Με λίγες απλές, καθημερινές ασκήσεις το διάβασμα μπορεί να γίνει πολύ λιγότερο οδυνηρή εμπειρία. Για το σώμα σου τουλάχιστον…

Καλό το διάβασμα, ακόμη καλύτερη η χαρά που παίρνουμε όταν αρχίζουν να βγαίνουν τα μαθήματα και βλέπουμε τους κόπους μας να δικαιώνονται (ή να μην δικαιώνονται, αλλά δεν πειράζει ας περάσουμε καλά το καλοκαίρι!) , αλλά πρέπει να έχουμε πάντα στο νου μας πως, διαβάζοντας, εκτός από το μυαλό κουράζεται και το σώμα, κάτι που το ξεχνάμε συχνά-πυκνά.

Όπως λοιπόν, φροντίζουμε να εξασφαλίζουμε λίγο χρόνο για τα απαραίτητα διαλειμματάκια ξελαμπικαρίσματος, όπου βλέπουμε ταινίες, χαλαρώνουμε, τρώμε ή πάμε καμιά βολτίτσα στα μεγάλα κέφια, έτσι θα ήταν και πολύ ωφέλιμο αν μπορούσαμε να διαθέσουμε ένα μισαωράκι τη μέρα για να κάνουμε μερικές τονωτικές ασκήσεις γυμναστικής! 

Επειδή εγώ το δοκίμασα, το προτείνω και σε εσάς και παραθέτω εδώ μερικά βιντεάκια εκ youtube για να πάρετε ιδέες και να κάνετε και τις ασκήσεις σωστά -κάτι επίσης πολύ βασικό όταν αποφασίσουμε να κάνουμε γυμναστική στο σπίτι-υπό την επίβλεψη ψηφιακού γυμναστή! Άλλοι άνθρωποι θα γίνετε! 

1. Δεν το παίρνεις και στην πλάτη σου, αλλά… : Πρώτο και βασικότερο! Όντας καθισμένοι ατελείωτες ώρες σε μια καρέκλα-που όπως τονίστηκε σε προηγούμενο άρθρο περί εξεταστικής πρέπει να είναι όσο το δυνατόν βολικότερη- εν τούτοις, δεν μπορούμε να αποφύγουμε την καταπόνηση της πλάτης μας!

Για να μη γίνει λοιπόν σαν σίγμα τελικό, από τις ευφάνταστες στάσεις που παίρνουμε κάθε φορά για να βολευόμαστε ενώ διαβάζουμε, να μερικές ασκήσεις αφενός για να τη γυμνάσουμε και να αντέχει περισσότερο στις κακουχίες, αφετέρου για να μειώσουμε τους πόνους που ενδεχομένως μας έχουν ήδη πιάσει!

Lower Back Pain Excercise at Home 

διάβασμα

2.Αυτά τα χέρια…: Πολλοί απο μας, αρέσκονται, ενώ διαβάζουν, να κρατούν μερικές σημειώσεις από το βιβλίο τους ηλεκτρονικά, πράγμα που σημαίνει να πληκτρολογούν ατελείωτα, άλλοι έχουν ακόμη εργασίες να ετοιμάσουν ή, άλλοι πάλι, είναι απαραίτητο για σωστό διάβασμα να χρησιμοποιούν το Ίντερνετ, με το δάχτυλο προσκολλημένο στο ποντίκι, κάνοντας μαραθώνιους scroll-down στα διάφορα “επιστημονικά” (χοχοχο) sites.

Φυσικά, το γράψιμο δεν εξαιρείται των δραστηριοτήτων που κουράζουν τα χέρια μας. Για αυτό ορίστε μερικές ασκησούλες για τα χέρια που πολύ τα παραμελούμε (οι πιανίστες, κιθαρίστες και λοιποί οργανοπαίχτες θα τις εκτιμήσουν επίσης).

Slide-show Hand/Finger Excercises 

Stretchnow.com 

Wikihow.com

Excercising the right wrist and fingers (video)

3.Αυχενικό στα 20; Ο αυχένας επίσης καταπονείται σε μεγάλο βαθμό και πάλι-συνήθως-λόγω της αμέλειάς μας να διατηρούμε σωστή στάση διαβάσματος. Αλλά ακόμη και αν το κάνουμε, όταν η εργασία είναι πολύωρη η καταπόνηση και οι ενοχλήσεις είναι αναπόφευκτες.

Yoga for Neck Pain 

neck-pain-660

Ένα αναλόγιο βιβλίου, είναι επίσης μια καταπληκτική λύση για να ανακουφίσετε τον αυχένα σας. Το διαθέτουν πολλά μαγαζιά ειδών χαρτικής και το κόστος του δεν είναι μεγάλο.

4.Μάτι γαρίδα: Τα μάτια μας, να και κάτι ακόμη που δεν του δίνουμε τη δέουσαtired eyes σημασία. Τα μάτια μας, κατά την περίοδο της εξεταστικής, ενώ έχουν ήδη καταπονηθεί από νυχτερινές κραιπάλες της προ-εξεταστικής περιόδου, συνεχίζουν να κουράζονται και υποφέρουν ιδίως από τσούξιμο διότι λόγω της κούρασης, στεγνώνουν και η υγρασία του οφθαλμού δεν είναι αυτή που πρέπει.

Έτσι, από τη μια η μούρη κολλημένη στην οθόνη του υπολογιστή, από την άλλη το διάβασμα των μικροσκοπικών γραμματοσειρών των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, ο κακός φωτισμός και τα ξενύχτια ( αυτή τη φορά πάνω από το βιβλίο), οδηγούν τα μάτια μας στο να τσούζουν και να κοκκινίζουν.

Μπορεί να το γελάτε, αλλά έτσι επιβαρύνεται και η κατάσταση της όρασής μας και σε μερικά χρόνια τα πατομπούκαλα ( δεν μιλάω για διακριτικά γυαλάκια με μικρό σχετικά φακό που πολλοί από μας έχουν και τώρα), θα γίνουν must και για μας! Να λοιπόν που μπορείτε να φροντίσετε και τα μάτια σας!

Relieve Eye Strain- Wikihow 

  Εδώ θα μεταφράσω και μερικά tipsάκια από ένα site που μου φάνηκαν πολύ ωραία και περιεκτικότατα: 

α) Κοιμηθείτε κατάλληλες ώρες: δηλαδή νυχτερινές και πριν τις 2 τη μαύρη νύχτα! Ακόμη όμως και αν δεν σας φτάνει ο χρόνος, μια 5λεπτη χαλάρωση όπου θα γείρετε κάπου αναπαυτικά και θα κλείσετε τα μάτια, είναι βάλσαμο! Οι γιατροί λένε μάλιστα- εγώ δεν το μπορώ βέβαια- ότι το μάξιμουμ της ξεκούρασης αγγίζεται μόνο όταν κοιμόμαστε σε εντελώς σκοτεινό δωμάτιο.

β)Απαλός φωτισμός και χρώματα: όταν αποφασίσετε να ξεκουράσετε τα μάτια σας, θα πρέπει να καταφύγετε σε έναν χώρο με χαμηλό φωτισμό και απαλά, ουδέτερα ή παστέλ χρώματα που- όπως λένε οι ειδικοί αλλά ξέρουμε και από την εμπειρία μας- βοηθούν πολύ. Τα παρακάτω κόλπα μάλιστα καλό θα ήταν να τα εφαρμόσετε σε έναν τέτοιο χώρο, χαλάρωσης! 

γ) Κρύο νερό: πλύνετε το πρόσωπό σας με κρύο νερό. Μην βάζετε όμως ποτέ παγάκια στο μάτι ( μας το είχε πει ένας φυσικός στη β’ γυμνασίου και μου χει μείνει!) . Μπορείτε να κάνετε κομπρέσες με κρύο νερό και να τις ακουμπήσετε απαλά στα μάτια σας, ενώ θα έχετε καθίσει κάπου αναπαυτικά. 

δ) Σακουλάκια τσαγιού και φέτες αγγουράκι: Εντάξει το αγγουράκι ξέρω ότι ο αντρικός πληθυσμός δεν θα το προτιμήσει, ενώ ο γυναικείος σίγουρα το έχει χρησιμοποιήσει έστω μια φορά!cb1d5394af461c6f0174c7373ab5bf72_XL

Το αγγουράκι όμως, εκτός από την θεϊκή δροσιά με την οποία ποτίζει το μάτι, βοηθά ως γνωστόν και στην εξάλειψη των μαύρων κύκλων και τη βελτίωση των πρησμένων ματιών. Να όμως που και τα φακελάκια τσαγιού έχουν παρόμοιες ιδιότητες!

Σε ένα ποτήρι βάλτε δύο φακελάκια τσάι. Γεμίστε το ποτήρι με δροσερό νερό και φροντίστε να μουσκευτούν τα φακελάκια. Στύψτε τα όπως μπορείτε ( όχι με το χέρι σας) και τοποθετήστε τα πάνω στα μάτια σας. Θα με θυμηθείτε! 

ε) Φροντίστε να καταναλώνετε υγρά: πρώτα-πρώτα νερό, φυσικά

στ) Φροντίστε να διατηρείτε την υγρασία στα μάτια με κάθε τρόπο: δηλαδή είτε χρησιμοποιώντας φυσιολογικό ορό, είτε κάποιο κολλύριο (ενδεδειγμένο από γιατρό όμως) 

στ) Να βγάζετε πάντα τους φακούς σας όσοι φοράτε. 

Soothe Your Eyes- Ergonomics 

5.Μην ξεχνιόμαστε: το διάβασμα, διάβασμα ασφαλώς, αλλά μην ξεχνάμε κιόλας ότι η εξεταστική θα τελειώσει κάποια στιγμή και θα αρχίσουν οι διακοπές μας. Για αυτό ας φροντίζουμε και λίγο το σώμα μας, κατά την διάρκεια της εξεταστικής περιόδου.

Τρώμε που τρώμε ένα κάρο αηδίες, ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον, να καίμε και καμιά θερμίδα. Η τελευταία αυτή ιδέα, απευθύνεται μάλλον σε γυναίκες, αλλά τη βρίσκω καλή και αναζωογονητική, αρκεί να επιμείνετε λίγο! Ας δούμε λοιπόν μερικές ασκήσεις για τους γλουτούς και τις γάμπες μας!

15-mins Abs-Butt-Thighs Workout

482587992_XSΕ αν μπορεί και ο καλός σας ή η καλή σας να σας κάνει και ένα χαλαρωτικό μασαζάκι το Σαββατοκύριακο, εκεί πια, τι άλλο θέλετε! 

Πραγματικά, με λίγη άσκηση το διάβασμα γίνεται πολύ λιγότερο οδυνηρή εμπειρία! Εκτός του ότι υπάρχει μια έξτρα δικαιολογία για ένα μικρό διάλειμμα, θα νιώσετε τη διαφορά και στο σώμα και στο μυαλό. Να προτιμάτε να κάνετε τις ασκήσεις το πρωί, πριν το πρωινό ή το απόγευμα αφού θα έχει περάσει κάποια ώρα από το μεσημεριανό σας.

Σχόλια