Τι είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις γεμάτος στο τέλος της μέρας σου;

Πηγαίνοντας για ύπνο μου δημιουργήθηκε αυτό το ερώτημα. Άλλοι λένε ο έρωτας, άλλοι η δουλειά, άλλοι ένα βιβλίο. Εγώ θεωρώ πως είμαι πλήρης μόνο αν υπάρχει καθημερινά ένα μικρό ηθικό δίδαγμα. Όταν τύχει να μην έχει υπάρξει, δεν μπορώ να κοιμηθώ, στριφογυρνάω, τριγυρίζω σε διάφορες σκέψεις μέχρι να το βρω. Μόνο τότε κοιμάμαι ήσυχη. Γι’ αυτόν τον λόγο, δεν κοιμάμαι πολύ! Και θέλω εδώ και τώρα να το μοιραστώ μαζί σας! Υπάρχουν κάποια πράγματα από τα οποία πρέπει κατά την γνώμη μου πριν βρεθούμε στην αγκαλιά του Μορφέα, να έχουμε πάρει μια γεύση.

Ζήσε την στιγμή!

Η ζωή είναι μικρή. Ψάξε βρες το νόημα ή έστω μην το βρεις ποτέ! Ψάξε όμως. Μπορείς να τεμπελιάζεις όσο θες, αγάπα το όμως! Τα έλεγε κι ο Όσκαρ Γουάιλντ, «το να μην κάνεις τίποτα, αν νιώθεις πως εσένα σου προσφέρει κάτι, τότε είναι εποικοδομητικό».

Κάνε τρέλες!

Γίνε επιτέλους αυθόρμητος, μην ντρέπεσαι, μην διστάζεις, κοινώς… Πολλές κότες μαζευτήκατε στο κοτέτσι. Μεθαύριο θα μετανιώνεις αυτά που δεν έκανες και όχι αυτά που έκανες.

Διάβαζε βιβλία!

Υπάρχουν τόσες σοφές σκέψεις που θα μπορούσαν να σου προσφέρουν τόσες εμπειρίες εκτός από γνώσεις, μην κάνεις το λάθος να μην έχεις έστω μια ιδέα από έργα-αριστουργήματα. Κάτι θα ξέρουν όλοι εκείνοι που έχουν διαβάσει τόσο πολύ στην ζωή τους και δεν είναι και λίγοι! Δώσε μια ευκαιρία στον εαυτό σου.

Χαμογέλα!

Έστω ένα χαμόγελο την ημέρα αλλάζει ολόκληρη την ζωή σου. Χαμογέλα στους περαστικούς, στους φίλους σου, στους εχθρούς σου!

Άκου μουσική, δες ταινίες στον κινηματογράφο, πήγαινε στο θέατρο!

Έχουν πολλά να σου προσφέρουν και μόνο αυτοί θα είναι οι φίλοι σου στις δύσκολες στιγμές. Και θα έρθουν πολλές τέτοιες. Μια κινηματογραφική ταινία είναι μια ολόκληρη ζωή ή εμπειρία σε μινιατούρα, μέσα σε περίπου δυο ώρες θα έχεις ζήσει τον ρόλο ενός άλλου ανθρώπου, θα έχεις ξεφύγει από τα προβλήματα και την ζωή σου γενικότερα, θα έχεις ωριμάσει.

Γνώρισε καινούριους και περίεργους ανθρώπους κάθε λογής.

Διεύρυνε τον κύκλο σου από θεατρόφιλους εναλλακτικούς ροκάδες μέχρι πότηδες ανέργους και κουστουμάτους εργασιομανείς. Γίνε διαλλακτικός. Έχεις από όλους να κερδίσεις. Γι’ αυτό, την επόμενη φορά, στάσου λίγο και πες μια κουβέντα στο τοξικομανή της πλατείας Εξαρχείων. Σίγουρα η ιστορία του που παρακαλάει τόσο να μοιραστεί μαζί σου έχει κάτι να σου διδάξει. Μην βιάζεσαι τόσο. Μην κοιτάς, χωρίς να βλέπεις…

Μια μικρή δόση των περισσότερων από αυτά είναι απαραίτητη καθημερινά έστω και σε ένα ποσοστό 0,000000000000000001 τοις εκατό!

Εγώ αυτά κάνω και είμαι ευτυχισμένη.

Κάνε αυτό το δώρο στον εαυτό σου και δεν θα χάσεις.

Υποσχέσου το τώρα!

Ναι;

Σχόλια