Ξεκίνησα για την Ύδρα διστακτικά, έχοντας στο νου ένα προορισμό κοσμικό που κατακλύζεται από πολυτελή σκάφη και «επώνυμες» παρέες. Με την άφιξη μου στο λιμάνι οι σκέψεις μου αυτές επιβεβαιώθηκαν, δεν με εμπόδισαν όμως να ανακαλύψω σε σύντομο χρονικό διάστημα (με αποκλειστικό τρόπο μετακίνησης την πεζοπορία και τα γαϊδουράκια του νησιού!) κρυφά και φανερά μέρη που έχουν διατηρήσει τον αρχοντικό αέρα του νησιού. 10743552_826263494091053_1310113634_n

Η Ύδρα είναι ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ιδανικού νησιού για weekend, φθινοπωρινές και γενικότερα μη καλοκαιρινές αποδράσεις, όπου ο επισκέπτης μπορεί να γεμίσει το χρόνο του με διαφόρων ειδών δραστηριότητες.

Το βραχώδες νησί αποτελεί τόπο καταγωγής πληθώρας προσωπικοτήτων συνδεδεμένων με την πολιτική, τη ναυτιλία, την επανάσταση του 1821, αλλά και τα γράμματα και τις τέχνες. Πατρίδα σημαντικών Καπεταναίων, εφοπλιστών, πολιτικών και ποιητών, όπως ο Ανδρέας Μιαούλης, ο Ναύαρχος Κουντουριώτης και ο Μίλτος Σαχτούρης, το νησί «κουβαλά» ιστορία και γοητεία που συναντά κανείς στα σοκάκια και τα πετρόχτιστα σπίτια και αρχοντικά της Χώρας, αλλά και στις πολεμίστρες που βρίσκονται περιμετρικά του νησιού.

Στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο της Ύδρας, που βρίσκεται στην αρχή του λιμανιού του νησιού, ανακαλύπτει κανείς τη ναυτική ιστορία του νησιού κατά την επανάσταση του 1821, αλλά και τη μετέπειτα της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού. Η ιστορία ολοκληρώνεται ανηφορίζοντας στη Χώρα και συγκεκριμένα στην ιστορική Οικία του Ναύαρχου Κουντουριώτη, η οποία έχει μετατραπεί σε μουσείο με ανοικτή πρόσβαση στο κοινό.

Πολλές εκθέσεις τέχνης φιλοξενούνται σε διαφόρους χώρους διαμορφωμένους σε χώρους Τέχνης, όπως το Αρχοντικό Τομπάζη και τα παλαιά σφαγεία του νησιού όπου βρίσκονται λίγο έξω από τη Χώρα.

   Το μόνο σίγουρο είναι πως στην Ύδρα ο επισκέπτης δεν θα πεινάσει ούτε θα «διψάσει», καθώς στο νησί μπορεί να βρει κανείς ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, γρήγορο φαγητό, bar και café σε όλο το μήκος και πλάτος του. Ο αριθμός των μαγαζιών είναι μεγάλος για αυτό και εμείς προτείνουμε εκείνα που ξεχωρίσαμε και αποτελούν ευέλικτη λύση για όλα τα γούστα!

10581764_826263530757716_187141236_n

Διαμονή

Τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Ύδρα μπορεί να πει κανείς ότι βρίσκονται παντού. Κρυμμένα εκεί που δεν τα περιμένεις. Χωμένα στα στενά σοκάκια της Χώρας και σκαρφαλωμένα στα βράχια της αγναντεύουν το λιθόστρωτο λιμάνι της. Κάπου εκεί λίγα μέτρα από το λιμάνι και ανεβαίνοντας λίγα σκαλοπάτια θα βρει κανείς την Pension Effie όπου διαθέτει 10 δωμάτια σε ένα γραφικό και παραδοσιακό κτίριο, μερικά από τα οποία έχουν το δικό τους μπαλκόνι από το οποίο μπορεί κανείς να δει τη θέα προς το λιμάνι. Τα δωμάτια διαθέτουν όλα τα απαραίτητα που χρειάζεται κάποιος κατά τη διαμονή του όπως κλιματισμό, ψυγείο, τηλεόραση και οι τιμές τους κυμαίνονται μεταξύ των 40 και 50 € το δίκλινο.

Από την άλλη πλευρά της Χώρας και πάλι μερικά μέτρα από το λιμάνι βρίσκονται τα Bahia Apartments, 4 δωμάτια όπου στο μπαλκονάκι που διαθέτουν μπορεί να βρει κανείς την ηρεμία που αναζητά σε μια απόδραση σε ένα νησί τόσο κοντά στην Αθήνα. Οι τιμές των δωματίων ξεκινούν από 50 € και διαθέτουν κουζίνα, κλιματισμό, τηλεόραση και ψυγείο.

 

Φαγητό

Ίσως το πιο εύκολο για κάποιον που έχει επισκεφθεί την Ύδρα είναι να επιλέξει ένα μέρος για φαγητό. Το λιμάνι και τα γύρω δρομάκια κατακλύζονται από παντός τύπου μαγαζιά όπου μπορεί κανείς να γευτεί από gourmet πιάτα έως το κλασικό σε όλους μας σουβλάκι.

Η αρχή γίνεται με την αγαπημένη μας ταβέρνα όπως αυτοπροσδιορίζεται, παρόλο που τα περιποιημένα τραπέζια της θυμίζουν εστιατόριο. Το όνομα αυτής «Τα Γεφύρια», ταβέρνα την οποία δεν πιάνει εύκολα το μάτι καθώς βρίσκεται μακριά από τη βουή του λιμανιού και των πολυσύχναστων δρόμων του νησιού. Όμορφος χώρος με αυλή όπου γευματίζει κανείς σαν να βρίσκεται στην αυλή του σπιτιού του. Στα γεφύρια θα βρει κανείς παραδοσιακά ελληνικά πιάτα με ποικιλία σε κρεατικά και θαλασσινά. Εμείς ξεχωρίσαμε το βαρελίσιο κρασί, τα σπιτικά κεφτεδάκια, αλλά και το κοντοσούβλι όπου ίσως είναι και το μοναδικό μαγαζί που το προσφέρει στην Ύδρα. Οικογενειακή ατμόσφαιρα και εξυπηρέτηση που δύσκολα βρίσκει κανείς στο νησί!

Τιμή: 13 € ανά άτομο, Τηλ.: 2298029677

 

10726214_826263527424383_1923280968_n

Κατηφορίζοντας και πάλι στο λιμάνι θα βρει κανείς ίσως την πιο όμορφη ταράτσα του νησιού, η οποία δεν είναι άλλη από την ταράτσα της «Ψαροπούλας» , του παλαιότερου εστιατορίου του νησιού, καθώς χρονολογείται από το 1910. Σπεσιαλιτέ του εστιατορίου τα φρέσκα ψάρια και η νοστιμότερη γαριδομακαρονάδα της Ύδρας που αποτελεί αναπόφευκτη επιλογή για τους λάτρεις των θαλασσινών και της Μεσογειακής κουζίνας.

Τιμή 17 € ανά άτομο, Τηλ.: 2298052573,

 

Λίγα μέτρα μέσα από το λιμάνι βρίσκεται η πλακόστρωτη πλατεία της Ξερής Ελιάς, που φιλοξενεί και την ομώνυμη ταβέρνα. Τραπεζάκια της ταβέρνας απλώνονται σε όλο το χώρο της πλατείας και κάτω από τον ίσκιο και τις φυλλωσιές των δέντρων της. Ιδανικό μέρος να γευτεί κανείς ελληνικά μαγειρευτά φαγητά και ντόπιο χύμα ροζέ κρασί υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής που προσφέρει η ταβέρνα τα βράδια.

Τιμή 15 € ανά άτομο, Τηλ.: 2298052886, https://www.facebook.com/xerielia.douskos

 

Για πιο σύντομες επιλογές στο φαγητό και τους λάτρεις του ελληνικού fast food ξεχωρίσαμε «Το κρεμμύδι». Το γευστικότερο σουβλάκι του νησιού το οποίο απολαμβάνεις υπό την μοντέρνα αισθητική του χώρου. Ξεχωρίσαμε το γύρο κοτόπουλο όπου μπορείς να συνδυάσεις με τις ιδιαίτερες σαλάτες που σερβίρονται. Μοναδικό μειονέκτημα η υπομονή που χρειάζεται να έχει κανείς στο σέρβις!

Τιμή 2,50 € (το σουβλάκι), Τηλ.:2298053099, W: http://kekremmidi.gr/

10726600_826263454091057_1066180125_n

 

Διασκέδαση

Η καλή διασκέδαση αποτελεί δραστηριότητα συμπληρωματική του καλού φαγητού, ώστε να ολοκληρωθεί μια όμορφη βόλτα και η Ύδρα παρότι μικρό νησί έχει όλα εκείνα τα μαγαζιά που συμπληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο την βόλτα αυτή.

Η αρχή μπορεί να γίνει στον «Ίσαλο», ένα από τα πρώτα μαγαζιά που θα συναντήσει κανείς μπαίνοντας στο λιμάνι. Και μιας που είπαμε πως η διασκέδαση λειτουργεί συμπληρωματικά αξίζει να δοκιμάσει κανείς την πίτσα του μαγαζιού με τη λεπτή ζύμη και την ιταλική φινέτσα. Επίσης ο Ίσαλος διαθέτει 40 περίπου ετικέτες malt Ουίσκι και 15 περίπου επιλογές εμφιαλωμένης και βαρελίσιας μπύρας. Ιδανικό λοιπόν μέρος να απολαύσει κανείς το ποτό του δίπλα στη θάλασσα!

Τηλ.: 2298053845, W: http://www.isalos.com/

 

Από την απέναντι μεριά του λιμανιού θα βρει κανείς μια νέα σχετικά άφιξη στη νυχτερινή ζωή της Ύδρας, αφού μετράει περίπου 2 χρόνια παρουσίας. Ένα Café- Bar ονόματι «Papagalos» που θα βρει κανείς περπατώντας προς τα κανόνια. Ένα café με γευστικά cocktail, lounge μουσικές και funky jazz και latin ρυθμούς. Και για να μην ξεχάσουμε το σήμα κατατεθέν του café, όποιος το επισκεφθεί μέρα δεν πρέπει να φύγει χωρίς να δοκιμάσει τη σπιτική λεμονάδα που σερβίρεται σε ποτήρι αλά Mojito!

Για το τέλος κρατήσαμε το έτερον ήμισυ του Papagalos στα cocktail, ένα Cocktail Bar που ακούει στο όνομα Amalourκαι στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό της δεκαετίας του 30’ διακοσμημένο πλέον με πολύχρωμες κορδέλες στο εσωτερικό του. Το Amalour διαθέτει ίσως τα καλύτερα cocktail όχι μονάχα στην Ύδρα, αλλά και στην Αθήνα μια και τα τελευταία χρόνια υπάρχει και «αδερφάκι» του στη περιοχή της Νέας Σμύρνης. Το Amalour με τα ιδιαίτερα Daquiris και τα ethnic, funky και rock ακούσματα του γοητεύει κάθε επισκέπτη που αναζητά τη χαλάρωση.

 

Tip 1: Πριν φύγετε μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα φημισμένα Αμυγδαλωτά γλυκά και φρέσκο σπιτικό παγωτό του «Τσαγκάρη» .

Tip 2: Τους καλοκαιρινούς μήνες επισκεφθείτε την Κινηματογραφική Λέσχη Ύδρας και το θερινό κινηματογράφο!

10736112_826263490757720_1987570469_n

Σχόλια