Αυτές οι μοναδικές λέξεις έχουν μια ιδιαιτερότητα και μας θυμίζουν όλα εκείνα τα στοιχεία που συνοδεύουν τη διαμόρφωση κάθε γλώσσας.

Μία λέξη που συνθέτει πολλά στοιχεία μαζί: ιδιαίτερη, αυξημένη ευαισθησία, ως στοιχείο του χαρακτήρα κάποιου σε σχέση με την προσωπική τιμή, την αξιοπρέπειά του ή και προθυμία, ευσυνειδησία στην εκτέλεση καθήκοντος, εργασίας. Εδώ λοιπόν έχουμε λίγα παραδείγματα από μοναδικές λέξεις που δεν μπορούν να μεταφραστούν από όλο τον κόσμο.

Πράγματι, λέξεις τέτοιες μπορούν να μας πουν πολλά για τους λαούς απ’ τους οποίους προέρχονται και να μας ταξιδέψουν, έστω και για λίγο, σε άλλους πολιτισμούς. Χωρίς αμφιβολία μας θυμίζουν το πόση μαγεία μπορεί να κρύβει μια γλώσσα, για όποιον ενδιαφερθεί να την κοιτάξει πιο προσεκτικά. Εσάς ποιά είναι η αγαπημένη σας;

  1. Γερμανική: Waldeinsamkeit

beautiful-untranslatable-words-1

Ένα αίσθημα μοναχικότητας, το να είσαι μόνος στο δάσος και κοντά στη φύση. Ο Ralph Waldo Emerson έγραψε και ποίημα για αυτό.

 

  1. Ιταλική: Culaccinoμοναδικές λέξεις

Το υγρό σημάδι που μένει στο τραπέζι κάτω από ένα κρύο ποτήρι. Ποιός να ‘ξερε πως η συμπύκνωση θα μπορούσε να είναι τόσο ποιητική.

 

  1. Ινουίτ: Iktsuarpok μοναδικές λέξεις

    Η αίσθηση της αναμονής που σε κάνει να βγαίνεις έξω και να δεις αν κάποιος έρχεται, που επίσης υπονοεί μια τάση ανυπομονησίας.

  1. Ιαπωνική: Komorebi μοναδικές λέξεις

    Αυτή είναι η λέξη που έχουν οι Ιάπωνες όταν το φως του ηλίου φιλτράρεται μέσα από δέντρα- το παιχνίδι μεταξύ του φωτός και των φύλλων.

 

  1. Ρώσικη: Pochemuchka

    μοναδικές λέξειςΚάποιος που κάνει πολλές ερωτήσεις. Βασικά μάλλον υπερβολικά πολλές ερωτήσεις. Όλοι ξέρουμε από λίγους τέτοιους.

 

  1. Ισπανική: Sobremesa μοναδικές λέξεις

    Οι Ισπανοί τείνουν να είναι κοινωνικοί άνθρωποι και αυτή η λέξη περιγράφει το χρονικό διάστημα μετά από ένα γεύμα, όταν κάνεις σχετικές συζητήσεις με την παρέα με την οποία μοιράστηκες το φαγητό.

 

  1. Ινδονησιακή: Jayus μοναδικές λέξεις

    Ο ιδιωματισμός τους για κάποιον που λέει ένα αστείο τόσο χάλια, που τελικά η μη-αστειότητά του σε αναγκάζει να γελάσεις δυνατά.

 

  1. Χαβανέζικη: Pana Po ‘o μοναδικές λέξεις

    Ξέρεις πώς είναι να ξεχνάς πού άφησες τα κλειδιά και ξύνεις το κεφάλι σου διότι για κάποιο λόγο φαίνεται να σε βοηθά να θυμηθείς; Αυτή είναι η λέξη για αυτό.

  1. Γαλλική: Dépaysement μοναδικές λέξεις

    Η αίσθηση που σου προκαλεί το να μην είσαι στην πατρίδα σου -ή το να είσαι ξένος, μετανάστης ή το να είσαι με κάποιο τρόπο μακριά από τις ρίζες σου.

 

10. Ουρντού: Goya

beautiful-untranslatable-words-10Η Ουρντού είναι η εθνική γλώσσα του Πακιστάν και , επιπλέον,  είναι μια επίσημη γλώσσα σε πέντε από τις Ινδικές πολιτείες. Αυτή η συγκεκριμένη λέξη Ουρντού μεταδίδει ένα σκεπτικό «λες και» που παρ’όλα αυτά το νιώθεις σαν να είναι πραγματικότητα. Περιγράφει την απομάκρυνση της δυσπιστίας, συχνά μέσα από μια καλή αφήγηση.

11. Σουηδική: Mångata
beautiful-untranslatable-words-11

Η λέξη για την λαμπυρίζον καθρέπτισμα που το φεγγάρι δημιουργεί στο νερό, το οποίο μοιάζει με δρόμο.

 

12. Ελληνική: φιλότιμο
1.jpg

Σχόλια