυχώς ο μεγάλος αγωνιστής της ειρήνης άφησε την τελευταία του πνοή όταν έφτασε εκεί από το υπογλυκαιμικό σοκ που προκλήθηκε λόγω της μεγάλης απώλειας αίματος.

Ο Μαρκ Τσάμπαν καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και το 2004 ομολόγησε πως ο λόγος που τον ώθησε να σκοτώσει ήταν η δημοσιότητα που θα αποκτούσε!!

Και έτσι άδοξα λοιπόν έφυγε από την ζωή ο μεγάλος ακτιβιστήςJohnn Lennon, ο οποίος με το μακάριο χιούμορ που τον διέκρινε, μας είχε προϊδεάσει για το τέλος του: «Να δείτε που θα πάω είτε από αεροπορικό ατύχημα, είτε από σφαίρα κάποιου τρελού θαυμαστή μου» είχε πει σε μια συνέντευξη του.

 Πηγές

http://www.ishow.gr/personBio.asp?guid=D3C861A7-073F-4740-ACCA-22FA2A5D320E

http://www.sansimera.gr/biographies/27

Σχόλια