Αν δεν είναι το διάβασμα δουλειά, τι άλλο είναι; Ιδού πως θα βελτιώσετε 100% την απόδοση σας!

Σοβαρά ήρθε πάλι αυτή η εποχή του χρόνου;

Αν μία από τις υποσχέσεις σας μετά την προηγούμενη εξεταστική είναι να δουλέψετε πιο αποδοτικά, κοιτάξτε τις παρακάτω 15 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τον στόχο σας. 

Δημιουργήστε το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον

1. Επενδύστε σε καλά έπιπλα

Μία άβολη καρέκλα δεν το κάνει μόνο πιο δύσκολο να συγκεντρωθείτε στα διαβάσματά σας, αλλά μπορεί να προκαλέσει και χρόνια βλάβη στην πλάτη σας.

Αν μπορείτε, αγοράστε μια βολική καρέκλα που να υποστηρίζει τη μέση, ώστε η στάση σας να μη δημιουργεί προβλήματα. Αν έχετε το χώρο (και τα χρήματα), μην αρκεστείτε σε ένα μικρο γραφειάκι -χρειάζεστε αρκετό χώρο για να απλώσετε τα υλικά για το διαβάσμά σας.

2. Συγυρίστε και τακτοποιήστε

Το χάος προκαλεί στρες, και ένας ανοργάνωτος χώρος μελέτης δεν ενθαρρύνει έναν αποδοτικό μαθητή. Ξεφορτωθείτε περιττή παλιατζούρα και τακτοποιείστε ό,τι έχει μείνει, καθώς είστε πιο ικανοί να βάλετε σε μια τάξη τις σκέψεις σας όταν το περιβάλλον σας είναι επίσης συγυρισμένο και μεθοδικό.

3. Αγοράστε καλό εξοπλισμό γραφείου

Επενδύστε σε ωραίο εξοπλισμό γραφείου που απολαμβάνετε να χρησιμοποιείτε -στυλό, μολύβια, σημειωματάρια, φακέλους, χαρτιά, ακόμη και πράγματα όπως χρωματιστούς συνδετήρες ή χαρτάκια Post-It. Είναι πιο πιθανό να θελήσετε να διαβάσετε αν έχετε υλικά που σας αρέσουν, και δεν υπάρχει τίποτα τόσο ικανοποιητικό όσο ένα καλό σετ χαρτικών.

 

Εξαλείφοντας περισπασμούς

Τώρα που δημιουργήσατε έναν άνετο εργασιακό περιβάλλον, το επόμενο βήμα είναι να εξαλείψετε τους περισπασμούς γύρω σας. Στην ψηφιακή εποχή γνωρίζουμε ότι αυτό είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις!

 4. Βρείτε λίγη γαλήνη και ηρεμία

Δεν θα είστε σε θέση να διαβάσετε αποδοτικά αν η μικρή σας αδερφή γρατζουνάει το βιολί της στο δίπλα δωμάτιο, ή όταν διάφοροι συγγενείς (ή φίλοι, αν βρίσκεστε στο πανεπιστήμιο) σας αποσπούν συνεχώς με φλυαρία, τσακωμούς ή προσπαθώντας να σας κάνουν να βοηθήσετε με τις δουλειές του σπιτιού.

Οπότε κλειδαμπαρωθείτε μακριά με κλειστή τη πόρτα και μία ταμπέλα «Μην ενοχλείτε» πάνω.

Ενημερώστε την οικογένεια ή τους φίλους σας για το πότε διαβάζετε ώστε να μπορέσουν να προσπαθήσουν να μην κάνουν θόρυβο. Εναλλακτικά, πηγαίνετε να διαβάσετε στη βιβλιοθήκη του σχολείου ή του πανεπιστημίου.

 5. Η Μουσική ίσως βοηθήσει

Δεν συγκεντρώνονται όλοι με μουσική στο υπόβαθρο, όμως πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ότι η μουσική μπορεί να αυξήσει την αποδοτικότητά τους και τα επίπεδα συγκέντρωσής τους. Επιπλέον, η μουσική μπορεί να είναι αποτελεσματική στο να πνίγει τον γύρω θόρυβο από συγγενείς ή φίλους που βρίσκονται αλλού στο σπίτι.

Κάποια είδη μουσικής είναι αντικειμενικά πιο κατάλληλα απ’ ότι άλλα· η Heavy Metal μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική από χαλαρωτική ορχηστρική μουσική! Αν παίρνετε την αύξηση της παραγωγικότητάς σας πραγματικά σοβαρά, μπορείτε πάντα να δοκιμάσετε να ακούσετε λίγο Mozart που, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, σε κάνει πιο έξυπνο…

Δες εδώ τα είδη μουσικής που προτιμούν οι αρθρογράφοι μας όταν διαβάζουν…

 6. Κάντε το κινητό απαγορευτικό

Ελάχιστα πράγματα μας αποσπούν περισσότερο από τη συνεχή λήψη μηνυμάτων ή τηλεφωνημάτων από τους φίλους μας, οπότε κατά τη διάρκεια της περιόδου διαβάσματός σας, το τηλέφωνο θα πρέπει να είναι απαγορευτικό. Απενεργοποιείστε το και βάλτε το κάπου όπου δεν το βλέπετε.

Αν βρίσκεστε σπίτι μπορείτε ακόμα και να το δώσετε στους γονείς σας, ώστε να σας το φυλάξουν και να μην ενδώσετε στον πειρασμό να το ενεργοποιείτε κάθε λίγα λεπτά μόνο και μόνο για να ελέγξετε αν κάποιος προσπάθησε να σας βρει.

7. Κλείστε την τηλεόραση

8. Μείνετε μακριά από το Facebook

Αν δουλεύετε στον υπολογιστή, ή ακόμη χειρότερα, στο διαδίκτυο, ο πειρασμός του  Facebook μπορεί να είναι τεράστιος.

Μια λύση είναι να απενεργοποιήσετε τον λογαριασμό του  Facebook για περιόδους έντονου διαβάσματος, αλλά μια λιγότερο δραματική λύση στο πρόβλημα αυτό είναι να εγκαταστήσετε λογισμικά στον υπολογιστή σας ώστε να δημιουργήσετε ένα ψηφιακό περιβάλλον χωρίς περισπασμούς.

Το Dark Room είναι ένα τέτοιο πρόγραμμα, που γεμίζει την οθόνη του υπολογιστή σας με το γραπτό σας κείμενο ώστε να μην μπορείτε να την κάνετε για το Facebook κάθε πέντε λεπτά.

Μια άλλη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε το Facebook Limiter ώστε να μπλοκάρετε την πρόσβασή σας στο Facebook μεταξύ ορισμένων χρονικών διαστημάτων, που θα σας επιτρέψει να διαβάσετε.

Οργανωθείτε

9. Έξυπνη αρχειοθέτηση

Διατηρείστε τις σημειώσεις σας οργανωμένες μέσω ενός ξεχωριστού φακέλου για κάθε μάθημα που διαβάζετε. Μέσα σε κάθε φάκελο, χρησιμοποιείστε διαχωριστικά ώστε να διαχωρίζετε τις σημειώσεις και εκθέσεις σας σε κάθε θέμα που καλύπτετε.

Το να οργανώνετε τα πάντα με αυτό τον τρόπο σημαίνει ότι πάντα θα ξέρετε που βρίσκεται το καθετί, και όλες οι σημειώσεις και εκθέσεις σας σε κάθε θέμα θα είναι στο ίδιο μέρος. Θα είστε πολύ ευγνώμονες για την οργάνωση αυτή όταν έρθει η ώρα για επανάληψη!

 

10.  Αντιγράψτε το σύστημα αρχειοθέτησής σας στον υπολογιστή

Αν κάνετε μεγάλο μέρος της δουλειάς σας στον υπολογιστή, είναι το εξίσου σημαντικό να αρχειοθετείτε έξυπνα τα δεδομένα, ώστε να μπορείτε να τα βρείτε γρήγορα.

Εφαρμόστε το προσωπικό σας σύστημα αρχειοθέτησης στον υπολογιστή σας, με έναν φάκελο για κάθε μάθημα, και μέσα σε αυτόν έναν φάκελο για κάθε θέμα.

Μπορείτε ακόμη να διαχωρίσετε τους φακέλους θεμάτων περαιτέρω, με έναν φάκελο για εκθέσεις και έναν φάκελο για σημειώσεις, για παράδειγμα.

Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε το Evernote ώστε να σας βοηθήσει να οργανώσετε τις σημειώσεις σας που αφορούν στον υπολογιστή σας.

 

11. Λίστες Υποχρεώσεων (To Do)

Μείνετε συντονισμένοι με τις διάφορες σχολικές εργασίες σας διατηρώντας μια λίστα υποχρεώσεων που συμπεριλαμβάνει προθεσμίες. Τίποτα δεν αυξάνει την παραγωγικότητά σας σαν το κίνητρο του να μπορείς να σβήνεις πράγματα από μια λίστα, και θα σημαίνει ότι δεν θα ξαναχάσετε διορία.

 

12. Δοκιμάστε ένα Trello board

Το Trello είναι ένα εργαλείο διαχείρισης πρότζεκτ που χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό από επιχειρήσεις, αλλά θα μπορούσε το ίδιο εύκολα να χρησιμεύσει στο να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα καθημερινά σας διαβάσματα.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί είναι ότι έχετε διάφορες στήλες που αναπαριστούν διάφορα στάδια ή μέρη του πρότζεκτ -για παράδειγμα, μπορείτε να έχετε ένα board με στήλες για καθένα από τα θέματά σας- και μέσα σε κάθε στήλη θα μπορούσατε να έχετε κάρτες που αναπαριστούν καθήκοντα που μένει να κάνετε.

Μπορείτε να ορίσετε διορίες σε κάθε κάρτα και να προσθέσετε νέες πληροφορίες πάνω σε αυτήν. Για παράδειγμα, μια από τις στήλες σας μπορεί να είναι η Γεωγραφία, με κάρτες όπως «Εργασία σχετικά με λίμνες» και «Σημειώσεις για πάγους», το καθένα με διορία που σας έχουν ορίσει οι καθηγητές και λεπτομέρειες σχετικά με το τι σας ζητείται. Με το που τελειώσετε κάθε υποχρέωση, μπορείτε να τραβήξετε και να πετάξετε την κάρτα σε μια νέα στήλη με το όνομα «Ολοκληρώθηκε (Complete)». Αφού χρησιμοποιήσετε το Trello για λίγο, θα αναρωτιέστε πως τα βγάζατε πέρα χωρίς αυτό!

 

Διαχείριση χρόνου

13. Ορίστε ώρες διαβάσματος

Ορίστε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους κάθε μέρα κατά τη διάρκεια των οποίων θα επικεντρώνεστε αποκλειστικά στο διάβασμα.

Για παράδειγμα, ίσως αποφασίσετε να σηκωθείτε νωρίς και να στριμώξετε μια ώρα διαβάσματος πριν το σχολείο, και μια ακόμη ώρα όταν γυρίσετε, και άλλες τρεις το βράδυ.

Φτιάξτε ένα καθημερινό πρόγραμμα για σας και τηρήστε αυστηρά τις καθορισμένες ώρες μελέτης, όμως μην ξεχάσετε να προγραμματίσετε και διαλείμματα.

 

14. Σταματήστε να αναβάλλετε

Ξέρουμε ότι είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, όμως προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητά σας, πρέπει να σταματήσετε την κωλυσιεργία. Μην αναβάλλετε για αύριο αυτό που μπορεί να γίνει σήμερα· μην σκεφτείτε να κοιτάξετε το Facebook άλλη μια φορά πριν ξεκινήσετε το διάβασμα. Αρπάξτε τον ταύρο απ’ τα κέρατα, εφαρμόστε το Facebook Limiter που αναφέραμε νωρίτερα, και αναγκάστε τον εαυτό σας να αφιερωθεί στη δουλειά σας.

 

15. Μην αναλαμβάνετε περισσότερα απ’ όσα μπορείτε να ολοκληρώσετε

Μην προσπαθήσετε να κάνετε πολλή δουλειά ταυτόχρονα -διασπάστε την σε μικρά, διαχειρίσιμα κομμάτια που μπορείτε να χειριστείτε άνετα κατά τη διάρκεια μιας ορισμένης περιόδου μελέτης.

Είναι αποθαρρυντικό και συντριπτικό να έχετε ένα μεγάλο πακέτο δουλειάς στο γραφείο σας, άρα σπάστε το σε στάδια- για παράδειγμα, από το να  αναθέσετε στον εαυτό σας να ερευνήσει και να γράψει με τη μια μια ολόκληρη εργασία , σπάστε τη δουλειά σε προκαταρκτική έρευνα και σημειώσεις, και μετά την κανονική εργασία.

Αυτά προς το παρόν. Ακολουθεί part 2!

Σχόλια