Το θέατρο του Ηρώδου του Αττικού ήρθε δεύτερο στη λίστα των καλύτερων τοποθεσιών που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς θεατρικές, χορευτικές και μουσικές παραστάσεις παγκοσμίως. Η έγκριτη Καναδική εφημερίδα Globe Mail έκανε ένα αφιέρωμα, το “Top Venues for Live Theater”,  που αφορά σε τρόπους χρήσης προνομιακών πιστωτικών καρτών. Στο αφιέρωμα αυτό παρουσιάζονται οι κορυφαίες χώρες με ζωντανές παραστάσεις, και το Ηρώδειο κατέκτησε την δεύτερη θέση!

Η πρώτη θέση ανήκει στο Minack Theater, Ponchurno της Αγγλίας, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Όπερα του Σίδνεϊ, το Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης και το θέατρο Μπολσόι της Μόσχας.
Minack Theater
μινακ
Όπερα του Σύδνεϊ
συδνευ
Κάρνεγκι Χολ
Carnegie Hall
Θέατρο Μπολσόι
μπολσοι
Λίγα λόγια για το Ηρώδειο
 
Με δαπάνες του Ηρώδου του Αττικού, το Ωδείο χτίστηκε ταχύτατα τον 2ο αιώνα μ.Χ. για να τιμήσει την σύζυγό του Ασπασία Άννα Ρηγίλλη που πέθανε το 160 μ.Χ. Άλλωστε χρειαζόταν ένα Ωδείο αφού το Ωδείο που βρισκόταν πρωτύτερα στο κέντρο της Αθήνας είχε καταστραφεί από τον στρατηγό του Αυγούστου, Αγρίππα, το 15 π.Χ. Το τελευταίο είχε επίσης χτιστεί για να αντικαταστήσει το Ωδείο του Περικλή που πυρπολήθηκε από τον Σύλλα το 85 π.Χ.
Ο χώρος του θεάτρου προβλεπόταν να έχει 32 σειρές μαρμάρινων κερκίδων και χωρητικότητα περί τα 5000 άτομα. Η σκηνή του Ωδείου ήταν υπερυψωμένη και είχε τρεις ορόφους, δύο εκ των οποίων υπάρχουν έως και σήμερα σε ύψος 28 μέτρων.
Έρευνες δείχνουν ότι το Ωδείο λειτούργησε μόνο 105 χρόνια καθώς το 267 μ.Χ. καταστράφηκε από του Έρουλους επιδρομείς μαζί με πολλά άλλα οικοδομήματα της Αθήνα. Από άλλες ενδείξεις επίσης προκύπτει ότι ο χώρος χρησιμοποιήθηκε και για ταυρομαχίες και μονομαχίες. Παράλληλα, από άλλες ανασκαφές, μέσα στο Ωδείο βρέθηκαν και ερείπια μικρής εκκλησίας.

Σχόλια