Κόντρες και έριδες προκαλεί η εφαρμογή του νόμου για το απελευθερωμένο ωράριο των καταστημάτων τις Κυριακές σε ορισμένες περιοχές, μεταξύ Κυβέρνησης και Εμπόρων.

Η εφαρμογή του νέου νόμου που προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων και τις Κυριακές σε συγκεκριμένες περιοχές, με μορφή αναγκαιότητας πριν τον επόμενο έλεγχο της Τρόικας, είναι η αφορμή που οι λέξεις ‘’ανταγωνιστικότητα’’ , ‘’πιλοτικά’’, ‘’κίνηση αγορών’’, και ‘’αυθαιρεσία’’ επικρατούν στο λεξιλόγιο των μικρομεσαίων εμπόρων.

Τι προβλέπει ο νόμος

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση προβλέπεται ότι τα σούπερ μάρκετ ,τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα αλλά και όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως μεγέθους θα παραμένουν ανοιχτά όλες τις Κυριακές του χρόνου σε δέκα συγκεκριμένες περιοχές. Σε αντίθεση μάλιστα με τον νόμο υπ΄ αριθμό 4177 που αφορά τους κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών, δεν απαιτείται απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Η πιλοτική εφαρμογή τις διάταξης είχε ως αρχική μορφή την προαιρετική λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων εφτά (7) Κυριακές τον χρόνο μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η πρώτη Κυριακή για καθεμιά από τις 4 εκπτωτικές περιόδους, μια Κυριακή το Πάσχα όπως επίσης και τις δύο (2) Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων και την Κυριακή των Βαΐων. Το σχέδιο νόμου είχε ως στόχο, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, να δημιουργήσει ως και 30.000 νέες θέσεις εργασίες. Ωστόσο από το αρχικό αυτό πλαίσιο εξαιρούνται δέκα περιοχές όπως προβλέπει η Τρόικα, μεταξύ των οποίων η Σύρος και η Μύκονος.

Οι δέκα περιοχές που εξαιρούνται

Διαφορετική πολιτική σύμφωνα με τον νόμο θα ακολουθήσουν τα ιστορικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και οι περιοχές Πικέρμι ,Ραφήνα , Χαλκιδική, Ρόδο, Κω, Σύρο ,Μύκονο και Σαντορίνη καθώς θα λειτουργούν όλες τις Κυριακές του χρόνου τα καταστήματα τους. Αξίζει να σημειωθεί πως τα δυο τελευταία νησιά προστέθηκαν στην συνέχεια χωρίς απαίτηση της Τρόικας . Το κριτήριο επιλογής των συγκεκριμένων περιοχών ήταν η αυξημένη τουριστική δραστηριότητα και συνεπώς πρωταρχικός στόχος ,βάση της Κυβέρνησης , είναι η ανάπτυξη υγιές ανταγωνισμού και αύξηση του τζίρου τον επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση, το μέτρο ισχύει πιλοτικά μόνο στις συγκεκριμένες περιοχές τριών Περιφερειών της χώρας για φέτος. Το υφιστάμενο καθεστώς θα επανεξεταστεί στο τέλος του τρέχοντος έτος με σκοπό μέχρι το 2015 να έχει θεσπιστεί νομοθεσία που θα απαλείφει τους εναπομείναντες περιορισμούς και η πολιτική απελευθέρωσης του ωραρίου θα ακολουθείται σε όλο το εύρος της ελληνικής αγοράς. Παράλληλα εκτός από το κύριο ζητούμενο απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων που θα έπρεπε να εκδοθεί μέχρι την 7η Ιουλίου 2014, βαίνει και το ζήτημα των προσφορών και των εκπτώσεων καθώς έως τις 7 Οκτώβρη 2014 ο υπουργός Ανάπτυξης οφείλει να θεσπίσει Κώδικα Δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή από τις εκπτώσεις και τις προσφορές.

Εξαιρέσεις υπάρχουν και σε αυτήν την περίπτωση που αφορούν αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Αναλυτικότερα, η οριζόντια εφαρμογή του μέτρου αιφνιδίασε τις επιχειρήσεις γνωστών σουπερ μάρκετ καθώς κατά την πλειονότητα θα λειτουργήσουν παραρτήματα τους που βρίσκονται στα νησιά και στην Χαλκιδική και όχι αυτά που βρίσκονται στα κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Στις 10 περιοχές θα λειτουργήσουν η Βερόπουλος και Lidl ενώ η Σκλαβενίτης δεν θα λειτουργήσει κανένα κατάστημά της τις Κυριακές.

Οι αντιδράσεις των σωματείων

Όπου η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όρους όπως ‘’υγιή ανταγωνισμό’’, ‘’ αγώνα για αποκατάσταση της οικονομίας’’ , ‘’αύξηση των εσόδων και του τζίρου’’ .. οι μικρομεσαίοι έμποροι ακούν ‘’υποτέλεια και αθλιότητα’’ , ‘’ εκμετάλλευση και αυθαιρεσία’’. Οι κινητοποιήσεις για ανατροπή του νόμου έχουν ως πρωτεργάτες την ΟΙΥΕ και την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας ( ΓΣΕΒΕΕ) οι οποίοι υποστηρίζουν πως : ‘’ η κυβέρνηση της υποτέλειας που καταστρέφει το ελληνικό εμπόριο, καταδικάζει σε κλείσιμο τις επιχειρήσεις και στην ανεργία τους εργαζόμενους ,συρρικνώνει την οικονομία της χώρας προκειμένου να προσφέρει ένα τεράστιο δώρο στα μεγάλα και ξένα πολυεθνικά συμφέροντα’’ .

Σε αντιδιαστολή με τα ποσοστά, που σύμφωνα με τα στελέχη της αγοράς , έχουν θετικό πρόσημο καθώς παρατηρείται αύξηση του τζίρου στα εμπορικά καταστήματα κατά 40% έως 150% η μεγάλη πλειοψηφία των εμπόρων που θεωρούν τον νέο νόμο ‘’ταφόπλακα’’ για τις επιχειρήσεις τους. Υποστηρίζουν πως το μέτρο ωφελεί για μια ακόμη φορά μόνο τα μεγάλα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές εμπορικές αλυσίδες. Υποψίες βάσιμες, αν υπολογίσει κανείς ,στην περίπτωση παραδείγματος χάριν της Σύρου, ότι η τουριστική κινητικότητα είναι σαφώς ελάχιστη, ειδικότερα σε σχέση με την Μύκονο ή της Σαντορίνη και τα λειτουργικά έξοδα παραμένουν υψηλά.

Αντίθετη και η αντιπολίτευση

Υποστηρικτές της στάσης που διατηρούν οι έμποροι είναι και πολλά στελέχη τόσο της αντιπολίτευσης όσο και της συγκυβέρνησης. Σε αντίθεση με τον πρόεδρο της ΣΕΤΕ ( Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), Ανδρέα Ανδρεάδη, που υποστηρίζει πως ‘’ το σύγχρονο τουριστικό προφίλ της πρωτεύουσας δεν μπορεί να υπάρξει με κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές, αυτό δεν γίνεται σε καμιά Ευρωπαϊκή πόλη’’ , ο κ.Δένδιας – βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – χαρακτηρίζει την εφαρμογή της απόφασης ως ‘’απολύτως αυθαίρετη’’. Για τον ίδιο λόγο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ ,Βασίλης Κορκίδης, υποβάλλεται σε παραίτηση από την Νέα Δημοκρατία.

Εμφανή αντίθεση εκφράζει και η ΔΗΜΑΡ η οποία δηλώνει : “Είναι τουλάχιστον αφελές να θεωρεί η κυβέρνηση ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η απασχόληση και η κίνηση της αγοράς, πόσο μάλλον όταν στις τουριστικές περιοχές ισχύουν ούτως ή άλλως ειδικές ρυθμίσεις, με αποφάσεις των ίδιων των εμπορικών συλλόγων.”

 

Σχόλια