Ιδού πως θα βελτιώσετε 100% την απόδοση σας στο διάβασμα!

Την προηγούμενη φορά αναφέραμε 15 συμβουλές-οδηγούς επιβίωσης για την άτιμη ώρα της επανάληψης.
Αν δεν τις θυμάστε, πατήστε αυτό το link: Πώς να κάνετε περισσότερη δουλειά και επαναλήψεις σε λιγότερο χρόνο (μέρος α’)

Εμείς εν τω μεταξύ συνεχίζουμε…

 

16. Μην τα αφήνετε όλα τελευταία στιγμή

Ακόμη και αν δουλεύετε καλύτερα κάτω από την πίεση μιας απειλητικής διορίας, ποτέ δε συνιστάται να αφήνετε δουλειά μέχρι την τελευταία στιγμή.

Σχεδιάστε να ολοκληρώσετε τις δουλειές σας με περισσότερο έξτρα χρόνο, που να επιτρέπει απρόοπτες καθυστερήσεις. Έτσι κερδίζετε και περισσότερο ελεύθερο χρόνο, αν το καλοσκεφτείτε.

17. Δουλέψτε ενώ μετακινείστε

Αν πρέπει να πηγαινοέρχεστε από το σχολείο ή το πανεπιστήμιο, εκμεταλλευτείτε τον χρόνο του ταξιδιού μέσω ηχογραφημένων βιβλίων ή διαβάζοντας, ενώ είστε στο τρένο ή στο λεωφορείο.

Αυτό όχι μόνο θα αυξήσει το βαθμό εξοικείωσής σας με το αντικείμενο της μελέτης σας, αλλά επίσης θα σας βοηθήσει να αφομοιώσετε περισσότερες πληροφορίες που θα σας χρησιμεύσουν όταν έρθει η ώρα που θα καθίσετε να διαβάσετε κανονικά.

 

Σωματικοί τρόποι για να αυξήσετε την παραγωγικότητά σας

18. Να τρώτε σωστά

Το τι τρώτε μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην παραγωγικότητά σας· για παράδειγμα, ορισμένα φαγητά σας κάνουνε ληθαργικούς και το να μην τρώτε αρκετά θα επηρεάσει το βαθμό συγκέντρωσής σας.

Ξεκινήστε τη μέρα με ένα χορταστικό πρωινό, κατά προτίμηση κάτι που απελευθερώνει ενέργεια αργά, όπως το κουάκερ. Αυτό θα σας διατηρήσει όλο το πρωί. Πάρτε τα «πέντε τη μέρα» σας πίνοντας χυμό φρούτων, τσιμπώντας φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και τρώγοντας τουλάχιστον μία ή δύο μερίδες φρούτων για βραδινό.

Προσπαθήστε να μην τσιμπήσετε ανθυγιεινά φαγητά, όπως πατατάκια και σοκολάτα, και ποτέ μην υποτιμάτε τη δύναμη των «εγκεφαλικών φαγητών» (συγκεκριμένα τα λεγόμενα σούπερ-φαγητά, όπως το ψάρι και τα μύρτιλα)!

 

19. Να πίνετε μπόλικο νερό

Τίποτα δεν σκοτώνει την συγκέντρωση σαν την αφυδάτωση, που μας κάνει βραδυκίνητους και προκαλεί πονοκέφαλο. Έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό (ή κάνετε τακτά διαλείμματα για νερό, αν είστε σε βιβλιοθήκη και δεν μπορείτε να έχετε μπουκάλι πάνω σας), και πίνετε όλη μέρα.

 

20. Να κοιμάστε καλά τις νύχτες

Προσπαθήστε να κοιμηθείτε τουλάχιστον οκτώ ώρες κάθε βράδυ. Αυτό σημαίνει να μην ξενυχτάτε διαβάζοντας! Ο ύπνος παίζει ένα σημαντικό ρόλο στο να επεξεργάζεστε πληροφορίες από βραχυπρόθεσμη μέχρι μακροπρόθεσμη μνήμη, οπότε ουσιαστικά σας βοηθάει να μάθετε!

Δείτε και το σχετικό άρθρο εδώ (αν δε μας πιστεύετε):  Πάμε για ύπνο για καλύτερη μνήμη 

Ψυχολογικοί Τρόποι να βελτιώσετε την παραγωγικότητα

22. Υιοθετήστε μία θετική νοοτροπία

Είναι δύσκολο να υπερβείτε την δύναμη μίας θετικής νοοτροπίας. Υιοθετήστε μία θετική στάση στις μελέτες σας, προσπαθήστε να βρείτε το ενδιαφέρον παντού και φανταστείτε ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα σε κάθε κομμάτι δουλειάς (για παράδειγμα, φανταστείτε πόσο ικανοποιημένος θα είναι ο καθηγητής με την εργασία σας αφού βάλατε τόση σκληρή δουλειά).

 

23. Η δύναμη της ρουτίνας

Το να μπείτε σε μια ρουτίνα απαλοιφής περισπασμών και διαβάσματος σε ορισμένες χρονικές περιόδους θα βοηθήσει ώστε τα ψηλά επίπεδα αποδοτικότητάς σας να γίνουν συνήθεια, κάνοντάς τις πιο απλές. Αν ο εγκέφαλός σας περιμένει να διαβάζετε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, θα σας είναι πιο εύκολο να μπείτε στην σωστή νοοτροπία του να εργάζεστε αποδοτικά.

 

24. Η δύναμη των αριθμών

Κατά καιρούς, οργανώστε ομάδες διαβάσματος με τους φίλους που διαβάζουν για τα ίδια μαθήματα με εσάς. Όχι μόνο θα μαθαίνετε ο ένας από τον άλλον συγκρίνοντας σημειώσεις και ερμηνείες, αλλά αυτό, ακόμη, απαλύνει το βάρος καθώς δεν είναι απαραίτητο να παρακινείτε πάντα τον εαυτό σας να διαβάζει μόνος του.

 

25. Ανταμείψτε τον εαυτό σας

Μην ξεχάσετε να ανταμείψετε τον εαυτό σας για όλη αυτή τη σκληρή δουλειά με τακτά διαλείμματα κατά τη διάρκεια περιόδων μελέτης· για παράδειγμα, μπορείτε να τσιμπήσετε κάτι στο τέλος ενός κεφαλαίου. Αυτό σας δίνει κάτι να αναμένετε και βοηθάει στο να ενισχυθεί η επιθυμία σας να εργαστείτε παραγωγικά.

 

Ελπίζουμε ότι αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να γίνεται μία σούπερ-παραγωγική εκδοχή του εαυτού σας φέτος, και να διατηρήσετε την ορμή αυτή κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς.

 

Σχόλια