Αν θες πράσινο, καταγάλανα νερά και ειδυλλιακά τοπία το παρακάτω άρθρο θα σε πείσει ότι ο ιδανικός προορισμός είναι η Αλόννησος!

Το καλυτερότερο νησί!!!! Το ομορφότερο των Β. Σποράδων – μην πω του Αιγαίου και αδικήσω κάποια νησάκια!

Ένας προορισμός για όλα τα γούστα! Φυσιολατρικός τουρισμός, καταδυτικός τουρισμός, τουρισμός περιπέτειας, θρησκευτικός τουρισμός, τουρισμός νεόνυμφων, ομοιοπαθητική ιατρική…. Όλα σε ένα, νοικοκυρεμένα!

Σε ποιο νησί αναφέρομαι;; Μα φυσικά στην -one and only-  Αλόννησο – ναι, με 2 ν, 2 s έχει στα αγγλικά για να μη διαβάζουνοι τουρίστες AlonniZos. Η παλιά ονομασία του νησιού ήταν “Λιαδρόμια”.

Παραλίες

Ας ξεκινήσουμε με τις παραλίες λοιπόν!!

Και δύο μήνες να μείνετε εκεί, κάθε μέρα θα κολυμπάτε σε άλλη παραλία!

Τιρκουάζ αποχρώσεις, οργανωμένες ή παρθένες παραλίες και μέρη που προφέρονται για εξερεύνηση, χαλάρωση και… φωτογράφιση.

Η νοτιοανατολική ακτή είναι γεμάτη από παραλίες, όλες πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Κίτρινη άμμος, πολύχρωμες πέτρες, απότομοι ωχροκίτρινοι βράχοι ή κοκκινωποί γκρεμοί είναι αυτά που θα συναντήσετε στις διάφορες παραλίες. Οι περισσότερες είναι κρυμμένες σε κόλπους περιτριγυρισμένους από πευκοδάση και ελαιώνες.

Η βορειοδυτική ακτή είναι βραχώδης και σε μεγάλο βαθμό απροσπέλαστη από ξηράς καθώς οι κρημνώδεις βράχοι καταλήγουν απότομα κάτω στη θάλασσα. Στο βόρειο κομμάτι της ακτής υπάρχουν μικρές παραλίες, οι οποίες όμως είναι προσβάσιμες μόνο με καραβάκι. Στο νότιο μέρος της ακτής υπάρχει πρόσβαση σε μερικές παραλίες οδικώς ή περπατώντας.

Και τώρα, οι αγαπημένες μου!

Άγιος Δημήτριος: εάν υπάρχει παράδεισος, είναι σίγουρα εκεί! Καταγάλανα νερά – κατάλευκα βοτσαλάκια!

 

agios dimitrios

Κοκκινόκαστρο: μία παραλία, δεκάδες αποχρώσεις! Εάν ποτέ βρεθείτε εκεί, θα δείτε το Βαγγέλη στο bar που υπάρχει – παρέα τους θα είναι ο σκύλος του Βαγγέλη! Λέγεται ότι παλιά ήταν οικισμός αυτή η παραλία και γι’ αυτό εξηγείται και το δεύτερο συνθετικό της ονομασίας –κάστρο!

 

kokkinokastro

Μηλιά: καταγάλανα νερά μέσα σε πεύκα! Αυτή η παραλία φημίζεται για τις ιαματικές τις ιδιότητες! Όταν πάτε, μην ξεχάσετε να φάτε από το ταβερνάκι που υπάρχει εκεί! Η θεία Ελένη και η κόρη της, Μοσχούλα, κάνουν τις πιο καλές τυρόπιτες του νησιού!

milia

 

Χρυσή Μηλιά: μια παραλία όλο άμμος! Είναι η αγαπημένη επιλογή των μικρών μας φίλων – ειδικά όταν έχει κυματάκια και μπορούν να παίξουν κόντρα σε αυτά!

 

xrisi milia

 

Βότση: τι να πει κανείς γι’ αυτά τα νερά!! Να πάτε να φάτε, όμως, στο ταβερνάκι της Μαρίας!! Οικογενειακή υπόθεση!

votsi

Βλέπετε… Ο καλύτερος συνδυασμός, παραλία και φαγητό! Αυτό είναι ο ορισμός του ελληνικού καλοκαιριού.

Απαραίτητη προϋπόθεση σ’ αυτό το νησί είναι να επισκεφτείτε το θαλάσσιο πάρκο – το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο σε όλη την Ευρώπη!

Αξίζει να αναφερθεί πως στη Στενή Βάλα λειτουργεί το μοναδικό Κέντρο Περίθαλψης Μεσογειακής φώκιας, στη Μεσόγειο. Το Κέντρο ειδικεύεται στη φιλοξενία των νεογέννητων και θεωρείται το “σπίτι”, κατά κύριο λόγο, για τα ορφανά φωκάκια.

Πρόσβαση

Για να πάτε στην Αλόννησο από την Αθήνα, μπορείτε να πάρετε το καράβι από τον Άγιο Κωνσταντίνο ή από την Κύμη (Β. Εύβοια). Κάνετε την ίδια ώρα για να φτάσετε στο εκάστοτε λιμάνι – η μόνη διαφορά είναι ότι από την Κύμη τα εισιτήρια είναι πολύ πιο φθηνά.

Που να μείνεις

Προτίμησε μακράν το παλιό χωριό που είναι χτισμένα στο ψηλότερο σημείο του νησιού και η θέα είναι πραγματικά απίστευτη. Ουρανός, θάλασσα και πεύκα, πέτρινα σπίτια, ταβερνάκια και bar με βεράντες και ταράτσες.

Ακόμα και τα μαγαζιά του παλιού χωριού αποπνέουν έναν αέρα κοσμοπολίτικο, με χειροποίητα προϊόντα και είδη τέχνης που δεν συναντάς στα συνηθισμένα τουριστικά νησιά.

Είτε είστε ζευγάρι, είτε είστε παρέα το μόνο σίγουρο είναι πως στην Αλόννησο θα βρείτε την ιδανική μορφή ηρεμίας, αφού χωρίς να έχει τον υπερβολικό τουρισμό της Σκιάθου και της Σκοπέλου, προσφέρει ακόμα καλύτερες παραλίες και αρκετές επιλογές διασκέδασης.

Περισσότερες φωτογραφίες από τις παραλίες και το χωριό της Αλοννήσου…

 

Σχόλια