«Ο σκύλος της  πρώτης γραμμής» ο οποίος κέρδισε επάξια τον συγκεκριμένο τίτλο από τον ξένο τύπο,  επέλεξε να ακολουθήσει την δική του «πορεία», σε έναν κόσμο όπου τα δακρυγόνα έχουν μετατραπεί σε λευκά σύννεφα. Ο πρωτοστάτης στις πορείες του κέντρου αποφάσισε να εγκαταλείψει την επαναστατική ζωή κατά την οποία τιμήθηκε δεόντως και να κατευθυνθεί προς μια πιο παραδεισένια καθημερινότητα. Δίνοντας τους δικούς του αγώνες στον δρόμο του Συντάγματος δίπλα στους επαναστάτες, προστάτης των διαδηλωτών από τα δακρυγόνα των ΜΑΤ, άφησε πίσω του την δική του  ιστορία, η οποία απασχόλησε σημαντικά κανάλια του εξωτερικού.

Το πραγματικό του όνομα ήταν «Θόδωρος» όπως βαφτίστηκε από τον άνθρωπο που τον φρόντιζε από τα πρώτα χρόνια της ζωής του.  Ωστόσο η μασκότ των διαδηλώσεων ονομάστηκε από τον λαό «Λουκάνικος» και με αυτό το όνομα έγινε ο πρωταγωνιστής του καθημερινού αγώνα και των εντυπώσεων του ξένου τύπου. Η συμβολή και ο χαρακτήρας που ανέδειξε σε κάθε πορεία της πρωτεύουσας κέντρισε το ενδιαφέρον του περιοδικού ΤΙΜΕ και των συντακτών του BBC , του CNN, και του Al Jazeera. Σε ένα έτος που σημαδεύτηκε από διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, ο σκύλος διαδηλωτής της Ελλάδας πρωταγωνιστεί σε εξώφυλλα γνωστών περιοδικών ενώ η μεγαλύτερη καταξίωση του αληθινού αγωνιστή επικροτείται από το περιοδικό TIME το οποίο επέλεξε για το έτος 2011 ως πρόσωπο της χρονιάς τον “ανώνυμο διαδηλωτή”.

newego_LARGE_t_901_105451696

“Πρόκειται για ανθρώπους της διπλανής πόρτας που ύψωσαν το ανάστημά τους και σε πολλές περιπτώσεις έδωσαν τη ζωή τους για ένα καλύτερο αύριο. Για την ανατροπή κυβερνήσεων, για το συνδυασμό δοκιμασμένων στρατηγικών αντίστασης με τις νέες τεχνολογίες για τη θυσία τους και για το ότι οδήγησε τον πλανήτη σε ένα δημοκρατικότερο, αλλά και πιο επικίνδυνο μονοπάτι, ο ανώνυμος διαδηλωτής είναι το πρόσωπο του 2011” όπως καταγράφει το περιοδικό σε κείμενο που συνόδευσε τις φωτογραφίες του Λουκάνικου. Το BBC με την σειρά του δίνει στον Λουκάνικο τον τίτλο του «σκύλου της πρώτης γραμμής» ο οποίος αποτέλεσε το σύμβολο στις ελληνικές διαμαρτυρίες κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα μέτρα λιτότητας.

Ο σκύλος που διαδέχθηκε τον επαναστάτη Κανέλο, ο οποίος έγινε τραγούδι και βρισκόταν πάντοτε στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων, αγωνίζονταν πάντα για τα δικαιώματα των αγανακτισμένων. Τα δυο τελευταία χρόνια όμως ο “επαναστάτης-σκύλος” έπαψε να εμφανίζεται σε πορείες και  τις διαδηλώσεις του κέντρου. Αποσύρθηκε από την ενεργό του συμμετοχή, επιστρέφοντας κουρασμένος και με σοβαρά προβλήματα υγείας στο σπίτι του ανθρώπου που όλα αυτά τα χρόνια τον φρόντιζε και τον περιέθαλπε. Εκεί, δίπλα στον ανώνυμο φίλο του, ο «Θόδωρος» έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

GreekDogLoukanikos5

Σύμφωνα με τις γνωματεύσεις του κτηνίατρου που τον παρακολουθούσε,  η υγεία του ήταν αρκετά επιβαρυμένη, κυρίως λόγω των χημικών και των δακρυγόνων που είχε εισπνεύσει όλα αυτά τα χρόνια που βρισκόταν στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων. Σε ηλικία δέκα χρονών ο τετράποδος επαναστάτης και σύμβολο των αγώνων άφησε την τελευταία του πνοή καθώς η καρδιά του σταμάτησε να χτυπά. Ο Λουκάνικος δεν θα ξανά γαυγίσει πια στους άντρες των ΜΑΤ, δεν θα αγωνιστεί πλάι στους διαδηλωτές, δεν θα γίνει πάλι  αποδέκτης των ανθρώπινων λαθών.. παρά μόνο το αγωνιστικό του πνεύμα θα αποτελεί πηγή δύναμης και έμπνευσης για ένα καλύτερο μέλλον.

loukanikos_n_623_355

Σχόλια