Τι γίνεται όταν μία γυναίκα απορρίπτει την πρόταση γάμου του άντρα; Αν κρίνουμε από τις ρομαντικές κομεντί, απλώς είναι μία δυσάρεστη κατάσταση για τον άντρα. Σε μερικά μέρη του κόσμου όμως, το “όχι” δεν είναι επιλογή, ενώ μερικές φορές έχει τρομερές συνέπειες. 

Οι παρακάτω ιστορίες είναι εδώ για να μας υπενθυμίσουν, όχι το πόσο τυχεροί είμαστε, αλλά την ανθρώπινη αξία, το χρέος μας απέναντι στους διπλανούς μας, και το ότι ο αποστασιοποιημένος οίκτος είναι χειρότερος από την απραξία. Οι γυναίκες από το Πακιστάν που φαίνονται στις φωτογραφίες είπαν “όχι” στην πρόταση γάμου που τους έκαναν, και γι’ αυτό τις περιέλουσαν με οξύ. Οι άντρες που θα τις λάτρευαν για όλη τους τη ζωή, τις παραμόρφωσαν για μία ζωή.
Οι φωτογραφίες είναι μέρος συλλογής του φωτογράφου Emilio Morenatti, και στόχο έχουν να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για την ενδοοικογενειακή βία και να δώσουν φωνή στα -εδώ και καιρό- σιωπηλά της θύματα.  Ο φωτογράφος, επίσης, δίνοντας έμφαση στο τερατώδες των πράξεων, ηρωοποιεί τα θύματα, δίνοντας έμπνευση σε πολλές γυναίκες (και όχι μόνο) ανά τον κόσμο.

Shahnaz Bibi, 35 ετών
Pakistan Domestic Violence
Πριν δέκα χρόνια, η -σήμερα- 35 ετών Shahnaz Bibi περιλούστηκε με οξύ από συγγενή της κατά τη διάρκεια μία οικογενειακής διαφωνίας. Δεν έκανε ποτέ πλαστική επέμβαση.
Kanwal Kayum, ετών 26
kanwal
H Kanwal απέρριψε την πρόταση γάμου ενός αγοριού, κι αυτό την έκαψε με οξύ. Η φωτογραφία τραβήχτηκε ένα χρόνο μετά την επίθεση, και δεν έχει κάνει ακόμα καμία πλαστική επέμβαση.
Najaf Sultana, ετών 16
16 ετων
H Νajaf, σε ηλικία των πέντε ετών, κάηκε με οξύ από τον πατέρα της ενώ αυτή κοιμόταν. Δεν ήθελε άλλο κορίτσι στην οικογένεια. Η Najaf είναι τυφλή και ζει με συγγενείς, αφού και οι δύο γονείς της την εγκατέλειψαν μετά την επίθεση. Ως τώρα έχει κάνει 15 επανορθωτικές επεμβάσεις.
Saira Liaqat, ετών 26
τελος
Η Sairat κρατάει μία φωτογραφία όπου φαίνεται πως ήταν πριν την επίθεση. Παντρεύτηκε στα 15, αλλά θα έμενε με τους γονείς της μέχρι να τελειώσει το σχολείο. Του συζύγου όμως δεν του άρεσε αυτή η ιδέα, και της επιτέθηκε με οξύ σαν τιμωρία που τον ανάγκαζε να περιμένει.  Ως τώρα έχει κάνει 9 επεμβάσεις.
Irum Saeed, ετών 30
ιρουμ
Την Irum την έκαψαν στο πρόσωπο, στην πλάτη και στους ώμους όταν ήταν 18 ετών. Το αγόρι του οποίου την πρόταση απέρριψε, της έριξε οξύ στη μέση του δρόμου που στέκονταν. Έχει κάνει ως τώρα 25 πλαστικές επεμβάσεις.
Σημείωση: Το ξέρετε ότι το 48% των κοριτσιών στην Νότια Ασία εξαναγκάζονται να παντρευτούν πριν τα 18; Και ότι, μόνο μέσα στο 2014, 14 εκατομμύρια κορίτσια θα γίνουν παιδιά-νύφες;
Δεν είναι τόσο μακρινό όσο φαίνεται, και σίγουρα δεν συμβαίνει “μόνο στους άλλους”.

Σχόλια